Hands-on παρουσίαση του Kindle 3 WiFi (video)


video παρουσίαση – eAnagnostis – YouTube

Τα Kindle είναι τα best seller των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Παρόλο που το Amazon δεν ανακοινώνει τα επίσημα στοιχεία, 3 με 4 εκατομμύρια Kindle έχουν πουληθεί από το Νοέμβριο του 2007 που άρχισαν να κυκλοφορούν. Και η επιτυχία τους συνεχίστηκε με το Kindle 3, την τελευταία γενιά των συσκευών, που άρχισαν να διατίθενται από τις 27 Αυγούστου. Εδώ παρουσιάζω το φτηνότερο από τα τελευταίας γενιάς Kindle που υπάρχουν, το Kindle με την οθόνη των 6 ιντσών και τη σύνδεση στο ίντερνετ μόνο με WiFi.

Το Kindle της παρουσίασης είναι στο χρώμα του γραφίτη, αλλά υπάρχει και σε λευκό με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. Η τιμή του στο site του Amazon είναι στα 139 δολάρια, περίπου 110 ευρώ, η παραγγελία του από την Ελλάδα είναι δυνατή – μόνο από το αμερικάνικο Amazon- αλλά πρέπει να συνυπολογίστε +50% στην τιμή για τους δασμούς στο τελωνείο και άλλα 60-70 ευρώ αν δεν κάνετε μόνος σας τον εκτελωνισμό και τον αναθέσετε στη μεταφορική εταιρεία. Αυτό σημαίνει μια τελική τιμή γύρω στα 230 ευρώ για να σας το φέρουν σπίτι σας. Σύντομα θα διατίθεται στην Ελλάδα από τα Public.

Οι εντυπώσεις μου
Είναι γρήγορο, γρήγορο, γρήγορο. Η πλοήγηση στα μενού, το άνοιγμα των διαφόρων αρχείων, το γύρισμα της σελίδας συμβαίνουν σε πολύ λίγο χρόνο. Στην αλλαγή της σελίδας το θόλωμα της οθόνης ηλεκτρονικού χαρτιού είναι στιγμιαίο και το ξεφύλλισμα δε γίνεται κουραστικό. Αντίστοιχα, και η απόκριση του πληκτρολογίου είναι άμεση.

Η οθόνη, που είναι η Pearl, η τελευταίας γενιάς οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού της E Ink, είναι πολύ βελτιωμένη. Οι χαρακτήρες είναι καθαροί και ζωηροί, δίνει την αίσθηση του χαρτιού και η ανάγνωση είναι ξεκούραστη.

Γενικώς υπάρχει πολύ καλή ποιότητα στην κατασκευή. Τα κουμπιά είναι καλοσχεδιασμένα και με άμεση απόκριση, το design της συσκευής είναι όμορφο. Το Kindle είναι πολύ λεπτό και παρόλο που τα 247 γραμμάρια του βάρους του δεν το κάνουν την ελαφρότερη συσκευή είναι ξεκούραστο στο χέρι, κάτι που οφείλεται και στην αντιολισθητική πίσω πλευρά της συσκευής που βοηθάει στο κράτημα.

Η μπαταρία είναι εντυπωσιακή, η καλύτερη που υπάρχει σε ηλεκτρονικό αναγνώστη. Κρατάει ως ένα μήνα αν δε χρησιμοποιείται το WiFi. Πάντως, πέρα από αυτά που λέει το Amazon, από τη δοκιμή που έκανα, που έμπαινα και στο ίντερνετ τακτικά και διάβαζα και άκουγα και μουσική, πρέπει να πω ότι απλά παύει να σε απασχολεί το ζήτημα μπαταρία.

Το Kindle δίνει πολλές επιλογές στο μέγεθος της γραμματοσειράς, του ζουμαρίσματος, του προσανατολισμού της οθόνης, της απόστασης ανάμεσα στις γραμμές και τους χαρακτήρες κλπ. Μπορείτε δηλαδή να βελτιστοποιήσετε τη συσκευή για να διαβάσετε ένα ebook. Παρόλο που δεν έχει reflow, τα PDF διαβάζονται καλά για έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη 6 ιντσών, κρατώντας πάντως ότι κανείς e-reader δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει λύσει το πρόβλημα PDF.

