iPad και tablet PC ή ηλεκτρονικός αναγνώστης;

Οι υπερβολές στο χώρο της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών αφθονούν. Με τους ίδιους ρυθμούς που ανακοινώνονται τεχνολογίες και συσκευές “που αλλάζουν όλα όσα γνωρίζαμε ως τώρα” προαναγγέλλεται ο θάνατος της μίας ή της άλλης τεχνολογίας. Αυτοί που ακούγεται ότι “πεθαίνουν” όλο και περισσότερο από τότε που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το iPad είναι οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες (e-readers ή e-book readers). Κι όμως, σύμφωνα με την E Ink, το 2010 είναι η καλύτερη χρονιά για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες από τότε που κυκλοφόρησαν. Συνολικά, οι πωλήσεις θα φτάσουν κοντά στα 10 εκατομμύρια συσκευές, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο ρυθμός των πωλήσεων είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Ο φερόμενος ως ετοιμοθάνατος φαίνεται να χαίρει άκρας υγείας. Όμως, η επιτυχία του iPad και, λιγότερο, η ανακοίνωση πολλών tablet PC είχε τις επιπτώσεις της. Επιτάχυνε τη μείωση της τιμής πολλών ηλεκτρονικών αναγνωστών, ανάμεσά τους και των πιο δημοφιλών Kindle, Nook και Sony Reader, και, ως συνέπεια, κάποιες εταιρείες κατασκευής που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στον πόλεμο τιμών αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, λοιπόν, θα είναι μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα. Η σύγκριση όμως με το iPad και τα tablet PC είναι εύλογη. Είναι ένα πραγματικό δίλημμα του τι να αγοράσει κανείς, ποια από τις δύο κατηγορίες συσκευών να επιλέξει. Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή, αλλά μπορεί να δοθεί γνωρίζοντας, πρώτον, κάποια βασικά πράγματα για τις δύο τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά των συσκευών και, δεύτερον, γνωρίζοντας του ποιες ανάγκες μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα η κάθε κατηγορία συσκευών.

Η αναγνωσιμότητα και η εξειδίκευση
Διαβάζετε ή θέλετε να διαβάσετε ολόκληρα βιβλία; Σας αρέσει να διαβάζετε λογοτεχνία; Διαβάζετε στο μετρό, στο λεωφορείο, στο αεροπλάνο και συνεχίζεται μετά στο σπίτι και όπου βρεθείτε; Θέλετε να διαβάζετε εκτενή κείμενα και να βυθίζεστε στην ανάγνωση; Η απάντηση είναι απλή και σαφής. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν φτιαχτεί ακριβώς για εσάς. Η οθόνη τους ονομάζεται ηλεκτρονικό χαρτί και αυτό, περιέργως, δεν είναι ένα ακόμα κόλπο του μάρκετινγκ. Αντανακλά το εξωτερικό φως, δεν υπάρχει καμία -έστω και πολύ καλή- λάμπα κατευθείαν στα μάτια. Το ηλεκτρονικό χαρτί, αυτό το είδος ασπρόμαυρης οθόνης, είναι που διαφοροποιεί τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες από κάθε άλλο είδος συσκευής με οθόνη. Και πράγματι είναι τόσο κουραστικό όσο είναι και το τυπωμένο χαρτί. Αλλά δεν είναι μόνο η οθόνη που επιτρέπει την πολύωρη ανάγνωση. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, με τις διαφορές τους, έχουν τουλάχιστον το μισό βάρος ενός iPad και η δική τους μπαταρία μετριέται με τις βδομάδες, όχι με τις ώρες. Το iPad είναι ελαφρύ σε σχέση κυρίως με τα laptop και τα netbook που έχουμε συνηθίσει, αλλά αν το κρατήστε το για δύο ώρες στο χέρι, αν διαβάστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και αμέσως θα φανεί ότι τα τουλάχιστον 350 γραμμάρια λιγότερα του ηλεκτρονικού αναγνώστη κάνουν διαφορά. Και επιπλέον με έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη μπορείς κανείς να διαβάσει όπου θα διάβαζε και ένα τυπωμένο βιβλίο, κάτω από τον ήλιο, σε έναν εξωτερικό χώρο χωρίς να τον ενδιαφέρει από ποια κατεύθυνση έρχεται το φως. Όσοι έχετε προσπαθήσει να κάνετε οτιδήποτε με το laptop σας σε εξωτερικό χώρο γνωρίζετε τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι εξειδικευμένες συσκευές και αυτό φαίνεται στο πόσο καλές είναι ακριβώς σε αυτό για το οποίο έχουν φτιαχτεί, αλλά και στη σαφώς μικρότερη τιμή τους από το iPad.

