Ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία μηνύουν το Amazon και τους 6 μεγάλους εκδότες για το DRM
Τρια ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις ΗΠΑ κατέθεσαν μήνυση κατά του Amazon και των 6 μεγάλων εκδοτικών οίκων υποστηρίζοντας ότι το DRM (“κλείδωμα” των ebooks) που χρησιμοποιεί το Amazon δημιουργεί μονοπώλιο στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου.
Ένα βιβλιοπωλείο στο Μανχάταν και δύο βιβλιοπωλεία στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ στρέφονται κατά του Amazon γιατί τα κλειδωμένα ebooks που αγοράζονται από αυτό διαβάζονται αποκλειστικά σε συσκευές Kindle ή σε εφαρμογές Kindle σε άλλες συσκευές. Τα βιβλιοπωλεία διεκδικούν να εκπροσωπήσουν νομικά όλα τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία των ΗΠΑ.
Στρέφονται ειδικά κατά του Amazon, καθώς αυτό θεωρείται πως κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά των ebooks των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη μήνυση, το Amazon κατέχει ποσοστό 60% της αγοράς, έναντι 25% του Barnes & Noble και κάτω από 10% της Apple. Το Kobo, που διαθέτει ακόμα μικρότερο ποσοστό της αγοράς και δίνει τη δυνατότητα πώλησης ebooks σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, δεν αναφέρεται στη μήνυση.
Πρόσφατα, οι 6 μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι οδηγήθηκαν σε συμβιβασμό με τις αρχές σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κατηγορίες για καρτέλ τιμών στα ebooks.
Πηγή: paidContent
Επειδή ο τίτλος σου νομίζω ότι δεν είναι απόλυτα ακριβής, το μηνύουν ότι επειδή κατέχει δεσπόζουσα θέση το κλείδωμα περιεχομένου που ακολουθεί δεν επιτρέπει σε πιο αδύναμους εκδότες την προώθηση ανεξάρτητου περιεχομένου π.χ. σε μορφή epub. Π.χ. το ipad εκτός από iBook διαβάζει και epub.
Όχι. Το μηνύουν γιατί δημιουργεί μονοπώλιο χρησιμοποιώντας το DRM. Το άρθρο του paidContent π.χ. λέει “Indie bookstores sue Amazon, big-6 publishers for using DRM to create monopoly on ebooks”. Άρα πιστεύω ότι ο τίτλος είναι ΟΚ (συνοπτικός βέβαια), γιατί παρά τη νομική διατύπωση ο σκοπός της μήνυσης είναι να καταργήσει το DRM του Amazon.
Το θέμα τους δεν έχει επίσης να κάνει με τους εκδότες, αλλά με τους βιβλιοπώλες. Δηλαδή ότι δεν μπορείς να αγοράσεις βιβλία από άλλο βιβλιοπωλείο και να τα διαβάσεις σε συσκευές και εφαρμογές Kindle. Και σε αυτό δε φταίει το mobi vs ePUB (αμοιβαία μετατρέψιμα), αλλά το κλείδωμα, σύμφωνα με τη μήνυση που έκαναν.
Αν μηνύουν το DRM θα έπρεπε να μηνύσουν την Adobe.
Γράφει το digitalbookworld.com:
“The argument is essentially that because many ebooks are only available through Amazon and because Amazon controls such a high percentage of the U.S. ebook market and because Amazon DRM limits the flow of digital content into and out of the Kindle ecosystem, independent bookstores have been unable to enter into the ebook market. The suit seeks to make it so that open-source and DRM-free ebooks can be read on the Kindle and other e-reading devices, a lawyer for the plaintiff told the Huffington Post” (στο http://tinyurl.com/bfwyqas)
Μα μηνύουν το Amazon για το δικό της DRM. Το Adobe DRM (ή ADEPT) το χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι, εκτός από την Apple, που έχει το δικό της (FairPlay).