Ελληνικά βιβλία, CD, DVD στο Amazon από το Public – με αναζήτηση στα ελληνικά

Tη διάθεση 50.000 ελληνικών βιβλίων, CD και DVD στο εξωτερικό μέσω του Amazon ανακοίνωσε σήμερα η αλυσίδα καταστημάτων βιβλίου και τεχνολογίας Public.
Στα πρώτα Amazon που θα εμφανιστούν ελληνικά βιβλία, CD και DVD μέσω του Public είναι το βρετανικό (amazon.co.uk) και το γερμανικό (amazon.de). Σταδιακά θα φτάσουν σε 37 χώρες στις οποίες δραστηριοποείται το Amazon. Έτσι, θα είναι διαθέσιμα αρχικά στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται το Amazon ή αποστέλλει προϊόντα, ανάμεσά τους η Αγγλία, η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες. 
To Public στην ανακοίνωσή του δε μιλάει απλώς για τοποθέτηση προϊόντων στο Amazon, όπως γίνεται και με άλλα καταστήματα, αλλά για συνεργασία με το Amazon. Και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής,  το Amazon “εγκαινιάζει για πρώτη φορά τη δυνατότητα αναζήτησης με τη χρήση ελληνικής γραμματοσειράς στην ιστοσελίδα του μεγαλύτερου παγκοσμίου e-retailer. Η διαδικασία αυτή γίνεται για πρώτη φορά και είναι σε συνεχής βελτιστοποίηση.”  Μέχρι στιγμής ενώ ένα βιβλίο στο ελληνικό αλφάβητο μπορεί να διαβαστεί σε εφαρμογές και συσκευές Kindle, δεν μπορούσε να γίνει αναζήτηση με το ελληνικό αλφάβητο στο κατάστημα του Amazon ούτε να γραφτεί ο τίτλος του βιβλίου και το όνομα του συγγραφέα με ελληνικούς χαρακτήρες.
Τι λειτουργεί ως τώρα

Μετά την ανακοίνωση από το Public δοκιμάσαμε να βρούμε βιβλία στα ελληνικά στο βρετανικό και το γερμανικό Amazon.
Πράγματι, στο βρετανικό Amazon είναι διαθέσιμα ελληνικά βιβλία, CD και DVD από το Public, ενώ στο γερμανικό δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους.
Όμως δεν είναι δυνατή η αναζήτηση σε καμία περίπτωση με ελληνικούς χαρακτήρες. Ενώ ξεκινώντας να γράφουμε στο πεδίο της αναζήτησης στα ελληνικά συμπληρώνεται η λέξη που πάμε να γράψουμε (predictive text), δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Αν όμως γράψουμε τον τίτλο ενός βιβλίου, το όνομα ενός συγγραφέα ή ενός εκδοτικού οίκου με λατινικούς χαρακτήρες, τότε έχουμε πράγματι αποτελέσματα και βρίσκουμε βιβλία στα ελληνικά.
Είναι πολύ πιθανό πως το Amazon όντως θα διαθέτει σύντομα αναζήτηση με ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά να χρειάζεται χρόνος για εμφανιστούν οι αλλαγές
Τα όρια και η δυναμική
Ήδη το Public πουλάει βιβλία στα αγγλικά στην Ελλάδα μέσω του Amazon, ήταν δηλαδή ένας Amazon associate, και τώρα επεκτείνεται στην πώληση ελληνικών βιβλίων, CD και DVD στο εξωτερικό μέσω του Amazon.
Στην πράξη, το Public γίνεται seller του Amazon. Ο κατάλογος του Public δηλαδή θα εμφανίζεται στο Amazon και το Amazon θα παίρνει ένα ποσοστό επί της πώλησης. Είναι κάτι που το Amazon έχει κάνει με αρκετά ανεξάρτητα από αυτό καταστήματα, ανάμεσά τους με δύο ακόμα που πωλούν ελληνικά βιβλία, αν και σε μικρότερη κλίμακα (Bibliagora, diaspora).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αν το Public έχει προχωρήσει σε κάποια επιπλέον συμφωνία με το Amazon πέρα από τις υπηρεσίες associate και seller που το Amazon διαθέτει στο ευρύ κοινό και τα καταστήματα.
Δε γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία μεταξύ Amazon και Public. Ως τώρα το Amazon δεν έχει συνεργαστεί στρατηγικά με τοπικές επιχειρήσεις, συνήθως όταν δραστηριοποιείται σε μια χώρα το κάνει το ίδιο με τις δικές του δυνάμεις και το κάνει για όλα τα προϊόντα που μπορούν να πωληθούν μέσω internet, είτε έχουν φυσική υπόσταση είτε είναι ψηφιακά, όπως τα ebooks.
Αν όμως δούμε το επόμενο χρονικό η αναζήτηση με το ελληνικό αλφάβητο στο Amazon όντως να ενεργοποιείται, θα σημαίνει πως το Amazon έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία υποδομής για τη διάθεση ελληνικών βιβλίων, ανάμεσά τους και ebooks.