Όταν μιλάμε λοιπόν για ηλεκτρονικό αναγνώστη, μιλάμε για τη μεγαλύτερη δυνατή αναγνωσιμότητα που μπορεί να μας προσφέρει μια οθόνη σήμερα και που, ναι, είναι για τα μάτια η ίδια αναγνωσιμότητα, η ίδια ευκολία στην ανάγνωση που δίνει και το τυπωμένο βιβλίο. Έτσι, ηλεκτρονικός αναγνώστης σημαίνει αναγνωσιμότητα, σημαίνει εκτενή κείμενα, φορητότητα, ανάγνωση παντού, μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Και όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό σημαίνει επίσης και δυνατότητα σελιδοδεικτών, σημειώσεων πάνω στο βιβλίο, υπογραμμίσεων.

Υπάρχουν όμως και δύο πράγματα που ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης δεν κάνει καθόλου ή δεν τα κάνει καλά. Το πρώτο που οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες δεν το κάνουν καθόλου και όσοι το κάνουν δεν το κάνουν καλά είναι η πλοήγηση στο ίντερνετ. Αν πάρετε ηλεκτρονικό αναγνώστη με WiFi για να σερφάρετε όπου βρείτε ίντερνετ το αποτέλεσμα δε θα σας ικανοποιήσει ιδιαίτερα, καθώς η οθόνη είναι ασπρόμαυρη και ο browser π.χ. του Kindle είναι υποτυπώδης, αν και όλο και βελτιώνεται. Ναι, μπορείτε να σερφάρετε στο ίντερνετ, αλλά θα ήταν λάθος να αγοράσετε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη έχοντας βασικά το ίντερνετ στο μυαλό σας και όχι την ανάγνωση βιβλίων. Όσο για το Kindle με δωρεάν 3G, όχι δε βρήκατε τον τρόπο να σερφάρετε δωρεάν στο ίντερνετ, είναι δωρεάν μόνο για να αγοράζετε από το Amazon και να μπαίνετε στη Wikipedia. Το δεύτερο πράγμα που δεν κάνει ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης είναι ότι δεν έχει μια σουίτα αντίστοιχη του Microsoft Word. Δηλαδή μπορείτε να διαβάσετε, μπορείτε να υπογραμμίσετε και να κρατήσετε σημειώσεις αλλά δεν μπορείτε να συνθέσετε το δικό σας κείμενο. Ναι, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι για ανάγνωση, όχι για ίντερνετ και δημιουργία εγγράφων.

Η παραγωγικότητα και το multitasking
Στο iPad και τα άλλα tablet PC που έχουν ανακοινωθεί (π.χ. WeTab, Samsung Galaxy Tab, Toshiba Follio 100) μπορείτε να κάνετε χοντρικά ό,τι κάνετε και με ένα netbook ή ένα μικρό laptop. Ίντερνετ, προγράμματα, βίντεο υψηλής ποιότητας κλπ. Το μεγάλο μειονέκτημα για την ανάγνωση είναι η οθόνη, γιατί είναι οθόνες με backlight, που σημαίνει ότι όσο καλή και να είναι κουράζει. Είναι σα να διαβάζετε από την οθόνη του laptop σας. Βέβαια και μπορεί να διαβάσει κανείς από κει, αλλά συνήθως πρόκειται για σύντομα κείμενα (π.χ. ένα άρθρο στο κείμενο), ενώ όσο δημιουργούν ή συνθέτουν εκτενή κείμενα σε υπολογιστή έχουν να το λένε για το πόσο κουράζονται τα μάτια τους. Καμία σχέση δηλαδή με το τυπωμένο βιβλίο, αλλά και καμία σχέση με την οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη.

