Έχεις το τυπωμένο βιβλίο; Πάρε δωρεάν το ebook

Μια καινούργια υπηρεσία ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα το Amazon. Ονομάζεται “Amazon AutoRip” και επιτρέπει στους αγοραστές, μόλις προμηθευτούν ένα μουσικό CD από το Amazon, να έχουν άμεσα στη διάθεσή τους και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση ένα αρχείο MP3 για αναπαραγωγή και κατέβασμα. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, το AutoRip ισχύει αναδρομικά για όλα τα μουσικά CD που έχουν αγοραστεί από το Amazon από το 1998, όταν ξεκίνησε να διαθέτει και μουσική, πέρα από βιβλία. Και πάλι χωρίς κάποια επιβάρυνση.
Πρόκειται για μια σωστή ιδέα του Amazon. Σήμερα η αγορά ενός CD δεν είναι καθόλου δημοφιλής, εκτός αν το αντιλαμβάνεται κάποιος ως ένα συλλεκτικό αντικείμενο. Όμως, ειδικά οι φανατικά μουσικόφιλοι διαθέτουν σημαντική CDοθήκη. Αλλά θα ήθελαν να ακούν το περιεχόμενο της πια σε συσκευές που δεν έχουν καν τη δυνατότητα αναπαραγωγής CD. Με το Amazon AutoRip και αυτός που θέλει το CD ικανοποιείται και η μουσική απελευθερώνεται από ένα απαρχαιωμένο μέσο αποθήκευσής της.

Χρειάζεται και στα e-books

Αγοράζοντας έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη ή ένα tablet PC για την ανάγνωση e-books, στρεφόμαστε στην αγορά των νέων μας βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή – όσα τουλάχιστον υπάρχουν. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της βιβλιοθήκης μας παραμένει χάρτινη. Με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τη διαβάσουμε με τα νέα, βολικότερα και πιο φιλικά προς την ανάγνωση τεχνολογικά μέσα. Το τυπωμένο βιβλίο ακολουθεί δηλαδή σταδιακά τη μοίρα των CD.
Για να το θέσω διαφορετικά, θα δεχόμουν ακόμα και να καταβάλω ένα μικρό αντίτιμο για να έχω το σύνολο ή μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης μου σε ηλεκτρονική μορφή. Αν ήταν δωρεάν, θα ήταν ακόμα καλύτερο.
Προς το παρόν, το Amazon δεν είναι πολύ πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο για τα έντυπα βιβλία, όπως το έκανε για τα CD. Και ο λόγος είναι ότι σε καμία περίπτωση το έντυπο βιβλίο δεν έχει ξεπεραστεί, σε αντίθεση με το CD. Τα έντυπα βιβλία εξακολουθούν να έχουν αυτοτελή εμπορική αξία – και αυτό θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.
Στα ελληνικά πράγματα θα υπήρχαν επιπλέον δυσκολίες. Το Amazon γνωρίζει ποιος έχει αγοράσει τι και πότε από το κατάστημά του, γιατί η αγορά έχει γίνει μέσω internet. Στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των αγορών έντυπων βιβλίων έχουν γίνει και γίνονται μέσα σε ένα “τούβλινο” βιβλιοπωλείο. Άρα δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να δοθεί στον κάτοχο ενός έντυπου βιβλίου το αντίστοιχο e-book (αν βέβαια υπάρχει). Επίσης, ακόμα κι αν αυτό ίσχυε από σήμερα ή για τις αγορές που έχουν γίνει ηλεκτρονικά, θα προσέκρουε στο νόμο για την ενιαία τιμή βιβλίου που απαγορεύει πρακτικά τέτοιες προσφορές για τα βιβλία μέχρι 2 χρόνια μετά την έκδοσή τους.
Κι όμως, όσοι διαβάζουμε ήδη ηλεκτρονικά, θέλουμε τα έντυπα βιβλία μας επειγόντως και σε ηλεκτρονική μορφή.