Η αμερικανική κυβέρνηση μήνυσε την Apple και 5 εκδότες για καρτέλ τιμών στα ebooks

Update: 3 εκδοτικοί οίκοι – Hachette, Simon & Schuster και HarperCollins – προχώρησαν σε συμβιβασμό με το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να σημάνει το τέλος του καθορισμού των τιμών των ebooks από τους εκδότες.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησε την απειλή του και μήνυσε σήμερα την Apple και πέντε από τους μεγαλύτερους εκδότες των ΗΠΑ για εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε αύξηση της τιμής των e-books έχει στις εταιρείες. Οι πέντε εκδοτικοί οίκοι είναι οι Simon & Schuster, Hachette, Penguin, Macmillan και HarperCollins. Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα μέρη προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα εξωδικαστικά με την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγουν μία οδυνηρή δικαστική διαμάχη.

Το αντικείμενο της έρευνας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το agency model, σύμφωνα με το οποίο οι εκδοτικοί οίκοι ορίζουν την τελική λιανική τιμή των βιβλίων και όχι τα βιβλιοπωλεία. Το μοντέλο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται για τα ebooks με την έναρξη λετουργίας του iBookstore, του βιβλιοπωλείου της Apple, μαζί με την κυκλοφορία του iPad τον Απρίλιο του 2010. Ως τότε το Amazon εφάρμοζε το wholesale model, τη μαζική αγορά ebooks με έπτωση και τον ορισμό της τελικής τιμής από τα βιβλιοπωλεία, με σκοπό τα best seller να πωλούνται προς $9,99.

Το Δεκέμβριο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε επιβεβαίωσει για πρώτη φορά επίσημα ότι ερευνά την πιθανότητα λειτουργία καρτέλ τιμών για τα ebooks. Η απειλή για μηνύσεις συνιστά μια σαφή κλιμάκωση στις ενέργειές του. Αντίστοιχη έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.