Έρευνα και στις ΗΠΑ για καρτέλ τιμών στα ebooks από την Apple και εκδότες

Μια μέρα μετά από αντίστοιχη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι διεξάγει έρευνα για τη δημιουργία καρτέλ τιμών στα ηλεκτρονικά βιβλία από την Apple και εκδοτικούς οίκους, αναφέρει η Wall Street Journal. Η Sharin Pozen, επικεφαλής του αντιμονωπωλιακού τομέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε σε ακρόαση στο Κογκέσο «πως ερευνούμε επίσης τον κλάδο του ηλεκτρονικού βιβλίου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών». Δεν κατονόμασε συγκεκριμένες εταιρείες.
Παρόλο που υπάρχουν σχετικές αναφορές εδώ και ένα χρόνο, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει δημόσια επιβεβαίωση ότι διεξάγεται έρευνα. Εκπρόσωπος του Harper Collins, θυγατρικής της News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ, ανέφερε πως ο εκδοτικός οίκος συνεργάζεται με τις αρχές, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αποτελεί αντικείμενο έρευνας. Οι γενικοί εισαγγελείς στο Τέξας και το Κονέκτικατ διεξάγουν επίσης αντίστοιχες έρευνες.

Για το ίδιο ζήτημα, είχε κατατεθεί ομαδική αγωγή τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, στοχοποιώντας ιδιαίτερα την Apple για τη βοήθεια που πρόσφερε στους εκδότες ώστε να αυξήσουν τις τιμές. Συνολικά 25 ή 26 διαφορετικές ομαδικές αγωγές έχουν κατατεθεί για το ζήτημα στις ΗΠΑ διεκδικώντας επιστροφή χρημάτων για τα ebooks που έχουν αγοραστεί σε υπερβολικές τιμές.

Το αντικείμενο της έρευνας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα το agency model, σύμφωνα με το οποίο οι εκδοτικοί οίκοι ορίζουν την τελική λιανική τιμή των βιβλίων και όχι τα βιβλιοπωλεία. Το μοντέλο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται για τα ebooks με την έναρξη λετουργίας του iBookstore, του βιβλιοπωλείου της Apple, μαζί με την κυκλοφορία του iPad τον Απρίλιο του 2010. Ως τότε το Amazon εφάρμοζε το wholesale model, τη μαζική αγορά ebooks με έπτωση και τον ορισμό της τελικής τιμής από τα βιβλιοπωλεία, με σκοπό τα best seller να πωλούνται προς $9,99.