Οπότε το iPad δεν είναι για εκτενή κείμενα, δεν είναι για να διαβάσετε το μυθιστόρημα των 700 σελίδων. Και, όπως αναφέραμε, μειονεκτεί επίσης στο βάρος, στην μπαταρία, στις δυσκολίες ανάγνωσης στους εξωτερικούς χώρους. Το iPad και τα tablet PC μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να διαβάσετε ένα e-book, αλλά θα ήταν λάθος να τα αγοράσετε βασικά για να διαβάζετε βιβλία. Ένα πιθανό συγκριτικό πλεονέκτημα του iPad, η δυνατότητα να διαβαστούν e-books πολύχρωμα και με multimedia, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί, καθώς τέτοια e-books είναι ελάχιστα, αν και πολυδιαφημισμένα.

Υπάρχουν δύο τομείς πάντως που από την πλευρά της ηλεκτρονικής ανάγνωσης το iPad υπερέχει. Υπερέχει στην παραγωγικότητα, στο ότι μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία ή τα έγγραφά σας, να ψάξετε περισσότερα στο ίντερνετ και να συνθέσετε το δικό σας έγγραφο με το iWork (τη σουίτα Office της Apple). Αν λοιπόν δε θέλετε να διαβάσετε απλώς ένα βιβλίο και να κρατήσετε ίσως σημειώσεις, αλλά πρέπει να γράψετε και εσείς κάτι με βάση αυτά που διαβάζετε τότε το iPad θα βολέψει περισσότερο. Το άλλο σημείο υπεροχής του iPad έχει να κάνει με το πόσο κλειδωμένοι είναι οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες. Συχνά μπορεί κανείς να αγοράσει e-books μόνο από το αντίστοιχο βιβλιοπωλείο της εταιρείας που φτιάχνει τη συσκευή, ενώ στο iPad υπάρχουν εφαρμογές για όλο και περισσότερα online βιβλιοπωλεία για e-books. Βέβαια, το ότι το Amazon και το Barnes & Noble βγάζουν εφαρμογές για το iPad, αλλά δεν επιτρέπουν τα βιβλία τους να διαβάζονται από ανταγωνιστικούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες δεν οφείλεται μόνο στην επιτυχία του iPad, αλλά και στο ότι τελικά δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικό με τις δικές τους συσκευές και δύσκολα θα μπορούσε να φτάσει κανείς στη τελευταία σελίδα των πολυδιαφημισμένων τους best-seller διαβάζοντας μόνο από ένα iPad.

Ποιες είναι οι δικές σου ανάγκες;
Η απάντηση στο δίλημμα iPad και tablet PC ή ηλεκτρονικός αναγνώστης καθορίζεται από το τι χρειάζεται τελικά ο καθένας. Υπάρχουν βέβαια μεγάλες διαφορές στις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά, αν θέλαμε να βρούμε τη μία διαφορά, αυτή είναι η οθόνη, από τη μια το ηλεκτρονικό χαρτί, από την άλλη το backlight και η τεχνολογία LCD. Αλλά από κει και πέρα το ζήτημα είναι αν μας ενδιαφέρει βασικά η ανάγνωση και τα εκτενή κείμενα ή αν η ανάγνωση είναι ένα σχετικά μικρό κομμάτι των όσων θέλουμε να κάνουμε με τη συσκευή μας.

Σχολιάστε: Έχετε iPad; Διαβάζετε βιβλία στον υπολογιστή; Έχετε κάποιον ηλεκτρονικό αναγνώστη; Γράψτε μας τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις.