Ηλεκτρονικός αναγνώστης BeBook Neo με οθόνη αφής 6 ιντσών και WiFi internet (videos)
Το BeBook Neo είναι ο πιο ολοκληρωμένος ηλεκτρονικός αναγνώστης της σειράς BeBook της ολλανδικής εταιρείας Endless Ideas. Έχει οθόνη αφής από ηλεκτρονικό χαρτί και λειτουργεί με γραφίδα ή από τις επιλογές του κεντρικού κουμπιού 5 κατευθύνσεων. Υποστηρίζει σημειώσεις τόσο με εικονικό πληκτρολόγιο όσο και με ελεύθερο χέρι. Συνδέεται στο internet μέσω WiFi, με δυνατότητα περιήγησης σε πλήρεις σελίδες του web, όχι μόνο στη mobile εκδοχή τους. Η μπαταρία διαρκεί εβδομάδες, ενώ το βάρος περιορίζεται στα 298 γραμμάρια.
Αυτό που ξεχωρίζει στη συσκευή, όπως και γενικότερα στα BeBook, είναι η υποστήριξη μεγάλου αριθμού αρχείων. Έτσι, στο BeBook Neo πέρα από τα -αναμενώμενα- κλειδωμένα και ξεκλείδωτα ePUB και PDF διαβάζονται επίσης αρχεία DJVU, αρχεία παραπλήσια με τα PDF, αλλά ελαφρύτερα, και CHM, μορφή στην οποία υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικά εγχειρίδια. Υποστηρίζονται επίσης τα αρχεία κόμιξ CBR και CBZ, ενώ διαβάζονται και αρχεία mobi χωρίς κλείδωμα.
Διαθέτει ελληνικό μενού και γενικότερα, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, υποστηρίζει πλήρως τα ελληνικά. Περιλαμβάνει προεγκατεστημένα 30 κλασικά ελληνικά e-book σε ειδικά διαμορφωμένα PDF και 8 δωρεάν e-books από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Η οθόνη αφής συμβάλει στη μετάβαση ευκολότερα σε διαφορετικά σημεία της ίδιας σελίδας (scrolling)σε ένα PDF ή στο internet. Για τα PDF ειδικά διαθέτει και reflow, έτσι ώστε τα PDF κειμένου να μπορούν όχι μόνο να ζουμαριστούν, αλλά να αυξομειωθεί και το μέγεθος της γραμματοσειράς τους (λειτουργία αντίστοιχη με την αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς στα ePUB, αλλά με επιπτώσεις στη μορφοποίηση της σελίδας). Η οθόνη του είναι η Vizplex της E Ink (η Vizplex είναι η προηγούμενη γενιά από τις οθόνες Pearl που έχουν τα Kindle και οι Sony Reader και διαθέτει ικανοποιητικό κοντράστ και ταχύτητα).
Η εσωτερική μνήμη είναι στα 512 MB, που περιορίζεται στα 310 MB μετά το χώρο που καταλαμβάνουν το σύστημα. Θα χρειαστεί επομένως, για τους περισσότερους χρήστες, επέκταση με μια κάρτα SD.
Η τιμή του είναι στα €299 από την ελληνική αντιπροσωπεία των BeBook. Περιλαμβάνεται δωρεάν αποστολή με courier.
Οι δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται αφορούν τη συσκευή μετά την εγκατάσταση του firmware update 1.5.1 Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας έχει την τελευταία εκδοχή του λογισμικού. Το BeBook Neo είναι OEM συσκευή βασισμένη στο Boox 60 της κινεζικής Onyx.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
- Οθόνη αφής τεχνολογίας Wacom, η οθόνη είναι ηλεκτρονικό χαρτί Vizplex της E Ink, 6 ίντσες, ανάλυση 600 x 800 pixels, 16 επίπεδα αποχρώσεων του γκρι, kατακόρυφος και οριζόντιος προσανατολισμός
- Επεξεργαστής 532 MHz Freescale, 128 MB RAM
- Διαστάσεις: 196 χιλιοστά (ύψος) x 121 χιλιοστά (πλάτος) x 10,6 χιλιοστά (πάχος).
