Nέοι κανόνες για τις εφαρμογές και συνδρομές από την Apple, απειλεί το Amazon
Η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαινιάζει τη δυνατότητα συνδρομών μέσα από το iTunes για περιοδικά, εφημερίδες, μουσική και βίντεο και, παρεμπιμπόντως, αλλάζει ακόμα περισσότερο προς όφελός της τους κανόνες για τις αγορές που γίνονται μέσα από το iPad, το iPhone και το iPod touch, κάτι που αφορά και τις αγορές ηλεκτρονικών βιβλίων. Και διαμηνύει ότι δε θα διστάσει να αποσύρει τις εφαρμογές για ebooks ακόμα και του Amazon αν δε συμμορφωθεί.
Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα πρέπει να υποστηρίζονται μέσα στις εφαρμογές οι αγορές ψηφιακού περιεχομένου (ηλεκτρονικά βιβλία, μουσική, βίντεο, ταινίες, εφημοερίδες περιοδικά) από τις οποίες θα παίρνει προμήθεια 30%, κάτι που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα, αλλά δε θα υπάρχει καν link προς το site του πωλητή μέσα στις εφαρμογές αυτές ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει αν θα αγοράσει μέσα από την εφαρμογή ή αν θα ψωνίσει ανοίγοντας τον browser κατευθείαν από το κατάστημα του δημιουργού της εφαρμογής (οπότε η Apple δε θα έπαιρνε το 30%). Ακόμα και αν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσει κανείς ξεκινώντας από την εφαρμογή αλλά ανοίγοντας το browser οι περισσότεροι θα προτιμούσσαν τις αγορές μέσα από την εφαρμογή, που είναι κάτι πιο άμεσο, βολικό και δε χρειάζεται τη δημιουργία άλλου λογαριασμού και την εκ νέου εισαγωγή των στοιχείων μιας πιστωτικής κάρτας. Τώρα όμως η Apple κλείνει και αυτό το παραθυράκι.
Και για να δείξει η Apple ότι είναι αποφασισμένη να επιβάλει αυτό το μοντέλο “διευκρίνισε” ανεπίσημα στο FUTUReBOOK, το blog για το ηλεκτρονικό βιβλίο του έγκυρου βρετανικού περιοδικού The Bookseller, πως όχι μόνο αυτό αφορά και τα ebooks αλλά δε θα διστάσει να αποσύρει ακόμα και τις εφαρμογές του Amazon (Kindle for iPhone/iPod touch, Kindle for iPad), αν δε συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες ως τις 31 Μαρτίου. Το Kindle for iPad είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή για την αγορά και την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων στο iPad. Οι αγορές γίνονται ξεκινώντας μέσα από την εφαρμογή αλλά ανοίγει ο browser και σήμερα το Amazon δεν αποδίδει κάποιο ποστοστό στην Apple. Οι νέοι κανόνες της Apple απειλούν να συρρικώσουν τα έσοδα του Amazon, αλλά και άλλως δημοφιλών εφαρμογών, όπως το HULU και το Netflix.
Ο λόγος που η Apple αλλάζει τους κανόνες, πέρα από το ότι επιδιώκει να έχει μεγαλύτερα έσοδα, είναι ότι πολλές εταιρείες πώλησης ψηφιακού περιεχομένου διαθέτουν τις εφαρμογές τους δωρεάν, αλλά έχουν μέσα από αυτές πωλήσεις από τις οποίες δε δίνουν ποσοστό στην Apple.
Η διάθεση συνδρομών για περιοδικά, εφημερίδες, βίντεο και μουσική βασίζεται στο μοντέλο που εγκαινιάστηκε με το περιοδικό The Daily του Rupert Murdoch και φαίνεται να οδηγεί στο τέλος μιας μακροχρόνιας συζήτησης με τους εκδότες περιοδικών και εφημερίδων για τις συνδρομές. Το ποσοστό που θα παίρνει η Apple για κάθε συνδρομή που πωλείται μέσα από το iTunes είναι 30%, αλλά οι συνδρομές θα μπορούν να αγοραστούν και από το site του εκδότη (χωρίς όμως να υπάρχει link προς το site μέσα από την εφαρμογή), αρκεί οι τιμές στο iTunes να είναι ίδιες ή καλύτερες. Επίσης, επιτρέπεται στους εκδότες να δίνουν δωρεάν την ψηφιακή εκδοχή της εφημερίδας ή του περιοδικού για τους συνδρομητές των έντυπων εκδώσεων. Τέλος, οι εκδότες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα όπως το email, η ηλικία, το φύλο κλπ, που χρησιμοποιούν για εξατομικευμένη διαφήμιση, μόνο αν οι συνδρομητές το εγκρίνουν.
Aν και καθολου ευχαριστη για τους χρηστες ipad ,όπως εγω, την βρισκω απολυτα λογικη απο πλευρας της Apple .
Αλλωστε και η Αμαζον την ιδια τακτικη ακολουθει.
Συμφωνώ. Το Amazon σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερο, έχει αντίστοιχα κλειστό σύστημα.
Για τους κατόχους iPad όμως υπάρχει θέμα. Η συσκευή και το λειτουργικό είναι δεδομένα (χοντρικά σε όλες τις συσκευές έτσι είναι), αλλά επίσης υπάρχει ένα και μόνο κατάστημα για εφαρμογές και περιεχόμενο, όπου η Apple βάζει ή αλλάζει τους όρους όπως θέλει.
Το ipad, και το κάθε ipad, είναι συσκευές κατανάλωσης περιεχομένου (και όχι παραγωγικά εργαλεία). Είμαι περίεργος, αν μεγάλες εταιρείες πώλησης ψηφιακού περιεχομένου όπως η Amazon, η Netflix κτλ, δεν υποχωρήσουν στον εκβιασμό της Apple και αποσυρθούν τι θα πουλάει τελικά η Apple? Για ποιο λόγο να αγοράσεις το γκατζετάκι? Αν και προσωπικά βλέπω τους περισσότερους από τους προμηθευτές περιεχομένου να “συμβιβάζονται”, εξισσοροπώντας το χαμένο κέρδος τους επιβαρύνοντας το κόστος αγοράς. Αυτό θα ήταν ίσως και το καταλλητικό χτύπημα στην Apple. Φανταστείτε πχ βιβλία, τραγούδια, ταινίες να πωλούνται 20-30% ακριβότερα για το ipad από ότι οι αντίστοιχοι τίτλοι για τις android ταμπλέτες ή το Amazon pad που φημολογείται ότι βρίσκεται προ των πυλών.
Όπως είχα εξηγήσει και σε προηγούμενο post οι τιμές των βιβλίων στο iPad δεν μπορούν να είναι διαφορετικές.
“Με δεδομένο ότι πια ισχύει στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων το agency model, όπου οι εκδότες ορίζουν την τελική τιμή και κάθε βιβλιοπωλείο παίρνει ένα ποσοστό ως προμήθεια για την πώληση, δε θα υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθούν οι τιμές των βιβλίων ειδικά για τις πωλήσεις που γίνονται μέσω των συσκευών της Apple”
Βέβαια, με δεδομένη τη σημασία του iPad, η κίνηση της Apple μπορεί να οδηγήσει συνολικά σε αύξηση τιμών στα ηλ. βιβλία ή στο να γίνονται περισσότερες αγορές από το iBookstore, που αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Γιατί με τους νέους κανόνες της Apple και η Apple θα παίρνει 30% και το Amazon παίρνει το δικό του ως βιβλιοπωλείο. Ενώ στο iBookstore υπάρχει μόνο το ποσοστό της Apple και τα υπόλοιπα είναι του εκδότη.
Πάντως εγώ διαφωνώ κάθετα (και οριζοντίως :) με τη λογική της Apple… Αγόρασα κύριε μία συσκευή και τη χρυσοπλήρωσα; Από που και ως που σε έβαλα δερβέναγα στο κεφάλι μου; Είναι σα να αγοράζω ένα Dell ή Sony PC και για κάθε ταινία που αγοράζω ή κάθε πρόγραμμα που εγκαθιστώ να ζητά η εταιρεία κατασκευής δικαιώματα από τον παροχέα του ψηφιακού περιεχομένου. Από που και ως που;
Είμαι κάτοχος iPad και το χρησιμοποιώ παρά πολύ και ίδιως για ανάγνωση βιβλίων με Kindle.
Δε θεωρώ σωστή τη σύγκριση “και η amazon” το ίδιο κάνει. Θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το Android (πλατφόρμα με πλατφόρμα).
Εαν η σύγκριση είναι να γίνει με την Amazon (και άρα το Kindle) τότε να το συγκρίνουμε τον ψηφιακό αναγνώστη της Βurnes & Nobles κλπ.
Όταν αγοράσαμε iPad ξέραμε ότι υπάρχουν περιορισμένοι. Προσωπικά όμως η Apple έχει ξεπεράσει τα όρια.
Οι developers Πλήρωνουν μία αρχική συνδρομή, και πληρώνουν προμήθεια από την πώληση των εφαρμογών τους…
Στο τέλος θα πληρώνουν(-ουμε) και για την αποθήκευση τον φωτογραφίων κλπ στο iPad γιατί κάναμε save με το format της Apple!!!
Ας όψεται που το android market (paid) δεν είναι (ακόμα) διαθέσιμο για Ελλάδα.
Λύσεις υπάρχουν (xoom, archos 101…)
Η σύγκριση δεν είναι τόσο άστοχη πάντως. Οι συσκευές είναι πολύ διαφορετικές, καμία αμφιβολία, αλλά το μοντέλο είναι όντως παραπλήσιο. Από το Kindle και για το Kindle μπορεί να αγοράσει κανείς βιβλία μόνο από το Amazon (με εξαίρεση δύο περιπτώσεις: βιβλία που δεν είναι κλειδωμένα ή που τα ξεκλειδώνουν οι αναγνώστες, και στις συσκευές της Apple βέβαια γίνεται jailbreak).
Άρα έχουν την ίδια κλειστή λογική Apple και Amazon.
Το Nook του Β&Ν είναι κάπως πιο ανοιχτό, αφού διαβάζει και ό,τι είναι κλειδωμένο με Adobe DRM ανεξάρτητα από το πού έχει αγοραστεί. Τα δικά του βιβλία δε διαβάζονται αλλού όμως.
Και στην περίπτωση βέβαια της B&N και της Google δε μιλάμε για διαφορετική “ηθική” των εταιρειών, απλά έχουν πιο αδύναμη θέση στη συγκεκριμένη αγορά σε σχέση με την Apple και το Amazon αντίστοιχα.