Kyobo eReader, ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη Mirasol

O Kyobo eReader είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με ένα νέο είδος οθόνης, τη Mirasol της Qualcomm. Οι οθόνες Mirasol διαθέτουν μια νέα τεχνολογία, τόσο σε σχέση με το ηλεκτρονικό χαρτί που χρησιμοποιείται σήμερα από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όσο και σε σχέση με τις οθόνες LCD που χρησιμοποιούνται από τους υπολογιστές, τα κινητά και τα tablet PC όπως το iPad. Οι Mirasol δεν έχουν οπίσθιο φωτισμό, αλλά αντανακλούν το εξωτερικό φως, όπως δηλαδή και οι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού. Καταναλώνουν ενέργεια και χρησιμοποιούν τη μπαταρία μόνο όταν αλλάζουμε σελίδες με αποτέλεσμα να έχουν αυτονομία εβδομάδων, ενώ η οθόνη δε θαμπώνει σε εξωτερικούς χώρους. Από την άλλη, οι Mirasol έχουν αριθμό και φωτεινότητα χρωμάτων αλλά και ταχύτητα ανανέωσης αντίστοιχες των οθονών LCD. Προσπαθούν δηλαδή να συνδυάσουν την αναγνωσιμότητα και την αυτονομία ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη με τα χρώματα και την ταχύτητα ενός tablet PC.
Ως σήμερα όλα αυτά ίσχυαν στη θεωρία και μόνο, καθώς επί χρόνια η οθόνη παρουσιαζιόταν σε εκθέσεις τεχνολογίας, αλλά η χρησιμοποίησή της σε πραγματικά, εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα αναβαλλόταν. Όχι πια όμως. Ο Kyobo eReader είναι το πρώτο προϊόν και ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης με οθόνη Mirasol. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου στη Νότια Κορέα. Είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών Qualcomm, που ανέπτυξε και κατασκευάζει τη Mirasol αλλά και άλλα τμήματα της συσκευή, και του Kyobo Book Center, της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στη Νότια Κορέα. Η επιλογή της Νότιας Κορέας δεν είναι τόσο περίεργη όσο πιθανόν ακούγεται αρχικά, καθώς πρόκειται για χώρα που όχι μόνο τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν υψηλή διείσδυση, αλλά, ειδικότερα, το 25% των βιβλίων που πουλιούνται είναι ήδη ηλεκτρονικά, ενώ μέχρι το 2015 σχεδιάζεται τα ηλεκτρονικά βιβλία να αντικαταστήσουν πλήρως τα τυπωμένα στα νοτιοκορεάτικα σχολεία.

το επίσημο βίντεο
η διαφήμιση


Τεχνικά χαρακτηριστικά
O Kyobo eReader έχει οθόνη 5,7 ιντσών και ανάλυση XGA, 1024 x 768 pixel ή 223 ppi (pixel ανά ίντσα). Για τη σύγκριση, το iPad έχει ανάλυση μόλις 132 ppi, αλλά για την ποιότητα της οθόνης έχει επίσης σημασία ο αριθμός χρωμάτων και η γωνία θέασης, αν δηλαδή όσα απεικονίζει η οθόνη είναι ορατά ανεξάρτητα από τη γωνία στην οποία κρατάμε τη συσκευή. Ενώ η γωνία θέασης του iPad είναι ικανοποιητική, δε γνωρίζουμε τις σχετικές επιδόσεις του Kyobo eReader, όπως επίσης δε γνωρίζουμε τον αριθμό χρωμάτων που υποστηρίζει.

Ο επεξεργαστής είναι ο μονοπύρηνος SnapDragon S2 επίσης της Qualcomm στο 1 GHz και η μνήμη RAM 512 ΜΒ. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος flash είναι στα 2GB και μπορεί να επεκταθεί για άλλα 32 GB με κάρτα micro SD. Η συσκευή έχει επίσης θύρα micro USB 2.0 για φόρτιση και μεταφορά αρχείων. Συνδέεται στο internet μέσω WiFi (802.11 b/g/n) και η μπαταρία 1800 mAH “διαρκεί για εβδομάδες” με χρήση 30 λεπτών την ημέρα με WiFi κλειστό και τη φωτεινότητα στο 25% των δυνατοτήτων της συσκευής. Διαθέτει δύο ηχεία και έξοδο για ακουστικά. Οι διαστάσεις του Kyobo eReader είναι 174 x 119 x 12,9 χιλιοστά και έχει βάρος 338 γραμμάρια, βάρος δηλαδή tablet PC αντίσοιχων διαστάσεων και όχι ηλεκτρονικού αναγνώστη.

Τρέχει λειτουργικό Android 2.3 (Gingerbread) τροποιημένο από την Kyobo και χωρίς πρόσβαση στο Android Market. Υποστηρίζει ebooks σε PDF και ePUB και διαθέτει text-to-speech στα αγγλικά και ενσωματωμένο λεξικό, ενώ έχει τις βασικές εφαρμογές για browser, email και κοινωνική δικτύωση. Υποστηρίζει την αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής.

Η τιμή του στη Νότια Κορέα είναι 349.000 γουόν ή περίπου 230 ευρώ.