Το Kindle ξεχωρίζει επίσης για την παραγωγικότητα που δίνει στο διάβασμα. Το ενσωματωμένο λεξικό επιτρέπει να κοιτάξουμε γρήγορα μια λέξη, μπορούμε να κάνουμε bookmark και να υπογραμμίσουμε ένα απόσπασμα και το πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο επιτρέπει να γράψουμε σημειώσεις και να αναζητήσουμε λέξεις στο κείμενο – όλα αυτά όμως μόνο με λατινικούς χαρακτήρες. Και τις σημειώσεις, τα παραθέματα κλπ μπορούμε να τα σώσουμε και στο cloud του Amazon και, το πιο χρήσιμο, να τα τραβήξουμε στον υπολογιστή μας σαν αρχείο κειμένου και να τα επεξεργαστούμε, να τα αναπτύξουμε, να γράψουμε το δικό μας κείμενο.

Παρόλο που ανήκω σε αυτούς που δε θεωρούν το ίντερνετ προϋπόθεση για έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, το WiFi του Kindle είναι ένα καλοδεχούμενο έξτρα. Όχι τόσο για να κατεβάζει ή να αγοράζει κανείς βιβλία παντού, όσο γιατί από τη στιγμή που είναι μια συσκευή που μπορεί να την έχει κανείς μαζί του παντού και έχει και μια μεγάλη οθόνη σε σχέση με ένα smartphone (που έχουν συνήθως οθόνη γύρω στις 3,5 ίντσες) είναι ωραίο και χρήσιμο να μπορεί να μπαίνει και στο ίντερνετ. Βέβαια, μιλάμε για στοιχειώδη πράγματα, flash και βίντεο δεν υποστηρίζεται και το κατέβασμα της σελίδας δεν είναι τόσο γρήγορο.

Τέλος, πρέπει να πω ότι έμεινα πολύ ικανοποιημένος από τις δυνατότητες του Kindle να παίζει μουσική, και με ακουστικά και με τα εξωτερικά του ηχεία. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του, αλλά είναι και αυτό από τα έξτρα που όταν υπάρχουν τα εκτιμούμε.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες

 • Οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού (E Ink Pearl) 6 ιντσών, ασπρόμαυρη, 16 επίπεδα του γκρι, ανάλυση 600 x 800 – 167 dpi
 • Οριζόντιος ή κάθετος προσανατολισμός του κειμένου με 4 διαφορετικούς τρόπους
 • 247 γραμ. (8.7 ουγγιές), διαστάσεις: 190mm x 123mm x 8.5mm (7.5×4.8×0.335 ίντσες)
 • Μπαταρία που κρατάει έως ένα μήνα (πολυμερών λιθίου [Li-Polymer], 1530mAh), εξαρτάται από τη χρήση του WiFi και την αναπαραγωγή μουσική.
 • Επεξεργαστής Freescale 532 MHz, ARM-11
 • Εσωτερική μνήμη Flash 4GB, 3.3GB διαθέσιμα για αποθήκευση βιβλίων, μη-επεκτάσιμη. Θύρα microUSB 2.0 για μεταφορά βιβλίων από και προς τον υπολογιστή. Αναγνωρίζεται από τον υπολογιστή ως φλασάκι. Θύρα ακουστικών για jack 3.5mm.
 • Σύνδεση στο ίντερνετ μέσω WiFi με Atheros AR6102G 802.11bg
 • Λειτουργικό με πυρήνα Linux 2.6.10, λογισμικό ανάγνωσης εγγράφων από το Amazon. Η αναπαραγωγή μουσικής, η ανάγνωση ενός βιβλίου από τη συσκευή (“Text-to-Speech” – μόνο στα αγγλικά) επίσης από το Amazon, αλλά το λογισμικό είναι “experimental”, δηλαδή beta.
 • Ταξινόμηση με φακέλους (collections), που όταν τους διαγράψετε δε διαγράφεται και το περιεχόμενο, και με ετικέτες (tags). Ταξινόμηση με βάση το όνομα του συγγραφέα, τον τίτλο ή ποιο βιβλίο διαβάσετε τελευταίο.
 • Διαβάζει αρχεία κειμένου Kindle (AZW), PDF, Mobipocket που δεν είναι κλειδωμένα, PRC, TXT, αρχεία ήχου MP3, Audible (Audible Enhanced [AA, AAX]). Διαβάζει επίσης με δωρεάν μετατροπή από το Amazon αρχεία HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP. Για τα αρχεία HTML και DOC μπορείτε να κάνετε μόνος σας τη μετατροπή σε Mobipocket με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre. Απλά αρχεία HTML (κατεβασμένες σελίδες από το ίντερνετ) διαβάζονται αλλάζοντας με μετονομασία το αρχείο σε .TXT. Δεν υποστηρίζει ePUB.
 • Τα αρχεία PDF μπορούν να διαβαστούν στο πραγματικό τους μέγεθος ή με ζουμ 150%, 200% και 300% ή να προσαρμοστούν στο πλάτος της οθόνης. Το κοντράστ μπορεί να ρυθμιστεί για καλύτερη ανάγνωση. Μετακίνηση μέσα στη ζουμαρισμένη σελίδα (panning). Δε διαθέτει reflow (προσαρμογή του μεγέθους της γραμματοσειράς).
 • To μενού είναι στα αγγλικά. Όλα τα αρχεία κειμένου διαβάζονται στα ελληνικά χωρίς να χρειάζεται η ενσωμάτωση γραμματοσειρών στα αρχεία.
 • Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους και είδους γραμματοσειράς, απόστασης των γραμμών και των χαρακτήρων Δεν μπορείτε να βάλετε δικές γραμματοσειρές (εκτός αν κάνετε jailbreak, δηλαδή ξεκλειδώσετε τη συσκευή).
 • Σε όλα τα αρχεία κειμένου όταν επιστρέφετε σε ένα βιβλίο ανοίγει στο σημείο που το είχατε αφήσει. Μπορείτε να ορίσετε σελιδοδείκτες, να υπογραμμίσετε, να κρατήσετε σημειώσεις, να κάνετε αναζήτηση στο κείμενο χρησιμοποιώντας λατινικούς χαρακτήρες (η αναζήτηση δεν είναι δυνατή στα PDF που είναι σκαναρισμένα ως εικόνες). Με σύνδεση στο ίντερνετ μπορείτε να δείτε τα δημοφιλή αποσπάσματα, αυτά δηλαδή που έχουν υπογραμμίσεις άλλοι αναγνώστες, στα e-book που το υποστηρίζουν. Μπορείτε να τραβήξετε σελιδοδείκτες, υπογραμμίσεις και παραθέματα στον υπολογιστή σας με τη μορφή αρχείο κειμένου ή να τα σώσετε στο cloud του Amazon. Υπάρχουν ενσωματωμένα δύο λεξικά για αμερικάνικα και βρετανικά αγγλικά.
 • Αντί για αριθμό σελίδας, υπάρχουν τα location, για να υπάρχει τρόπος αναφοράς σε ένα σημείο στο e-book ανεξάρτητα από τις τροποποιήσεις στην εμφάνιση του κειμένου. Μέσα στο βιβλίο μπορείτε να μετακινηθείτε μέσω του πίνακα περιεχομένου, τη μετάβαση σε location, την επιστροφή σε προηγούμενα location και, βέβαια, με τα κουμπιά για την επόμενη και την προηγούμενη σελίδα που υπάρχουν και στις δύο πλευρές της συσκευής.
 • Μπορείτε με τις εφαρμογές που δίνει δωρεάν για κατέβασμα το Amazon να διαβάζετε τα Kindle e-books επίσης σε PC με Windows, Mac, iPhone, iPod Touch, iPad, BlackBerry και σε Android κινητά και tablet PC συγχρονίζοντας bookmark και σημειώσεις με το Kindle σας (απαιτεί σύνδεση με το ίντερνετ). 
 • Διατίθεται στο χρώμα του γραφίτη και σε λευκό, με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. 

e-books
Η αγορά e-books είναι δυνατή ουσιαστικά δυνατή μόνο από το online βιβλιοπωλείο του Amazon. Μπορείτε βέβαια να βάλετε στο Kindle τα δικά σας ξεκλείδωτα αρχεία ή να αγοράσετε e-books από τα λίγα online βιβλιοπωλεία, όπως το Smashwords, που δεν κλειδώνουν τα βιβλία τους. Το Amazon, πάντως διαθέτει μάλλον το μεγαλύτερο online βιβλιοπωλείο, με 1,8 εκατομμύρια δωρεάν e-books που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα και 700.000 e-books με πνευματικά δικαιώματα, ανάμεσά τους τα περισσότερα best seller της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, καθώς και μια σειρά από συνδρομές σε αμερικάνικες εφημερίδες, περιοδικά και blog. Η διαθεσιμότητά τους ποικίλλει για όσους αγοράζουν εκτός ΗΠΑ.

Αξεσουάρ και τιμή
Με τη συσκευή παίρνετε το καλώδιο USB που χρειάζεται για τη σύνδεση στον υπολογιστή, αλλά δεν παίρνετε καμία θήκη. Το Amazon πουλάει πραγματικά ωραίες δερμάτινες θήκες, αλλά κάνουν $34.99, ενώ οι ίδιες θήκες με φωτάκι LED για διάβασμα τη νύχτα κάνουν $59.99. Θήκες για Kindle όμως υπάρχουν και από άλλους κατασκευαστές. Πάντως, μια θήκη τη χρειάζεστε, δεν είναι πολύ ασφαλές να μεταφέρετε τη συσκευή απροστάτευτη. Επίσης, ο φορτιστής που έρχεται με τη συσκευή δεν υποστηρίζει την τάση του ρεύματος στην Ευρώπη. Οπότε μπορείτε να φορτίζετε το Kindle μόνο μέσω του υπολογιστή (που το προτείνω, γιατί, όπως προανέφερα, η μπαταρία κρατάει πραγματικά πολύ) ή να αγοράσετε αντάπτορα για ευρωπαϊκές μπρίζες από το Amazon για $19.99 (που μου φαίνεται περιττό έξοδο) ή από κατάστημα στην Ελλάδα ή, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε τον αντάπτορα που ήδη έχετε για άλλη συσκευή.

Η εγγύηση είναι για 1 χρόνο. Η επέκταση της εγγύησης στα 2 χρόνια ισχύει μόνο για τις ΗΠΑ.

Έχοντας πει αυτά, και παρόλο που μια θήκη, έστω και πολύ απλή, θα έπρεπε να δίνεται μαζί με τη συσκευή, το Kindle είναι πραγματικά φτηνό, κάτι που έχει να κάνει βασικά με την επιδότηση της τιμής του από το Amazon με την προοπτική αγοράς e-books από το δικό του βιβλιοπωλείο, αλλά και με σωστές αποφάσεις για το τι να συμπεριλάβει στη συσκευή και τι όχι ανάλογα με το κόστος της κάθε τεχνολογίας σήμερα.

Kindle WiFi ή WiFi και 3G
Είναι χρήσιμο να πάρει κανείς Kindle με 3G και WiFi, αντί για Kindle μόνο με WiFi; Η διαφορά στην τιμή είναι $50 (που με τους δασμούς σημαίνει 50 ευρώ). Κατά την άποψή μου, για κάποιος που μένει στην Ελλάδα το 3G δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Το 3G υπάρχει για δύο λόγους. Πρώτον, για να αγοράζει κανείς e-books παρορμητικά και έτσι να ξοδεύει περισσότερο, γι’ αυτό και η περιήγηση στο βιβλιοπωλείο του Amazon και το κατέβασμα των βιβλίων είναι δωρεάν. Δεύτερον, για να παραλαμβάνετε αυτόματα κάθε πρωί που ανοίγετε τη συσκευή σας την εφημερίδα ή το περιοδικό ή τα νέα post των blog στα οποία είστε συνδρομητές. Πρόκειται βασικά για αμερικάνικο περιεχόμενο. Δωρεάν ίντερνετ πέρα από την πρόσβαση στο Amazon και τη Wikipedia δεν υπάρχει. Οπότε εκτός αν επιμένετε να αγοράζετε χωρίς δεύτερη σκέψη ένα βιβλίο ή είστε τόσο φανατικός αναγνώστης των New York Times ώστε θέλετε να την έχετε στον Kindle σας ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει ίντερνετ, δε βλέπω γιατί να πάρετε Kindle 3G. Από κει και πέρα, οι ανάγκες του καθένα ποικίλλουν.

Η κριτική
Πολύς λόγος έχει για το ότι η μνήμη δεν είναι επεκτάσιμη, δεν υπάρχει δηλαδή μια θύρα για κάρτες microSD. Τα e-books έχουν μικρό μέγεθος, δεν είναι ταινίες ή μουσική και πράγματι 3.500 e-books χωράνε στο Kindle, το οποίο έχει μάλιστα τουλάχιστον διπλάσια εσωτερική μνήμη από όλους τους άλλους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ενώ τα Kindle e-books που αγοράζετε δε χρειάζεται να είναι όλα στη συσκευή, μπορείτε να τα ξανακατεβάσετε όποτε χρειαστεί (με τους σελιδοδείκτες σας ,τις σημειώσεις κλπ). Ναι, θα ήθελα να υπάρχει η δυνατότητα να προσθέσω μνήμη, αλλά δε νομίζω ότι στους περισσότερους ο αποθηκευτικός χώρος θα τους φανεί λίγο.

