Hands-on παρουσίαση του Cybook Orizon της Bookeen (video)


Το Cybook Orizon είναι ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Bookeen. Έχει οθόνη αφής ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ινστών και πρόσβαση στο internet μέσω WiFi. Η ιδιαίτερότητά του έγκειται στο ότι υποστηρίζει, για πρώτη φορά σε ηλεκτρονικό αναγνώστη, multi-touch κινήσεις. Στην Ελλάδα πωλέιται στην τιμή των €260. Δοκιμάσαμε τη συσκευή και καταγράφουμε εδώ εντυπώσεις και δυνατότητες, ενώ υπάρχει και το σχετικό βίντεο με τη συσκευή σε λειτουργία.

Οι εντυπώσεις μου
Το Cybook Orizon είναι μια ποιοτική συσκευή, σαφώς αναβαθμισμένη σε σχέση με τους προηγούμενους ηλεκτρονικούς αναγνώστες της Bookeen. Έχει ένα σπάνιο συνδυασμό: ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB, πρόβαση στο internet με WiFi, αλλά και οθόνη αφής.

Η οθόνη αφής είναι πραγματικά κάτι αρκετά άμεσο και βολικό. Δε χρειάζεται να ανοίγει κανείς μενού και υπομενού. Ιδιαίτερα βολική είναι για τα αρχεία PDF, γιατί κάνει το scrolling, τη περιήγηση στη σελίδα ενώ έχει ζουμαριστεί, εύκολο και άμεσο. Είναι από τις καλύτερες εμπειρίες για την ανάγνωση PDF σε οθόνη 6 ιντσών. Και η αφή λειτουργεί ικανοποιητικά, με καλή απόκριση και με έξυπνη εκμετάλλευσή της με shortcuts σε διάφορα σημεία της οθόνης για το μενού, τα bookmarks και τη μετάβαση σε άλλη σελίδα. Οι κινήσεις multi-touch που υποστηρίζονται είναι αρκετές και συμβάλλουν στον πιο άμεσο χειρισμό της συσκευής. Είναι σημαντικό ότι είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται αυτό σε ηλεκτρονικό αναγνώστη και γίνεται με επιτυχία.

Η οθόνη είναι της SiPix, μια εταιρεία που τον τελευταίο καιρό μπάινει στο ηλεκτρονικό χαρτί απέναντι στην κυρίαρχη στο χώρο E Ink. Η οθόνη δεν έχει το επίπεδο του contrast που έχουν οι οθόνες Pearl της E Ink, που είναι η τελευταία γενιά οθονών της, αλλά οι Pearl χρησιμοποιούνται μόνο στα Kindle και τους Sony Reader. Σε όλες τις άλλες συσκευές χρησιμοποιούνται οι παλιότερες οθόνες της E Ink, η Vizplex, που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τις οθόνες της SiPix. Πάντως, στην πράξη, διαβάζοντας με το Cybook Orizon δεν προβληματίζει η οθόνη ή το contrast. Με το επόμενο firmware update μάλιστα θα μπορούμε να κάνουμε πιο μαύρα τα γράμματα και έτσι να έχουμε και καλύτερο contrast.

Τα bookmarks, η μετάβαση σε άλλες σελίδες, κεφάλαια και υποσημειώσεις γίνεται χωρίς πρόβλημα και με ικανοποιητική ταχύτητα. Υπάρχει καλή υποστήριξη των ελληνικών, με ελληνικό πληκτρολόγιο και δυνατότητα ανάγνωσης αρχείων txt και html στα ελληνικά χωρίς μετατροπή, πέρα από τα ePUB και τα PDF. Αυτό αντανακλά τη δουλειά που γίνεται από την αντιπροσωπεία της Bookeen στην Ελλάδα, που δεν αρκείται να κάνει την εισαγωγή, αλλά φροντίζει και για την υποστήριξη των ελληνικών.

Το internet είναι περιορισμένο σε δυνατότητες. Σερφάρισμα μπορεί να γίνει κυρίως σε site που έχουν εκδοχή για κινητά. Πάντως, δοκιμάζοντας τα mobile site της Wikipedia και της Ελευθεροτυπίας μπορούσε κανείς να κάνει δουλειά, ενώ μπήκα και στα mobile site του Facebook και του Yahoo mail κάνοντας κανονικά sign in χωρίς πρόβλημα. Με το Gmail και τον Google Reader όμως (πάντα στη mobile εκδοχή) δεν μπορούσα να μπω. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας τα bookmarks που έχει προεγκατεστημένα μπόρεσα χωρίς πρόβλημα και γρήγορα να κατεβάσω δωρεάν ebook από το Project Gutenberg. Ο browser πάντως θέλει αρκετή βελτίωση, καλύτερη υποστήριξη στα cookies, καλύτερη διάταξη του πληκτρολογίου (π.χ. στο ελληνικό πληκτρολόγιο αντί για τόνο υπάρχει ξεχωριστά κάθε γράμμα σε εκδοχή με τόνο και χωρίς, για να αλλάξεις πληκτρολόγιο από ελληνικά στα αγγλικά ή το αντίστροφο πρέπει να βγεις από τον browser, ενώ με οριζόντια την οθόνη το πληκτρολόγιο είναι σχετικά μικρό), υποστήριξη link στο internet μέσα από τα ebook, δυνατότητα να ορίζουμε τα δικά μας bookamarks από σελίδες στο internet και μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να κάνει μια βασική πλοήγηση, να κοιτάξει π.χ. κάτι στη Wikipedia ενώ διαβάζει ένα βιβλίο.

Το Cybook Orizon δεν υποστηρίζει σημειώσεις και υπογραμμίσεις και αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλο πρόβλημα για αρκετούς, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Bookeen είχε ανακοινώσει και διαφημίσει ότι θα τις υποστηρίζει από την αρχή. Το έχει βάλει στις προτεραιότητές της πάντως και στο επόμενο firmware update θα υποστηρίζονται οι υπογραμμίσεις. Σημαντικό έξτρα που θα ήθελα να δω είναι η ενσωμάτωση λεξικών, έστω για τα αγγλικά ή τα γαλλικά μόνο (η Bookeen είναι γαλλική εταιρεία), γιατί στα ελληνικά μπαίνει και ο παράγοντας του ποιος έχει τα δικαιώματα για τα ελληνικά λεξικά, που είναι πιο πολύπλοκλο και δεν το έχει λύσει ακόμα κανείς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες

 • Οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού πολλαπλής (multi-touch) αφής της SiPix, 6 ίντσες, 167 dpi, 600 x 800 pixels, 16 επίπεδα αποχρώσεων του γκρι, Κατακόρυφος και οριζόντιος προσανατολισμός
 • Μπαταρία λιθίου-πολυμερών διάρκειας περίπου 2 με 3 εβδομάδων μία πλήρη φόρτιση (χωρίς χρήση internet, που είναι πολύ ενεργοβόρο).
 • Επεξεργαστής Samsung ARM στα 400MHz
 • Δυνατότητα αλλαγής μεγέθους και είδους γραμματοσειράς για τα αρχεία ePUB, HTML, TXT και άλλα αρχεία κειμένου. Υπάρχει δυνατότητα ζουμ, αλλά όχι reflow για τα PDF. Μπορείτε να προσθέσετε τις δικές σας γραμματοσειρές.
 • Σελιδοδείκτες στα ebooks, υποστήριξη πίνακα περιεχομένων, links μέσα στο βιβλίο προς τις υποσημειώσεις (σημειώσεις και υπογραμμίσεις με το επόμενο firmware update)
 • Αισθητήρας κίνησης, προσαρμόζει αυτόματα την οθόνη σε κάθετο ή οριζόντιο προσανατολισμό (g-sensor/accelerometer)
 • Διαστάσεις: Ύψος: 189,8 χιλιοστά, Πλάτος: 125,7 χιλιοστά, Πάχος: 7,6 χιλιοστά, Βάρος: 245γρ.
 • Εσωτερική μνήμη 2 GB (1.500 έως 2.000 βιβλία), θύρα κάρτας microSDHC (8 GB max, για έως περίπου 8.000 τίτλους), θύρα micro-USB για σύνδεση με τον υπολογιστή (PC ή Μac)
 • Υποστηρίζει τα ελληνικά. Διαθέτει εν μέρει ελληνικό μενού, το όνομα του αρχείου μπορεί να είναι στα ελληνικά και μπορείτε να διαβάσετε αρχεία Mobipocket, PDF και αρχεία κειμένου στα ελληνικά (από το Word, το ίντερνετ και αλλού) χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές. Διαβάζονται επίσης τα αρχεία ePUB με ενσωματωμένες τις ελληνικές γραμματοσειρές. (Λόγω αδυναμιών του Adobe Mobile Reader, που έχουν οι περισσότερες συσκευές e-readers, δεν είναι δυνατό να διαβαστούν [εμφανίζεται ένα ? στη θέση κάθε τονισμένου γράμματος] αρχεία ePUB στα οποία δεν είναι ενσωματωμένες οι γραμματοσειρές – αυτό όμως είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, όχι μόνο το Cybook Orizon).
 • Ενσωματωμένος browser, σύνδεση στο internet μέσω Wi-Fi (802. 11 b/g/n)
 • Υποστηρίζει αρχεία κειμένου: ePUB / PDF (με ή χωρίς Adobe DRM), TXT και αρχεία HTML. Αρχεία εικόνων (ασπρόμαυρες): JPEG, GIF και PNG.
 • Γρήγορη εκκίνηση με από τη συσκευή σε αναμονή.

e-books
Περιλαμβάνονται δωρεάν στην εσωτερική μνήμη μια συλλογή από περισσότερα από 300 κλασικά βιβλία σε ePUB και PDF (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά), 30 κλασικά ελληνικά βιβλία σε ειδικά διαμορφωνμένα PDF, 8 βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη σε ePUB με ενσωματωμένες ελληνικές γραμμτοσειρές. Τα κλασικά ελληνικά βιβλία που ήταν γραμμένα με πολυτονικό έχουν μετατραπεί σε μονοτονικό, για να είναι συμβατά με τη συσκευή.
Στο κουτί
 • Η συσκευή (σε μαύρο χρωμα μπροστά και λευκό πίσω ή το αντίστροφο)
 • Μαύρη θήκη με υφασμάτινη υφή (νεοπρένιο), αρκετά ικανοποιητική ώστε να μην είναι απαραίτητη η αγορά θήκης.
 • Καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και φόρτιση της συσκευής μέσω του υπολογιστή ή με μετατροπέα USB για μπρίζα.
 • Τυπωμένος οδηγός γρήγορης εκκίνησης στα ελληνικά.

Τιμή και διαθεσιμότητα στην Ελλάδα

Με δύο λόγια

Μεγάλο πλεονέκτημα η αφή και οι multi-touch κινήσεις που έχουν υλοποιηθεί πολύ καλά, δίνει αμεσότητα και βολεύει, ειδικά στην περίπτωση των PDF. Η οθόνη θα μπορούσε να έχει καλύτερο contrast, αλλά τελικά αυτό δεν προβληματίζει στο διάβασμα. Ο broswer είναι για βασικό σερφάρισμα στο internet, στις mobile εκδοχές των site. Υποστηρίζει καλά τα ελληνικά.

Διαβάστε επίσης: