MONO, νέο περιοδικό για την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό

MONO είναι ο τίτλος του νέου 15νθήμερου περιοδικού για την πολιτική, την κοινωνία και τον πολιτισμό που κυκλοφορεί για πρώτη φορά την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου πανελλαδικά. Σύνθημά του “Η απάντηση στη μονοφωνία”. Και είναι μια συλλογική προσπάθεια, χρηματοδοτείται και εκδίδεται από τους και τις 25 συντελεστές του – ανάμεσά τους κι εμένα.
Στο MONO θα διατηρώ τη στήλη “Ψηφία” και θα γράφω για την τεχνολογία, το internet, αλλά (αναπόφευκτα) και για την ηλεκτρονική ανάγνωση. Στα δύο άρθρα που έχω στο πρώτο τεύχος π.χ. αναφέρομαι στη ιντερνετική γενική απεργία ενάντια στα νομοσχέδια SOPA και PIPA και στο ψηφιακό χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για μένα ήταν πως, όταν έμαθα για το περιοδικό και τις προετοιμασίες της εκδοσής του, ανάμεσα σε όσους ήδη συμμετείχαν βρήκα λίγους που είχα γνωρίσει προσωπικά, αλλά πολλούς που τους “ήξερα” και τους (παρ)ακολουθούσα μέσα από το Twitter, το Facebook ή τo blog τους. Έτσι, αν και από απόσταση, η συμμετοχή ήταν αρκετά φυσιολογική και τα πράγματα αρκετά οικεία.

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους
(κλικ για μεγέθυνση)
Κάπως αντιφατικά για κάποιον που είναι γνωστός ως “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” ή “eAnagnostis” δε θα μπορείτε, στην αρχή τουλάχιστον, να μας διαβάζετε ηλεκτρονικά. Το περιοδικό θα κυκλοφορεί μόνο σε έντυπη μορφή και το βρίσκετε σε όλη την Ελλάδα σε περίπτερα, πρακτορεία τύπου και επιλεγμένα βιβλιοπωλεία. Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου θα το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία Ιανός, Πολιτεία και Πρωτοπορία στην Αθήνα και την Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα σε όλα τα σημεία πώλησης. Το κάθε τεύχος κοστίζει €2,90, μια πολύ καλή τιμή πιστεύω για ένα περιοδικό 80 σελίδες, σε αρκετά μεγάλο σχήμα και με τετραχρωμία. Με 17 ευρώ μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητές για 3 μήνες (6 τεύχη).
Παρόλο που τα τεύχη του MONO δε θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, το περιοδικό διαθέτει σελίδα στο Facebook και λογαριασμό στο Twitter, που ήδη, σε μικρό χρονικό διάστημα, βρίσκουν σημαντική ανταπόκριση. Κάντε like στο Facebook και ακολουθείστε το MONO στο Twitter για συνεχή ενημέρωση για τα νέα του περιοδικού. Σύντομα θα λειτουργήσει και η ιστοσελίδα του.
Διαβάστε επίσης για το περιοδικό τα κείμενα των Σπύρου Παπαδόπουλου (το βυτίο) και Γιάννη Κιμπαρόπουλου (ΚΙΜΠΙ), που επίσης συμμετέχουν στο MONO, ενώ ακολουθεί το δελτίο τύπου με όλους τους συντελεστές και την πλήρη, “επίσημη” παρουσίαση της προσπάθειας:
Δέλτιο Τύπου
Περιοδικό ΜΟΝΟ: η απάντηση στη μονοφωνία 
Το ΜΟΝΟ είναι ένα νέο 15νθήμερο περιοδικό για την πολιτική, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Ανεξαρτησία, πολυφωνία, αντικειμενικότητα, τόλμη και διαφάνεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της έκδοσης.
Μία προσπάθεια έμπειρων αλλά και νέων δημοσιογράφων για αξιοπρεπή εργασία στον χώρο της ενημέρωσης. Όλοι οι συντελεστές, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες συμμετέχουν ισότιμα στη διαμόρφωση της ύλης του περιοδικού.
Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε ένα βήμα ανεξάρτητης ενημέρωσης, που αντιτίθεται στο τοπίο της σχεδόν ολοκληρωτικής εξάρτησης των ΜΜΕ από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε με όρους ισότιμης συμμετοχής όπου όλοι οι συντελεστές συνεισφέρουμε στο κόστος αλλά και μοιραζόμαστε τα ενδεχόμενα κέρδη της προσπάθειάς μας στα πρότυπα μιας κολεκτίβας της ενημέρωσης.
Στο ΜΟΝΟ συμμετέχουν οι Λευτέρης Αδαμίδης, Αδάμ Γιαννίκος, Γιάννης Gizmo, Δανάη Δάσκα, Δολερός, Χρήστος Ιωάννου, Μιχάλης Καλαμαράς (eAnagnostis), Γιάννης Κιμπουρόπουλος (ΚΙΜΠΙ), Άγγελος Κυρούσης (Loan me a dime), Νεκτάριος Λαμπρόπουλος, Άννα Μαρτίνου, Ειρήνη Μουντράκη, Μαρία Μπακοπούλου, Γιάννης Μπαμπούλιας, Επιστήμη Μπινάζη, Σπύρος Παπαδόπουλος (Το Βυτίο), Τάσος Πετρόπουλος, Γιάννης Πλιώτας, Βασίλης Ρούβαλης, Βίκυ Στρατάκη, Βασιλική Σιούτη, Τάσος Τσακίρογλου, Βίκτωρας Τσιλώνης, Μάρκος Φράγκος, HUMBA!
Τον σχεδιασμό του περιοδικού και του λογοτύπου έχουν αναλάβει οι ταλαντούχοι γραφίστες του Keik Bureau (http://keikbureau.gr/) 
Το πρώτο μας τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου. 
Διαστάσεις περιοδικού: 20,5Χ26,5 cm
80 τετράχρωμες σελίδες
Τιμή λιανικής: 2,90 ευρώ
20.000 αντίτυπα
Σημεία διανομής: πανελλαδικά σε περίπτερα, κέντρα τύπου, επιλεγμένα βιβλιοπωλεία 
———-
E-mail: monopressgr [at] gmail.com 
Twitter: @monopressgr
Σύντομα κοντά σας και το site μας www.monopress.gr που είναι υπό κατασκευή.