Ότι το Kindle δεν έχει οθόνη αφής, ιδίως λόγω της σύγκρισης με τους Sony Readers που έχουν, είναι επίσης ένα σημείο αντιπαράθεσης. Η οθόνη αφής βολεύει σε κάποια πράγματα, κυρίως την υπογράμμιση και τις σημειώσεις σε συγκεκριμένα σημεία ή στο panning, και βέβαια μετά το iPhone και το iPad είναι πολύ δημοφιλής. Ως τώρα όπου υπάρχει οθόνη αφής σε ηλεκτρονικό αναγνώστη οι δυνατότητές της δε συγκρίνονται με την οθόνη π.χ. του iPad, ενώ αυξάνει αρκετά και την τιμή, όπως δείχνουν οι τιμές των Sony Readers. Είναι πιο πολύ ζήτημα προτιμήσεων, παρά άλλων δυνατοτήτων για τη συσκευή, όταν τα κουμπιά και το πληκτρολόγιο QWERTY δουλεύουν καλά, όπως συμβαίνει στο Kindle.

Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι δεν υπάρχει ελληνικό πληκτρολόγιο, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες σημείωσης και αναζήτησης να περιορίζονται. Είναι κάτι που θα μπορούσε να ρυθμιστεί και με αναβάθμιση του firmware και μπορεί πράγματι να γίνει στο προσεχές μέλλον.

Τα πραγματικά αδύνατα σημεία του Kindle είναι άλλα, αλληλένδετα μεταξύ τους. Δεν υποστηρίζει αρχεία ePUB και είναι μια ιδιαίτερα κλειδωμένη συσκευή. Τα ePUB είναι τα πιο διαδεδομένα αρχεία για e-books. Το Kindle δεν επιτρέπει την ανάγνωση ePUB και επίσης δεν επιτρέπει την αγορά e-books από άλλα βιβλιοπωλεία. Αυτό είναι πολύ περιοριστικό, γιατί όσα βιβλία και να έχει το Amazon δεν τα έχει βέβαια όλα, ενώ δεν μπορούμε έτσι να αγοράσουμε τα e-books μας από το φτηνότερο κάθε φορά βιβλιοπωλείο. Ακόμα χειρότερα, αν στο μέλλον αποφασίσουμε να πάρουμε μια συσκευή που δεν είναι του Amazon, τα e-books που θα έχουμε αγοράσει από αυτό δε θα μπορούμε να τα μεταφέρουμε στη νέα μας συσκευή. Ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχει ένα επιπλέον μειονέκτημα, τα e-books στα ελληνικά που μπορούμε να αγοράσουμε ως τώρα είναι κυρίως PDF κλειδωμένα με το Adobe Digital Editions, που δεν μπορούν να διαβαστούν στο Kidle, ενώ αν περάσουν οι Έλληνες εκδότες σε e-books σε ePUB κλειδωμένα με το Adobe Digital Editions και πάλι δε θα μπορούν διαβαστούν και γιατί είναι κλειδωμένα και γιατί είναι ePUB. Δηλαδή αγοράζοντας Kindle δεν μπορούμε να έχουμε αγορασμένα (και κλειδωμένα) e-books στα ελληνικά. Από την άλλη, επειδή υποστηρίζει αρχεία Mobipocket,  διαβάζονται χωρίς προβλήματα τα e-books στα ελληνικά που δημιουργούμε μόνοι μας, χωρίς να χρειαστεί να ενσωματώσουμε ελληνικές γραμματοσειρές, όπως πρέπει να γίνει για τα ePUB.

Με δύο λόγια
Το Kindle 3 WiFi είναι ένας ηλεκτρονικός αναγνώστης γρήγορος, με πολύ καλή οθόνη, φιλικός προς το χρήστη, με μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και με πολλές δυνατότητες για τον αναγνώστη, ανάμεσά τους τις σημειώσεις πάνω στα e-books και την πλοήγηση στο ίντερνετ. Είναι μια συσκευή ώριμη τόσο από πλευράς hardware όσο και από πλευράς software και μάλιστα σε καλή τιμή. Η αγορά της σημαίνει μια δέσμευση ότι τα αρχεία που θα διαβάζουμε θα είναι είτε ξεκλείδωτα είτε θα προέρχονται από το βιβλιοπωλείο του Amazon, ενώ δε θα υπάρχει πρόσβαση σε αγορασμένα e-books στα ελληνικά από Έλληνες εκδότες.

Διαβάστε επίσης:

Ευχαριστίες
Θα ήθελα να ευχαριστώ τον Γιώργο, φίλο του blog, που, όπως αναφέρω και στο βίντεο, μου παραχώρησε το νέο του Kindle για να κάνω αυτήν την παρουσίαση.

Σημείωση: Αν αγοράσετε τις συσκευές ακολουθώντας τα links προς το Amazon που υπάρχουν στην ανάρτηση ή το banner που ακολουθεί, το blog παίρνει μια μικρή προμήθεια επί της τιμής της συσκευής χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για τον αγοραστή.

Αγορά Kindle από το Amazon.com