“Ένα Kindle κόβει βόλτες στην πόλη”, από την εκδήλωση στα Γιάννενα

Έγινε σήμερα στα Γιάννενα η βιβλιοπαρουσίαση των Βορειοδυτικών Εκδόσεων με συμμετοχή και του “Ηλεκτρονικού Αναγνώστη” γύρω από θέματα ηλεκτρονικού βιβλίου. Υπήρξε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση και, για τους περισσότερους, ήταν η πρώτη επαφή με τις συσκευές και το τι είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. Ακολουθεί το άρθρο της τοπικής εφημερίδας “Ηπειρωτικός Αγώνας” για την εκδήλωση.

του Γιώργου Τσαντίκου

Θα μπορούμε να διαβάσουμε ηλεκτρονικό βιβλίο στη θάλασσα; Μπορούμε να τσακίζουμε τις σελίδες στις γωνίες του και να κρατάμε σημειώσεις; Μπορούμε να το μυρίζουμε στη μέση του δεσίματος; Γιατί είναι τόσο ακριβά τα ebooks στην Ελλάδα, αφού δεν έχουν κόστη όπως αυτό του χαρτιού; Θα πρέπει να γραφτεί πρώτα ένα βιβλίο για να το διαβάσουμε με το e-reader μας;

Όλα αυτά και άλλα πολλά συζητήθηκαν Σάββατο μεσημέρι στο “Θυμωμένο Πορτραίτο”, στην παρουσίαση των βιβλίων του Μιχάλη Φουντουκλή “1.000.000 στιγμές” και της Αγγελικής Σχοινά “Καληνύχτα και αντίο”. Μαζί τους, ήταν ο εκδότης Γιάννης Πλιώτας και ο Μιχάλης Καλαμαράς, από το blog “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης”, το πιο εμπεριστατωμένο αυτή τη στιγμή ηλεκτρονικό, όχι εμπορικό χώρο, για το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα.

Μαζί τους, ήτανε και δύο Kindle. Τα θαυματουργά “μηχανάκια” της Amazon, τα οποία χρησιμεύουν ακριβώς στην ανάγνωση βιβλίων, προσφέροντας όμως την άνεση που δεν διαθέτει η οθόνη ενός υπολογιστή και η στάση “κάθομαι και απλώνω το αριστερό/δεξί χέρι για να κάνω κλικ με το ποντίκι”. Ο Μιχάλης Καλαμαράς, ο οποίος μίλησε για το ηλεκτρονικό βιβλίο (μια και οι “Βορειοδυτικές εκδόσεις” που διοργάνωναν την εκδήλωση δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο) είχε φέρει δύο από αυτές τις “επίπεδες βιβλιοθήκες” που μπορούν να πάνε παντού, αλλά και να αποτελέσουν το μέσο για να διαβάσει κάποιος ένα βιβλίο (ή και να το αγοράσει από το ίντερνετ), χωρίς να του γίνουν τα μάτια “οθόνες” από την έκθεση σε υγρούς κρυστάλλους ή καθοδικούς σωλήνες.

Όσοι βρέθηκαν στο Πορτραίτο, άκουσαν αποσπάσματα από τα δύο βιβλία να διαβάζονται “χιαστί” από τους νεαρούς συγγραφείς τους, περιεργάστηκαν τα Kindle (ένα μεγάλο και ένα μικρότερο) και έκαναν ερωτήσεις. Μπορεί το ηλεκτρονικό να υποκαταστήσει το χάρτινο; Και ναι και όχι ή πιο σωστά μπορεί, αλλά μάλλον δεν πρέπει. Μπορεί, γιατί είναι ένα μέσο που με ένα λογικό ποσό (στο εξωτερικό), ανεβάζει σε άλλο επίπεδο την “ακαδημαϊκή ανάγνωση”, κάνοντας πολύ πιο εύκολο το κράτημα σημειώσεων και την επεξεργασία τους. Δεν πρέπει, γιατί όπως ακούστηκε και στην εκδήλωση, άλλο είναι το βιβλίο και η τρισδιάστατη εκδοχή του και άλλο το ψηφιακό χαρτί, έστω και αν το Kindle παρέχει ακόμη τη δυνατότητα του… εφέ τσακίσματος σελίδων στις γωνίες του. Το σίγουρο είναι ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα σε εμβρυακή φάση. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ακριβά, κοστίζουν όσο περίπου και τα χάρτινα. Δεν υπάρχει διαμορφωμένη αγορά και οι συσκευές ανάγνωσης είναι πανάκριβες, ίσως και τρεις φορές ακριβότερες από ό,τι στις ΗΠΑ (βέβαια, όσοι ξέρουν από ebay και αντίστοιχα site, μπορεί να βρουν λύση). Οι κρατικές απόπειρες είναι πρόχειρες και κακοφτιαγμένες επί του παρόντος, καθόλου “εργονομικές” παρότι του χρόνου υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει η διανομή του ηλεκτρονικού συγγράμματος στα πανεπιστήμια.

Σίγουρα πάντως είναι το “επόμενο επεισόδιο” στο βιβλίο. Προς το παρόν, τα βιβλία του Μιχάλη Φουντουκλή και της Αγγελικής Σχοινά είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και δωρεάν, στο http://voreiodytikes.blogspot.com, ενώ αν θέλετε περισσότερα για το ebook και τα καταπληκτικά γκάτζετς που το συνοδεύουν, δείτε το http://elektronikosanagnostis.blogspot.com.