Ανακοινώνεται e-reader με έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί από τη Hanvon

Σύμφωνα με τους New York Times, η κινεζική Hanvon θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη στην έκθεση FPD International 2010 στο Τόκιο τον πρώτο ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού. Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης θα είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τις νέες έγχρωμες οθόνες τεχνολογίας ηλεκτρονικού μελανιού της ταϊβανέζικης E Ink, που προμηθεύει τις οθόνες για το 90% των συσκευών e-readers στον κόσμο, ανάμεσά τους και τα δημοφιλή Kindle, Nook και Sony Reader. H E Ink είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι ως το τέλος του χρόνου οι έγχρωμες οθόνες της θα είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Η Hanvon είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ηλεκτρονικών αναγνωστών στην Κίνα με 78% της αγοράς, αν και είναι λίγο γνωστή έξω από τη χώρα. Ο πρώτος έγχρωμος ηλεκτρονικός αναγνώστης της θα έχει οθόνη αφής 9.68 ιντσών και σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στην Κίνα το Μάρτιο. Θα έχει δυνατότητα σύνδεσης στο internet τόσο μέσω Wi-Fi όσο και μέσω 3G και θα έχει αρχικά στόχο την επιχειρηματική αγορά. Η τιμή του θα ξεκινάσει στα $440 (€313), τη στιγμή που το iPad στην Κίνα κοστίζει $590 (€420).

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Με την κυκλοφορία και την επιτυχία του iPad και την εμφάνιση μιας σειράς από tablet PC, η πίεση για χρώμα στους ως τώρα ασπρόμαυρους ηλεκτρονικούς αναγνώστες έχει αυξηθεί. Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών αναγνωστών ως τώρα δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά, αντίθετα αυξάνονται περισσότερο από ποτέ, καθώς κοστίζονυ σαφώς λιγότερο από ένα tablet PC. Το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί όμως θα συνδυάσει τα υπαρκτά πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού χαρτιού (την ξεκούραστη ανάγνωση, την ανάγνωση σε εξωτερικούς χώρους και τη χαμηλή κατανάλωση που κάνουν τις μπαταρίες των συσκευών να διαρκούν βδομάδες) με το χρώμα που ως τώρα έλειπε. Έτσι, το δίλημμα iPad και tablet PC ή ηλεκτρονικός αναγνώστης θα πάρει νέες διαστάσεις. Παρά το βήμα μπροστά, η ποιότητα των χρωμάτων και η ταχύτητα ανανέωσης της εικόνας (refresh rate), χρήσιμη και για την αναπαραγωγή βίντεο, δε θα φτάνει στα επίπεδα των οθονών LCD. Όμως, ο πραγματικός στόχος είναι η ικανοποιητική απεικόνιση έγχρωμων e-books, όπως τα ακαδημαϊκά εγχειρίδια, τα παιδικά βιβλία, οι ταξιωδιωτικοί οδηγοί και τα βιβλία μαγειρικές, αλλά και έγχρωμων εφημερίδων και περιοδικών με ευκρίνεια και ζωηρότητα χρωμάτων αντίστοιχη με αυτή των τυπωμένων εκδόσεων.

Αν οι εντυπώσεις από την έγχρωμη οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού της E Ink και από τη χρησιμοποίηση της στον ηλεκτρονικό αναγνώστη της Hanvon είναι θετικές, αναμένεται να δούμε την έγχρωμη οθόνη και στην επόμενη γενιά Kindle και Sony Reader.

Πηγή: New York Times