Ενδιαφέρον είναι και το επιχειρηματικό μοντέλο. Ο κατασκευαστής είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Νότιας Κορέας, όπως αναφέραμε, και έχει έτσι προεγκατεστημένο το δικό βιβλιοπωλείο για ebooks. Πέρα από 90.000 ebooks δίνει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά βίντεο, ενώ όσοι είναι εγγεγραμμένα μέλη του βιβλιοπωλείου έχουν έκπτωση 33 ευρώ για την αγορά της συσκευής.

Οι πρώτες εντυπώσεις και οι προοπτικές
Δεν έχουν γίνει ακόμα δοκιμές της συσκευής. Έχουμε όμως στη διάθεσή μας 3 βίντεο από χρήστες (βλ. παρακάτω) όπου μπορούμε να δούμε τη συσκευή σε λειτουργία. Με βάση τα βίντεο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι επιδόσεις του δεν είναι κορυφαίες. Ένα μεγάλο e-book κάνει 15-20 δευτερόλεπτα για να ανοίξει, πάρα πολύ χρόνος. Το γύρισμα των σελίδων είναι σε λογική ταχύτητα, αλλά και πάλι όχι πολύ γρήγορο. Στο τρίτο βίντεο, βλέπουμε πως το άνοιγμα της σελίδας του Facebook και του Twitter στον browser γίνεται σε αποδεκτή ταχύτητα, στα επίπεδα πάντως ενός μεσαίου Android κινητού. Για την αναπαραγωγή video δεν έχουμε στοιχεία, ενώ η μπαταρία δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Και πάνω απ’ όλα, δε γνωρίζουμε αν είναι τόσο ξεκούραστο στην ανάγνωση όσο το ηλεκτρονικό χαρτί.

Ο Kyobo eReader προσπαθεί να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη με ηλεκτρονικό χαρτί και ενός φτηνό tablet PC όπως τα Kindle Fire και Nook Color (τα οποία πάντως έχουν οθόνη 7 και όχι 5.7 ιντσών). Στα 230 ευρώ η τιμή δεν είναι απαραίτητα ανταγωνιστική (αν υποθέσουμε ότι και στην Ευρώπη θα κοστίζει τόσο ή στις ΗΠΑ θα κοστίζει $230). Αν πάντως κάνει ό,τι και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες με αξιοπρεπή υποστήριξη χρώματος, internet κι βίντεο, κοντά, αν και όχι απαραίτητα στο ίδιο επίπεδο, με ένα φτηνό tablet PC μπορεί να έχει μέλλον. Οι υστερήσεις στην ταχύτητα θα μπορούσαν από την άλλη να οφείλονται στην ίδια την οθόνη ή θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με βελτίωση του software. Τα χρώματα πάντως φαίνονται σε αρκετά καλό επίπεδο και σε τίποτα δε θυμίζουν τα λίγα και “ξεπλυμένα” χρώματα του έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού.

Τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά ένα είναι σίγουρο. Πρόκειται για μια τεχνολογία από το (άμεσο) μέλλον, που έχει τη δυνατότητα να υπερβεί την, καθόλου βολική, απόλυτη διάκριση ανάμεσα σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες και tablet PC που υπάρχει σήμερα. Οι προοπτικές του φαίνονται καλύτερες από τις οθόνες Pixel Qi, που αποδείχτηκαν πολύ κατώτερες των προσδοκιών, απλά ένας τρόπος να σβήνεις τον οπίσθιο φωτισμό της οθόνης όταν διαβάζεις και τίποτε άλλο. Σε σχέση με μια άλλη προσπάθεια μετεξέλιξης των οθονών LCD, τη Liquavista, ιδιοκτησία πια της Samsung, η Mirasol έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη στην παραγωγή και σε εμπορικό προϊόν, δε θα μπει κάποια στιγμή στο μέλλον όπως η Liquavista. Μάλιστα ένα νέο εργοστάσιο που έχει δημιουργηθεί στην Ταϊβάν για τη μαζική παραγωγή οθονών Mirasol, επένδυση ύψους $1 δις, θα λειτουργήσει μέσα στο 2012. Και ενώ τη συγκεκριμένη συσκευή, τον Kyobo eReader, δύσκολα θα τη δούμε στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, η τεχνολογία Mirasol, ανάλογα και με την πορεία της, θα χρησιμοποιηθεί και από άλλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών αναγνωστών και tablet PC.

Παράρτημα: πώς λειτουργούν οι οθόνες Mirasol
οθόνες Mirasol λειτουργούν τροποποιώντας, μεγαλώνοντας και μικραίνοντας, μια οπτική κοιλότητα για να αντανακλούν το επιθυμητό μήκος κύματος από το εξωτερικό φως (Interferometric Modulator Display – IMoD). Όσο πιο μεγάλη είναι η κοιλότητα, τόσο μεγαλύτερο είναι το μήκος κύματος που αντανακλάται. Συνδυάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες κοιλότητες σε μια μικρή επιφάνεια οθόνης το αποτέλεσμα είναι πολύχρωμο και μοιάζει με ένα έγχρωμο ιλουστρασιόν τυπωμένο βιβλίο

Διαβάστε επίσης: