Δημιουργήστε το δικό σας e-book κατευθείαν από το Microsoft Word εύκολα και γρήγορα με το Aspose.Words

H Microsoft αργεί και μένει συχνά πίσω από τις ανάγκες μας. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν άλλοι δημιουργοί software που έρχονται να τη συμπληρώσουν και να καλύψουν τα κενά. Έτσι, η Aspose δημιούργησε το Aspose.Words for Microsoft Word 1.0.0, ένα plug-in για το Microsoft Word 2007 που επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να δημιουργήσετε το δικό σας e-book σε μορφή ePUB κατευθείαν από τον επεξεργαστή κειμένου. Το plug-in είναι δωρεάν και απαιτεί μόνο να δημιουργήσετε έναν -επίσης δωρεάν- λογαριασμό. Το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας και μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε δωρεάν το plug-in και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε πρόγραμμα.

Μετά από μέσα από το Word επιλέξτε Save as/Αποθήκευση ως —Aspose.Words – EPUB Και αυτό ήτανε! Το e-book σας σε μορφή ePUB είναι έτοιμο για ανάγνωση από τον ηλεκτρονικό σας αναγνώστης, ή από το iPad και το iPhone (με την εφαρμογή iBooks) ή από άλλο smartphοne που υποστηρίζει ePUB. Διαθέτετε Kindle ή θέλετε να το διαβάσετε το e-books σας σε μορφή MΟΒΙ (Mobipocket); Μπορείτε να μετατρέψετε εύκολα το ePub σε ΜΟΒΙ με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre.

Οι ελληνικοί χαρακτήρες υποστηρίζονται κανονικά. Υπάρχει όμως ένα θέμα με το Adobe Mobile Reader (AMR) που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες για να διαβάσουν αρχεία ePUB. Όπου χρησιμοποιείται AMR το αποτέλεσμα στα ePUB που δεν έχουν ενσωνατωμένες τις γραμματοσειρές είναι να εμφανίζεται ένα ? όπου υπάρχει τονισμένο γράμμα. Έτσι θα συμβεί και με τα ePUB που θα προκύψουν από το Aspose.Words. To iPad και το iPhone δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, γιατί χρησιμοποιούν το iBooks, όχι το AMR. Για τις υπόλοιποες συσκευές μια καλή λύση, αφού πρόκειται για αρχεία που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας και δεν είναι κλειδωμένα, είναι να μετατρέψετε τα ePUB σε MOBI με το Calibre και δε θα υπάρχει πια θέμα με την ανάγνωση των ελληνικών γραμματοσειρών.

Τέλος, θα σας πρότεινα σε έγγραφα που θέλετε να μετατρέψετε σε ePUB να αποφύγετε τις πολύπλοκες μορφοποιήσεις, τουλάχιστον αρχικά, γιατί μπορεί η μετατροπή να μη γίνει σωστά. Η Aspose δεν έχει κάποιο οδηγό για τη σωστή μορφοποίηση ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό και παραπέμπει απλά στο forum της εταιρείας για support.

Δοκίμασα το plug-in Aspose.Words for Microsoft Word 1.0.0 με αρκετά έγγραφα και πρέπει να πω ότι δουλεύει ικανοποιητικά. Προς το παρόν δουλεύει μόνο με το Microsoft Word 2007, αλλά σύντομα, υπόσχεται η εταιρεία, θα βγει και για το 2010. Δεν είναι βέβαια η ολοκληρωμενη λύση για δημιουργία ePUB που δίνει πια η Apple με το iWork, και από την πλευρά της ενσωμάτωσης με το καθευατό πρόγραμμα του επεξεργαστή κειμένου, αλλά κυρίως γιατί η Apple έχει ένα εξαντλητικό οδηγό και δίνει και ένα σχετικό πρότυπο.

Κατεβάστε το plug-in από το site της Aspose.