- Βάρος: 298 γρ. (με τη μπαταρία)
- Εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος: 512MB μνήμη flash, 310 MB για αποθήκευση βιβλίων
- I/O: βύσμα ήχου 3.5mm, USB 2.0 με υποστήριξη OTG, SD θύρα (με δυνατότητα επέκτασης έως 16GB για κάρτες SDHC)
- Τροφοδοσία: μπαταρία Li-Ion 1600mAh, 7.000 γυρίσματα σελίδας
- Θύρα microUSB για σύνδεση με τον υπολογιστή για φόρτιση και μεταφορά αρχείων
- Υποστηριζόμενα αρχεία: ePUB και PDF με και χωρίς κλείδωμα Adobe DRM, DJVU, TXT, HTML, RTF, MOBI (χωρίς κλείδωμα), FB2, CHM, PDB. Ανάγνωση ePUB στα ελληνικά και χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές. Αρχεία κόμιξ: CBR, CBZ. Αρχεία εικόνας: JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF. Αρχεία ήχου: MP3
- Text-to-speech (ανάγνωση του κειμένου από τη συσκευή, δεν υποστηρίζεται για τα ελληνικά)
- Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους και είδους γραμματοσειράς για τα αρχεία ePUB, HTML, TXT και άλλα αρχεία κειμένου. Υπάρχει δυνατότητα ζουμ και reflow για τα PDF
- Σελιδοδείκτες στα ebooks και σημειώσεις με εικονικό πληκτρολόγιο και ελεύθερο χέρι
- Ενσωματωμένος browser, σύνδεση στο internet μέσω Wi-Fi. Πρόσβαση σε online βιβλιοπωλεία για e-books.
- Γλώσσες μενού: αγγλικά, ελληνικά, ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά, φινλανδικά, πολωνικά, κινέζικα, ιαπωνικά. Πλήρης υποστήριξη ελληνικών.
- Υποστήριξη λεξικών με εγκατάστασή τους από τον χρήστη. Δείτε πώς.
e-books
Στο κουτί
- Η συσκευή με γραφίδα Wacom
- Καλώδιο USB
- Οδηγός γρήγορης εκκίνησης
- Δεν περιλαμβάνεται θήκη
Πηγές: MobileRead Wiki, myBeBook.gr
Σε κάποια pdf της Χαρλένικ που είχα αγοράσει από το myEbooks, δεν σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάξεις την γραμματοσειρά αλλά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι ζουμ. Στα υπόλοιπα pdf που έχω αγοράσει από άλλους εκδοτικούς οίκους δεν αντιμετώπισα κανέναν απολύτως πρόβλημα.
Εκτός αν η Χαρλένικ δίνει PDF εικόνας (που δεν το νομίζω και ελπίζω πως όχι) δε θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά από εκδότη σε εκδότη. Είναι καθαρά θέμα είδους αρχειου. Και τα PDF από εκδότες είναι PDF κειμένου κανονικά.
Εδώ είναι όμως το περίεργο που γίνεται. Όταν τα ανοίγω στον υπολογιστή μου τα βιβλία με το Adobe digital φαίνεται ότι δεν είναι PDF εικόνας μιας και το κείμενο επιλέγεται κανονικά. Μέσα από το ‘NEO’ όμως μου παρουσιάζει αυτό που ανέφερα πριν. Βιβλία που έχω αγοράσει από Ψυχογιό, Οξύ, Δίαυλο όλα τους PDF λειτουργούν άψογα.
Αυτό που με ενοχλεί είναι πως δεν μπορώ να αλλάξω γραμματοσειρά στα ePub αρχεία. Δεν ξέρω αν αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα του epub format ή του onyx boox 60(bebook neo).
