tablet PC φαίνεται να ετοιμάζει το Amazon, αλλά δε θα εγκαταλείψει το Kindle

Όλα δείχνουν πως το Amazon ετοιμάζει tablet PC, μάλλον με Android

Οι “διαρροές” και οι εκτιμήσεις για ένα tablet PC από το Amazon ήταν όλο και πιο πυκνές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Και ο Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του Amazon, ήρθε με μια συνέντευξή του στο Consumer Reports περισσότερο να τις επιβεβαιώσει παρά να τις διαψεύσει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι το Amazon δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού.

Ερωτώμενος αν το Amazon θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα tablet PC ο συνήθως μυστικοπαθής γαι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας Μπέζος απάντησε στην ουσία καταφατικά ζητώντας από τους αναγνώστες “να μείνουν συντονισμένοι” για να παρακολουθούν τα νέα της εταιρείας. Από την άλλη, αν και αναγνώρισε πως τα tablet PC είναι ένα ολοένα και πιο δημοφιλές μέσο για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, ο Μπέζος πιστεύει πως πάντα θα χρειαζόμαστε μια εξειδικευμένη συσκευή για την ανάγνωση βιβλίων. Έτσι, το Kindle και το ηλεκτρονικό χαρτί δεν πρόκειται να εγκαταλειφτεί.

O Τζεφ Μπέζος μιλάει στον Πολ Ρέινολντς του Consumer Reports

Η συνέντευξή του είναι αποκαλυπτική και ως προς το πώς θα είναι ο επόμενος ηλεκτρονικός αναγνώστης Kindle. O Μπέζος εκτιμά ότι το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί δεν είναι έτοιμο για να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές, καθώς τα χρώματά που απεικονίζει “δεν είναι καθόλου ζωηρά”, αν και πιστεύει ότι συνεχίζει να βελτιώνεται και πως “θα ήταν απόλυτα λογικό να υπάρχει μια χαμηλής κατανάλωσης, αντανακλαστική έγχρωμη οθόνη”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί αργότερα το έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί ή άλλες υβριδιακές τεχνολογίες LCD/ηλεκτρονικού χαρτιού όπως η Mirasol.

Τέλος, με αφορμή την κυκλοφορία Kindle με διαφημίσεις στα $114 ο Μπέζος επεσήμανε πώς δε σκοπεύουν να βάλουν διαφημίσεις στα βιβλία ή γενικότερα να προβάλλουν διαφημίσεις με τρόπο ενοχλητικό για την ανάγνωση, ούτε τώρα ούτε όμως κι όταν τα Kindle θα αρχίζουν να υποστηρίζουν το δανεισμό βιβλίων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ.

Ήδη παρόν με εφαρμογές σε όλα τα tablet PC, το Amazon όμως δεν έχει τη δική του συσκευή

Το Amazon και τα tablet PC
Το Amazon, που διαθέτει τo Kindle, τη συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιλήφθηκε από την αρχή της σημασία των tablet PC και των “έξυπνων” κινητών για την ηλεκτρονική ανάγνωση. Η εφαρμογή του π.χ. για iPad ήταν διαθέσιμη με την κυκλοφορία της συσκευής. Οι εφαρμογές του για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα είναι οι πιο δημοφιλείς στην κάθε πλατφόρμα και αυτές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις βιβλίων, ενώ διακρίνονται για τη καλή λειτουργία τους, τις λίγες απαιτήσεις από την πλευρά των συσκευών και τη χρηστικότητά τους. Και αυτό παρόλο που δε διαθέτει κάποιο δικής του κατασκευής tablet PC ή κινητό τηλέφωνο. Το Amazon διαθέτει επίσης τη μεγαλύτερη ποικιλία αγγλόφωνων ηλεκτρονικών βιβλίων για αγορά, με πάντω από 815.000 τίτλους, καθώς και 1,5 εκατομμύριο επιπλέον δωρεάν e-books.

Πέρα από τη μέριμνά του να είναι οι εφαρμογές Kindle παρούσες και να κυριαρχούν σε όλα τα tablet PC και τα “έξυπνα” κινητά, το Amazon στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε τη λειτουργία του δικού του Appstore for Android, πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο τις φήμες ότι ετοιμάζει δικό του tablet PC. Η δημιουργία και η προώθηση του Amazon Appstore for Android προεξοφλεί πάντως με ασφάλεια ότι ένα ενδεχόμενο tablet PC του Amazon θα τρέχει οπωσδήποτε Android.

Το Amazon ακολουθεί την πολιτική των κλειστών οικοσυστημάτων στα προϊόντα του, με πολλές ομοιότητες με την πολιτική της Apple. Τα ηλεκτρονικά του βιβλία μπορούν να διαβαστούν αποκλειστικά σε συσκευές και εφαρμογές Kindle, ενώ, αντίστροφα, οι συσκευές και οι εφαρμογές Kindle διαβάζουν αποκλειστικά αρχεία Mobipocket. Η εταιρεία που ανέπτυξε το Mobipocket, καθώς και το σύστημα κλειδώματος των βιβλίων που ακολουθεί το Amazon είναι ιδιοκτησία του. Από την άλλη, παρά το κλειστό οικοσύστημα, τα ηλεκτρονικά του βιβλία διαβάζονται σε όλα τα tablet PC και τα “έξυπνα” κινητά, καθώς οι εφαρμογές Kindle είναι διαθέσιμες και συχνά είναι οι κορυφαίες στα περισσότερα λειτουργικά συστήματα. Το μόνο που λείπει αυτή τη στιγμή από το οικοσύστημα του Amazon είναι η καταστκευή δικού του tablet PC.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των New York Times, είναι μάλιστα πιθανόν στους σχεδιασμούς του Amazon να μην απλώς η κατασκευή tablet PC, αλλά προοπτικά και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα ηλεκτρονικά τηλέφωνα.

Από την άλλη, η επιμονή του Amazon στις συσκευές με ηλεκτρονικό χαρτί όπως το Kindle, που είναι οι πιο δημοφιλείς στους σταθερούς, φανατικούς αναγνώστες βιβλίων, δείχνει πώς υπάρχει ακόμα μέλλον για αυτήν την τεχνολογία, παρά τη εμφάνιση και τη ραγδαία διάδοση των tablet PC.

Διαβάστε επίσης: