Αυτοέκδοση και αποκλειστικά σε ebook το “Μαζί τα φάγαμε” του Θεόδωρου Πάγκαλου

Το εξώφυλλο του ebook

Update, 13/8: το e-book κυκλοφόρησε (180 σελ, €3,99)

Αποκλειστικά σε ebook θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, 13 Αυγούστου το βιβλίο του Θεόδωρου Πάγκαλου “Τα φάγαμε όλοι μαζί“. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία του και τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, το ebook δε θα εκδοθεί από κάποιον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο αλλά θα είναι αυτοέκδοση.
Ο τίτλος του παραπέμπει στη φράση του Θ. Πάγκαλου στη Βουλή το Σεπτέμβριο του 2010 που έγινε ευρύτερα γνωστή ως “μαζί τα φάγαμε” και το βιβλίο προσπαθεί να την τεκμηριώσει συγκεντρώνοντας σχετικά στοιχεία αλλά και ιστορίες που έστειλαν και συνεχίζουν να στέλνουν πολίτες στο mazi-ta-fagame.gr, στο site που υποστηρίζει το βιβλίο και που στην αρχή της λειτουργίας του πριν από μια εβδομάδα για αρκετή ώρα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.

Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” μίλησε με την ομάδα σχεδιασμού του mazi-ta-fagame.gr για το βιβλίο και το γιατί αποφασίστηκε η έκδοσή του να είναι αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε αναφέρει: “Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας «πώς τα φάγατε τα λεφτά», που μας ρωτάει ο κόσμος είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής”.

Το βιβλίο τεκμηριώνει αυτήν τη θέση και συγκεκριμένα απαντά σε τέσσερα ερωτήματα για τη δημιουργία του χρέους της Ελλάδας: Πόσα, Πότε, Ποιοι, Πώς. Ποιο είναι το πραγματικό του ύψος, πότε δημιουργήθηκε, ποιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό και πώς συσσωρεύτηκε σε αυτόν το βαθμό. Με άξονα αυτά τα ερωτήματα στη συνέχεια υπάρχει εξειδίκευσή τους ανά θεματική ενότητα, όπως ο τομέας της υγείας, των εφοριών ή της πολεοδομίας και των αυθαιρέτων.

Πέρα από την καταγραφή στοιχείων, στο ebook, που αν τυπωνόταν θα καταλάμβανε πάνω από 200 σελίδες, περιλαμβάνονται επίσης μαρτυρίες πολιτών που κατατέθηκαν στο pangalos.gr και συνεχίζουν να δημοσιεύονται στο mazi-ta-fagame.gr. Η πρώτη συλλογή τέτοιων ιστοριών έγινε με φόρμα που ανέβηκε στο site του Θ. Πάγκαλου τον προηγούμενο μήνα. Ακόμα μαζικότερη είναι η υποβολή ιστοριών στο site του βιβλίου, ιστοριών που δεν υπερασπίζονται απαραίτητα τη θέση του συγγραφέα και πολιτικού, ενώ υπάρχει δυνατότητα βαθμολογίας και σχολιασμού της κάθε ιστορίας. Σύμφωνα με τους διαχειριστές του mazi-ta-fagame.gr, ο μόνος περιορισμός είναι τα μηνύματα-ιστορίες να μην είναι υβριστικά και να περιγράφουν περιστατικά, όχι να ονομάζουν συγκεκριμένα άτομα – αυτός είναι και ο λόγος που επιτρέπεται οι ιστορίες να κατατίθενται ανώνυμα.

To site μάλιστα δέχθηκε μέσα στις πρώτες 5 μέρες λειτουργίας του στην αρχή του Αυγούστου περισσότερους από 50.000 επισκέπτες με πάνω από 320.000 pageviews.

Περισσότερες μαρτυρίες από το mazi-ta-fagame.gr, που θα συνεχίσει να λειτουργεί και μετά την έκδοση του βιβλίου, θα περιληφθούν σε επικαιροποιήσεις του ebook. Οι ιστορίες που έχουν υποβληθεί ως τώρα είναι διαθέσιμες για ανάγνωση και σχολιασμό εδώ.

Τα ως τώρα αποτελέσματα της δημοσκόπησης
που γίνεται στο mazi-ta-fagame.gr
Γιατί όμως ένας πολιτικός, που δεν έχει πρόβλημα να βρει εκδότη για το βιβλίο του, καταφεύγει στην αυτοέκδοση και μάλιστα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή; “Η συζήτηση για το χρέος και την τεκμηρίωση των αιτιών του έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στο internet και αξίζει να συνεχιστεί διαδικτυακά” επισημαίνουν οι συντελεστές του mazi-ta-fagame.gr. “Αυτό είναι και το νόημα της συγκέντρωσης μαρτυριών από τους πολίτες μέσω του διαδικτύου. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πιστεύει στις νέες τεχνολογίες και εκτιμά ότι με την έκδοση του βιβλίου του σε ηλεκτρονική μορφή μπορεί να συμβάλει στην προώθηση των ebooks στην Ελλάδα και γενικότερα στην υιοθέτηση νέων μέσων και τεχνολογιών. Τέλος, η ηλεκτρονική και με ίδια μέσα έκδοση καθιστά εφικτό το κόστος δημιουγίας του βιβλίου να είναι ιδιαίτερα χαμηλό και η τιμή του συμβολική. Στόχος είναι το βιβλίο θα φθάσει σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Είναι βασικό να αντιληφθούμε όλοι μας τι έφταιξε, πώς οδηγηθήκαμε εδώ, και τι δεν πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε.”
Παρά την έλλειψη ενός παραδοσιακού εκδότη, το ebook έχει αξιοποιήσει επαγγελματική βοήθεια για την τελική του διαμόρφωση. Η επιμέλεια της έκδοσης έχει γίνει από την ομάδα συνεργατών του Θ. Πάγκαλου, ενώ η διαμόρφωση του ηλεκτρονικού αρχείου ePUB και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου έχουν ανατεθεί σε εξειδικευμένους εξωτερικούς συνεργάτες.

Το βιβλίο θα διατεθεί από το site mazi-ta-fagame.gr, από μεγάλο ελληνικό ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και από το iBookstore της Apple. Η διάθεσή του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 13 Αυγούστου.