@kcole
Λες για epub που έχεις αγοράσει ή για αρχεία που έχεις δημιουργήσει μέσω Calibre?
Epub που έχω αγοράσει δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα αλλά σε αυτά που δημιούργησα εγώ είχα ένα μικρό προβληματάκι αλλά διορθώνεται δεν είναι τίποτα.
Σχετικά με την αλλαγή της γραμματοσειράς (όχι του μεγέθους της), δεν θα έπρεπε να μπορείτε να τις αλλάζετε ανεξαρτήτως συσκευής. Γίνεται στο neo, αλλά όταν ανοίγουν με το fb reader και όχι το adobe mobile reader που είναι το default. Δεν είναι πάντως θέμα της συσκευής, αλλά της δομής των αρχείων. Αντιθέτως, το neo είναι μια από τις ελάχιστες συσκευές με το τελευταίο firmware update που έχουν ενσωματώσει δύο readers και γι’αυτό μάλιστα μπορεί να διαβάσει αρχεία epub και χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές.
Και μόλις έχω παραγγήλει το orizon, μάλλον με κακό timing… Βέβαια το orizon αρκετά φθηνότερο (και με θήκη) αλλά… έχουμε κάποια εικόνα για τη σύγκριση των δύο συσκευών;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
For what is worth μια και προέρχεται από κάποιον που έχει σχέση και με τις δύο συσκευές:
Το orizon είναι φθηνότερο, έχει καλύτερο design, είναι η λεπτότερη συσκευή στον κόσμο και το touch screen του είναι πιο άμεσο μια και είναι με τα δάχτυλα.
Το BeBook neo διαβάζει περισσότερες μορφές αρχείων, η οθόνη του έχει κάπως καλύτερη ευκρίνεια (eInk vs Sipix ePaper), καλύτερο WiFi και σαφώς καλύτερη απόδοση σε αρχεία pdf (κάνει reflow, δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στο στήσιμό τους στην οθόνη, κλπ.).
Σε γενικές γραμμές, η διαφορά τιμής αντικατοπτρίζει την διαφορά μεταξύ των δύο συσκευών αν και το orizon είναι περισσότερο value for money. Το BeBook neo είναι απλά ότι καλύτερο υπάρχει στις 6″, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα.
Αν διαβάζετε πολλά ePub, μάλλον δεν αξίζει να δώσετε περισσότερα χρήματα για το BeBook (εκτός αν τα ePub δεν έχουν ενσωματωμένες γραμματοσειρές, κάτι σχεδόν απίθανο). Αν έχετε μεγάλη συλλογή από αρχεία pdf σε Α4, μάλλον το BeBook είναι καλύτερη λύση υπολογίζοντας ακόμα και τη διαφορά τιμής.
Σε ευχαριστώ πολύ Στέλιο.
Δυστυχώς δε γνώριζα για την ύπαρξη του Neo, αν και φοβάμαι, ότι αν υπήρχε μόνο το Neo ίσως να μην έπαιρνα το θάρρος να το αγοράσω μιας και ξεπερνάει τα 300 ευρώ (σίγουρα θα αγόραζα κάποια θήκη).
Η αλήθεια είναι ότι για pdf την ήθελα τη συσκευή αλλά δε πειράζει, απ’ ότι μου λες οι διαφορές υπάρχουν αλλά δεν είναι τραγικές. Εξάλλου θα είναι η πρώτη μου επαφή με ereader.
Τι διαφορές έχει ο BeBook Club;
Βασικά το Club δεν έχει αφή, δεν έχει internet και γενικώς το φτηνότερο και μικρότερο μοντέλο της BeBook.
Thanks!Έριξα μια πρόχειρη ματιά στο manual και από ότι είδα δεν έχει ούτε σημειώσεις.Το neo είναι πολύ ενδιαφέρον από άποψη χαρακτηριστικών αλλά η τιμή του είναι κατά τη γνώμη μου εξωφρενική.