Συλλογή δωρεάν ελληνικών ebooks από το eBooks4Greeks.gr

Το eBooks4Greeks.gr είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη συλλογή δωρεάν e-books κυρίως στα ελληνικά. Περιλαμβάνει e-books που είναι μυθιστορήματα, ποιήματα, περιοδικά, πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, εκπαιδευτικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και βιβλία για υπολογιστές και ίντερνετ. Συνολικά πρόκειται για 71 e-books μέχρι στιγμής, ένας όχι αμελητέος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πόσα λίγα e-books κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Παρόλο που υπάρχουν λίγα e-books χωρίς πνευματικά δικαιώματα, πολλά από αυτά είναι βιβλία με πνευματικά δικαιώματα και τα e-books παραχωρούνται από τους συγγραφείς τους στο site ή ήταν διαθέσιμα από το site του συγγραφέα και συγκεντρώνονται εδώ. E-books που παραχωρήθηκαν από τους συγγραφείς στο site για να τα ανεβάσει είναι το μυθιστότημα “Εγώ και η αδερφή της“, οι ποιητικές συλλογές “Αλησμόνητο“, “Σ’ αυτό το σύμπαν που τολμά…“, “Η αλήθεια της ψυχής“, οι μεταφρασμένες επιλογές “ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ – [ΜΗΔΕΙΑ]“, το βιβλίο “Τα Μυστικά Της Σιδηράς Παρθένου” για τους Iron Maiden  και το ψηφιακό περιοδικό “Λογοτεχνικα Σημειώματα”, τεύχος 1 & 2.

Τα e-books αυτά είναι σε μορφή PDF και πρόκειται για προσεγμένα αρχεία. Είναι PDF που δεν είναι σκαναρισμένα και έτσι και το reflow στον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη δουλεύει κανονικά και και δεν έχουμε το φαινόμενο δύο σελίδες του τυπωμένου βιβλίου να είναι σε μία σελίδα του PDF (το οποίο όπως και να το ζουμάρεις δε διαβάζεται ικανοποιητικά). Θα ήταν ωραίο να είναι διαθέσιμα και σε ePUB, αλλά έτσι κι αλλιώς ελάχιστα e-books υπάρχουν στα ελληνικά σε ePUB και τα PDF που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα αναγνώσιμα.

Τα e-books δεν είναι κλειδωμένα με DRM (“Digital Rights Management) και δε χρειάζεται να εγγραφείτε για να τα κατεβάσετε. Μπορείτε όμως να εγγραφείτε και να ανεβάσετε e-books, που έχετε γράψει εσείς ή που σας έχουν εξουσιοδοτήσει άλλοι να το κάνετε. Τα ενεργά μέλη και οι συγγραφείς που ανεβάζουν τα δικά τους έργα ανταμείβονται και με κάποια συμβολικά δώρα σε βιβλία.

Πέρα από το ότι είναι μια πηγή για δωρεάν e-books, μου αρέσει η ιδέα του eBooks4Greeks.gr οι συγγραφείς να διαθέτουν χωρίς κλείδωμα DRM και δωρεάν τα βιβλία τους, αλλά και ότι δημιουργείται ένα online ψηφιακό αρχείο. Κάποια από τα βιβλία εξάλλου μπορεί να ήταν λιγότερο γνωστά αν δεν ανέβαιναν online, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν τρόπου να βρίσκει κανείς συγκεντρωμένα e-books που έτσι κι αλλιώς είναι ψηφιοποιημένα και διατίθενται δωρεάν.