Ο Χάρης Ψυχογιός μιλάει στον eAnagnostis για το μέλλον του βιβλίου

haris-psichogios

Ο Χάρης Ψυχογιός είναι διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης των Εκδόσειων Ψυχογιός από το 2010. Δημιούργησε το τμήμα ηλεκτρονικών βιβλίων και εφαρμογών στις εκδόσεων αναπτύσσοντας τον μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάλογο της ελληνικής γλώσσας.

Στο eVent του eAnagnostis (Τετάρτη, 11 Ιουνίου) θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την “αναγνωστική εμπειρία σήμερα και αύριο”.

eAnagnostis: Τι σημαίνει διαβάζω ένα βιβλίο και πώς αυτό αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον, με τη διάδοση του internet και των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Χάρης Ψυχογιός: Διαβάζω σημαίνει αφήνω το μυαλό μου να ταξιδέψει επιμορφώνοντάς με ή ψυχαγωγώντας με μέσα από ένα κείμενο ή κάποιες εικόνες. Στο ψηφιακό περιβάλλον η ανάγνωση γίνεται περισσότερο οπτικοακουστική απ’ ότι ήταν στο παραδοσιακό βιβλίο. Επίσης στο ψηφιακό περιβάλλον ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στην ροή της ιστορίας και να έχει αμεσότερη επαφή όχι μόνο με το κείμενο αλλά και με τον συγγραφέα.

eAnagnostis: Τι αλλάζει για τον εκδότη βιβλίων στην ψηφιακή εποχή;

Χάρης Ψυχογιός: Αλλάζει ο τρόπος παραγωγής, διανομής και επαφής με τον αναγνώστη. Π.χ.

  • Ενώ στην έντυπη εποχή ένα βιβλίο ήθελε πολλούς μήνες πριν διατεθεί στην αγορά, στην ψηφιακή εποχή μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες
  • Επίσης, η διανομή (από την ώρα της παραγγελίας μέχρι την παράδοση) γίνεται σε μερικά δευτερόλεπτα σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται ο αναγνώστης ή ο εκδότης.
  • Οι αναγνώστες έχουν πάντα την τελευταία έκδοση. Μόλις ανανεωθεί κάτι στο κείμενο, ο αναγνώστης μπορεί να το έχει. Στην έντυπη έκδοση διαβάζουμε για πάντα ό,τι αγοράσαμε την φορά εκείνη που αποκτήσαμε το βιβλίο.

eAnagnostis: Πώς θα μπορούσε ο εκδότης να εμπλουτίσει την αναγνωστική εμπειρία στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο για τα έντυπα όσο και για τα ηλεκτρονικά βιβλία, ανάλογα με το είδος του βιβλίου;

Χάρης Ψυχογιός: Ο εκδότης μπορεί να προσθέσει οπτικοακουστικό υλικό και να εμπλουτίσει την εμπειρία ανάγνωσης κάνοντας τον αναγνώστη να συμμετάσχει περισσότερο απ’ ότι σε ένα έντυπο βιβλίο. Έχουμε εμπλουτίσει αρκετά βιβλία τόσο στην παιδική λογοτεχνία, όσο και στην λογοτεχνία ενηλίκων με βίντεο, διάδραση και επιπλέον περιεχόμενο όπως παιχνίδια, κουίζ και υλικό που δεν υπάρχει στην έντυπη έκδοση.

eAnagnostis: Σε ποιους τρεις τομείς το ηλεκτρονικό βιβλίο και ειδικότερα η ανάγνωσή του βρίσκονται ήδη σε ικανοποιητικό σημείο και σε ποιους τρεις τομείς θα μπορούσε να βελτιωθεί μαθαίνοντας από το έντυπο ή αξιοποιώντας καλύτερα τις – ψηφιακές δυνατότητες;

Χάρης Ψυχογιός: Η λογοτεχνία ενηλίκων και εφήβων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης κρίνοντας από τις πωλήσεις διαδραστικών εφαρμογών θα έλεγα ότι και η προσχολική ανάγνωση κινείται ικανοποιητικά.

Η παιδική λογοτεχνία όμως υστερεί σε ηλεκτρονική αναγνωσιμότητα και θα μπορούσε να βελτιωθεί.