Review: ebooks του Καστανιώτη στα ελληνικά με social DRM


Σήμερα χρησιμοποίησα το online βιβλιοπωλείο για ebooks των εκδόσεων Καστανιώτη, αγόρασα δηλαδή ένα ebook. Το πιο ενδιαφέρον είναι οι πολλές δυνατότητες που δίνονται στον αγοραστή και αναγνώστη για τα ebooks που αγοράζει.

Όπως είχα επισημάνει στις παρουσιάσεις των ebooks καθώς ανέβαιναν, πρόκειται για ebooks από την πρόσφατη έως πολύ πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή των εκδόσεων, ενώ πια υπάρχουν ebooks που ανεβαίνουν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία των τυπωμένων αντιτύπων στα βιβλιοπωλεία (στην πράξη αυτό σημαίνει για τους περισσότερους από μας ότι τα e-books είναι νωρίτερα διαθέσιμα απ’ ό,τι τα τυπωμένα βιβλία, με δεδομένο το χρόνο που μεσολαβεί από το χρόνο έκδοσης του τυπωμένου βιβλίου μέχρι να φτάσει στις προθήκες όσων βιβλιοπωλείων δεν είναι στο κέντρο της Αθήνας). Επίσης, τα βιβλία που ανεβαίνουν και σε ebook είναι από τους γνωστούς συγγραφείς των εκδόσεων. Τα ebooks είναι σε ePUB, στην κατάλληλη μορφή αρχείου δηλαδή για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, κι όχι σε PDF, που είναι δύσχρηστο και για την οθόνη του υπολογιστή ακόμα. Στα αρχεία είναι ενσωματωμένες ελληνικές γραμματοσειρές, ώστε να απεικονίζονται σωστά οι ελληνικοί χαρακτήρες. Ως τώρα είναι διαθέσιμα 28 ebooks σε ePUB, αριθμός που μάλιστα αυξάνεται ανα εβδομάδα πια, και μάλιστα τα 8 ebooks είναι δωρεάν, κάτι σημαντικό για να μπορούν όλοι να δοκιμάσουν μια νέα τεχνολογική δυνατότητα χωρίς απαραίτηττα να αγοράσουν. Από τα προς πώληση ebook σε κάποια υπάρχει η δυνατότητα online ανάγνωσης των πρώτων σελίδων, κάτι αντίστοιχο με το ξεφύλλισμα του τυπωμένου βιβλίου στο βιβλιοπωλείο.

Το online βιβλιοπωλείο για την αγορά ebooks δίνει μια σημαντική δυνατότητα για τον αναγνώστη. Για τον κάθε λογαριασμό δημιουργείται μια “ψηφιακή βιβλιοθήκη“, έτσι το βιβλίο είναι διαθέσιμο για κατέβασμα σε όποιον υπολογιστή βρίσκεστε μπαίνοντας στο λογαριασμό σας και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε πια ένα ebook που έχετε αγοράσει επειδή υπάρχει πρόβλημα με το σκληρό δίσκο του υπολογιστή ή επειδή έχει προβλήματα η συσκευή e-reader που έχετε (περιπτώσεις “παγώματος”).

Επειδή έχω Kindle δεν μπορούσα να κατεβάσω το ebook απευθείας στη συσκευή από το site του Καστανιώτη (στο Kindle μπορεί κανείς να κατεβάσει διάφορα αρχεία από το internet, αλλά όχι ePUB, τα οποία εξάλλου δεν υποστηρίζονται από τη συσκευή). Οπότε χρειάζεται να μεσολαβήσει ο υπολογιστής και το πέρασμα του αρχείο στη συσκευή μέσω USB. Στo Nook και το Cybook Orizon (που έχουν internet και υποστηρίζουν ePUB) και στα smartphones, π.χ. με την εφαρμογή Aldiko, είναι πολύ πιθανόν το ebook να κατεβαίνει κατευθείαν στη συσκευή (το site δεν είναι ειδικά διαμορφωμένο για κινητά και δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή, αλλά προς το παρόν έχει σημασία ότι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και κατεβάσματος κατευθείαν στη συσκευή έστω μέσω browser).


Η μετατροπή του ebook με το Calibre από ePUB σε Mobi (για Kindle)

Το πιο σημαντικό πάντως για τα ebooks των εκδόσεων Καστανιώτη είναι ότι δεν έχουν το συνηθισμένο στην Ελλάδα DRM (“διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων”) της Adobe, όπως π.χ. τα ebooks στο myebooks.gr, αλλά έχουν social DRM. Τι σημαίνει αυτό; Τα πνευματικά δικαιώματα εξακολουθούν να ανήκουν στον εκδότη και τον αντίστοιχο συγγραφέα. Για το κατέβασμα του ebook, δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμμαςο, όπως π.χ. το Adobe Digital Editions. Κάθε φορά που κατεβάζετε ένα ebook ενσωματώνεται ένα υδατογράφημα που γράφει Ex Libris, “από τα βιβλία του/της”, και το όνομα που έχετε δηλώσει στο λογαριασμό σας.  Πέρα όμως από αυτό το υδατογράφημα, δεν έχετε κάποιο περιορισμό στο βιβλίο που έχετε αγοράσει. Η πρόσβαση σε αυτό μετά το κατέβασμά του δεν απαιτεί κάποιο λογαριασμό (όπως γίνεται με το κλείδωμα της Adobe), ενώ μπορείτε να διαβάσετε το ebook με όποια εφαρμογή υποστηρίζει ePUB, άσχετα αν υποστηρίζει και το κλείδωμα της Adobe. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε τα ebook στο iPad και το iPhone χρησιμοποιώντας την εφαρμογή iBooks, που δεν υποστηρίζει το Adobe DRM (δείτε τις οδηγίες, μπορεί να γίνει παράκαμψει του περιορισμού μέσω txtr, αλλά είναι σαφώς πιο χρονοβόρο και άβολο), ενώ μπορείτε να διαβάσετε τα ebooks και με την εφαρμογή Aldiko για κινητά και tablet PC με Android, που επίσης δεν υποστηρίζει Adobe DRM. Μπορείτε επίσης να έχετε και να διαβάσετε τα ebooks που αγοράζετε σε όλες τις συσκευές που έχετε (e-readers, κινητά, tablet PC, υπολογιστές).

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του social DRM είναι ότι μπορεί κανείς να μετατρέψει τα ebooks που έχει αγοράσει. Έχοντας Kindle, όπως ανέφερα, που δε διαβάζει αρχεία ePUB, κανονικά δε θα μπορούσα να διαβάσω κανένα ebook στα ελληνικά σε ePUB εφόσον έχει Adobe DRM και άρα δε θα μπορούσα να το μετατρέψω. Όμως με το social DRM που χρησιμοποιούν οι εκδόσεις Καστανιώτη, αγόρασα το ebook μου, το μετέτρεψα με το Calibre (δωρεάν πρόγραμμα, διαβάζεται “κάλιμπρε”) και το πέρασα στο Kindle μου. Μάλιστα, όλα είναι στη θέση τους, εξώφυλλο, πίνακας περιεχομένων με τα ενεργά links προς τις αντίστοιχες σελίδες και το ex libris (για όσους πιθανόν να τους ενδιαφέρει και αυτό). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετοί στην Ελλάδα έχουν αγοράσει Kindle ποντάροντας στην ανάγνωση δωρεάν ebooks ή δικών τους αρχείων PDF και με το Adobe DRM κανονικά δε θα μπορούσαν να αγοράσουν και να διαβάσουν κανένα ebook σύγχρονης νεοελληνικής ή μεταφρασμένης στα ελληνικά λογοτεχνίας.


Και ο πίνακας των περιεχομένων έχει μετατραπεί κανονικά, με ενεργά links

H χρησιμοποίηση του social DRM από τις εκδόσεις Καστανιώτη είναι πολύ θετική εξέλιξη και δίνει στον αναγνώστη αντίστοιχα δικαιώματα πάνω στο ebook που αγοράζει με τα δικαιώματα που έχει και όταν αγοράζει ένα τυπωμένο βιβλίο – με όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής αναγνώσης στη θέση τους. Και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το κλασικό, ασφυκτικά περιοριστικό DRM της Adοbe δεν είναι μονόδρομος για τους μεγάλους, εμπορικούς εκδοτικούς οίκους – και αυξάνει την πίεση και για τους υπόλοιπους εκδότες στην Ελλάδα να ακολουθήσουν το δρόμο του social DRM.

Διαβάστε επίσης: