“Ανθολόγιον Ιστολόγιον”, 91 κείμενα από 7 bloggers σε δωρεάν ebook από την thinking

Update: το “Ανθολόγιον Ιστολόγιο” είναι πλέον

91 κείμενα, γραμμένα από το μακρινό 2002 έως τα τέλη του 2011 από 7 bloggers ανθολογούνται στο ebook “Ανθολόγιον Ιστολόγιον“, μια ίδεα και ψηφιακή έκδοση της thinking σε επιμέλεια του Πάνου Οικονόμου (@Contrabbando). Το ebook διατίθεται δωρεάν με άδεια χρήσης Creative Commons τόσο σε μορφή ePUB όσο και σε mobi για συσκευές και εφαρμογές Kindle.

“Ενενήντα ένα κείμενα από επτά” και, αν όντως διαβάζεις blogs από την ελληνική μπλογκόσφαιρα, τους έχεις διαβάσει και τους επτά – και όχι μόνο μια φορά. Πρόκεται για τους: Vlemma, Vita ModernaOu Ming, Old Boy, Niemandsrose, To Vytio και Sraosha. Η επιλογή των κειμένων του ανθολογίου είναι αποτέλεσμα ψηφοφορίας των επτά μεταξύ τους, που “ετεροανθολογούνται” επιλέγοντας ο ένας τα κείμενα του άλλου.

Γιατί όμως να εκδώσει κανείς αναρτήσεις από blogs σε ebook;

Στο Kindle του @_biglebo_

Ο Contrabbando, στον πολύ διεισδυτικό του πρόλογο στο βιβλίο, επισημαίνει ότι “η συλλογή αυτή έρχεται […] να αλιεύσει τη λογοτεχνική παραγωγή εκεί όπου, στην ουσία, υφίσταται, με μια νέα ματιά, στην εποχή μας· όχι, κατ’ ανάγκην, στα πολυσέλιδα μυθιστορήματα ή στις συλλογές διηγημάτων και ποιημάτων των ‘ευπώλητων προτάσεων’ από εκδοτικούς οίκους, αλλά στις καθημερινές μικροαφηγήσεις των φωνών που θάλλουν στο Διαδίκτυο”.

Το “Ανθολόγιον Ιστολόγιον” συγκεντρώνονται 91 “μικροαφηγήσεις”, από 7 διακριτές φωνές που όμως βρίσκονται, συνειδητά ή ασυνείδητα, σε διάλογο μεταξύ τους. “Δεν είναι τυχαίο” συνεχίζει ο Contrabbando “πως οι ‘μικροαφηγήσεις’ συνιστούν μιαν επαναφορά σε αυτό που στη θεωρία της λογοτεχνίας αποκαλούμε ‘ημερολογιακό ύφος’, πρακτική που αναδείχθηκε σε μιαν άλλη εποχή κρίσης, αυτήν του μεσοπολέμου. Στις δύσκολες στιγμές, η σημαίνουσα ευαισθησία και ιδεολογία εκφέρεται μέσω του ‘εγώ’ κι όχι μέσω των διακηρύξεων”.

420 downloads σε λιγότερο από 24 ώρες για το Ανθολόγιον, μας τιμάτε πολύ & σας ευχαριστούμε.Διαβάστε & στείλτε τα σχόλια σας στο #anthologio
— mao_tse_tung (@mao_tse_tung) July 11, 2012

Όπως εξάλλου, πιστεύω, θα συμφωνήσει όποιος τους έχει διαβάσει, και οι 7 bloggers έχουν το δικό τους, προσωπικό ύφος γραφής και, ένα σπάνιος συνδυασμός, έχουν και κάτι να πουν.

Η thinking, μια νέα σχετικά εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της παροχής υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων στις ψηφιακές εκδόσεις, χωρίς να είναι η ίδια εκδοτικός οίκος, είχε την ιδέα του ebook αυτού και της επιλογής των 7 καθώς και της έκδοσης του σε ψηφιακή μορφή χρησιμοποιώντας τη σχετική τεχνογνωσία της. “Στόχος είναι η προσφορά της τεχνογνωσίας μας για την ανάδειξη αυτού του ιδιότυπου λογοτεχνικού ιδιώματος, η διάθεση μιας απλής καινοτομίας [μετατροπής και μεταφοράς του περιεχομένου σε άλλο μέσο (ebook)] στην υπηρεσία του αληθινού βασιλιά του παραμυθιού: του περιεχομένου”, όπως αναφέρει ο Γιώργος Παπαναγιώτου από την thinking.

Ακούστε: