Εκδήλωση σήμερα στην Καλλιθέα “Η εγκυκλοπαίδεια στην εποχή του Διαδικτύου” για τη Wikipedia

Εκδήλωση διοργανώνεται σήμερα στις 6 στην Καλλιθέα για την Wikipedia, με αφορμή τα 10 χρόνια από τη δημιουργία της. Η πρωτοβουλία για το συστηματικό εμπλουτισμό της Wikipedia αξίζει να στηριχτεί. Η εγκυκλοπαίδεια είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πώς το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να προσφέρει σαφώς περισσότερα από το αντίστοιχο τυπωμένο, αλλά και να δώσει στην έννοια του βιβλίου νέο περιεχόμενο. Λόγω του όγκου μιας εγκυκλοπαίδειας, είναι από τα πρώτα είδη βιβλίων που μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από την ηλεκτρονική τους μορφή, που δεν έχει τους περιορισμούς χώρου του χαρτιού και που μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς. Αυτό όμως που αντικαθιστά την εγκυκλοπαίδεια-βιβλίο δεν είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, είναι ένα site στο internet, που ξεπερνά τα παραδοσιακά όρια αυτού που αντιλαμβανόμαστε σα βιβλίο. Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” θα βοηθήσει την προσπάθεια εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia επικεντρώνοντας στα λήμματα “Ηλεκτρονικό βιβλίο” και “Ηλεκτρονικός αναγνώστης“. Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε είτε σε αυτά τα λήμματα είτε σε εκείνα που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις μας.

Το δελτίο τύπου της εκδήλωσης:

Εκδήλωση από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας για την εγκυκλοπαίδεια Wikipedia
Καλλιθέα, 30 Μαρτίου 2011
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της  Wikipedia, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, διοργανώνεται την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 και ώρα 18.00-20.00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 & Φιλαρέτου), εκδήλωση-παρουσίαση  της πρωτοβουλίας για τη διάδοση και τον εμπλουτισμό της Wikipedia (Βικιπαίδεια) στα Ελληνικά.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας και εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν προγραμματιστεί  σε πανελλαδικό επίπεδο για το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του έργου “Δες την Ψηφιακά 2.0” στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia.  Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Βικιπαίδειας μέσω της  συμμετοχής ομάδων /κοινοτήτων αλλά και φυσικών προσώπων που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά,την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.
Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων,  έχει κάνει εφικτό  τον στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας  ενσαρκώνοντας τον διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη “Encyclopédie”.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας. 
Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι  βασικές αρχές σύνταξης άρθρων και λημμάτων της Βικιπαίδειας (Wikipedia) στα Ελληνικά, καθώς και τρόποι αξιοποίησης της για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για την προβολή θεμάτων με τοπικό ενδιαφέρον.
Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και  αξιολόγηση περιεχόμενου με ανοιχτή διαδικασία στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://www.mywikipedia.gr/