Hands-on δοκιμή του Cybook Odyssey της Bookeen (video)
Μπορεί η Bookeen και η σειρά συσκευών Cybook να μην έχουν το βαρύ όνομα των Kindle, Nook, Sony Reader και Kobo, αλλά το Cybook Odyssey ανήκει ξεκάθαρα και άνετα στο top 5 των ηλεκτρονικών αναγνωστών που κυκλοφορούν σήμερα.
Δεν υπάρχει κάποια σημαντική ένσταση για τη συσκευή και η κατασκευάστρια εταιρεία διαθέτει με καταιγιστικό ρυθμό αναβαθμίσεις του λογισμικού που έλυσαν επιμέρους προβλήματα και βελτίωσαν τις συσκευής. Ακόμα καλύτερα, οι αναβαθμίσεις κατεβαίνουν και εγκαθίστανται μόλις συνδεθούμε από τη συσκευή στο internet και μπούμε στον browser – δε χρειάζεται δηλαδή σύνδεση με τον υπολογιστή.
Σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα της Bookeen, το Odyssey ξεχωρίζει για την πολύ καλή του ταχύτητα, είτε περιηγούμαστε στο μενού και τη βιβλιοθήκη μας είτε ανοίγουμε ένα βιβλίο και γυρίζουμε τις σελίδες του είτε μπαίνουμε σε σελίδες στο internet.
Η επιλογή της Bookeen να εγκαταλείψει την οθόνη SiPix και να χρησιμοποιήσει την οθόνη Pearl της E Ink, αυτή που χρησιμοποιούν και οι υπόλοιποι τέσσερις κορυφαίοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, είναι απόλυτα σωστή. Το αποτέλεσμα στην απεικόνιση του κειμένου είναι σαφώς βελτιωμένο, με σωστό κοντράστ του φόντου και των γραμμάτων. Το λευκό της οθόνης είναι κάπως πιο ματ σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές με την ίδια οθόνη, αλλά δεν είναι κάτι που δυσκολεύει την ανάγνωση. Έχουμε και εδώ μια εμπειρία ανάγνωσης όπως στο τυπωμένο χαρτί.
Η οθόνη αφής είναι πραγματικά κάτι αρκετά άμεσο και βολικό. Δε χρειάζεται να ανοίγει κανείς μενού και υπομενού. Ιδιαίτερα βολική είναι για τα αρχεία PDF, γιατί κάνει το scrolling, τη περιήγηση στη σελίδα ενώ έχει ζουμαριστεί, εύκολο και άμεσο. Είναι από τις καλύτερες εμπειρίες για την ανάγνωση PDF σε οθόνη 6 ιντσών. Και η αφή λειτουργεί ικανοποιητικά, με καλή απόκριση και με έξυπνη εκμετάλλευσή της με shortcuts σε διάφορα σημεία της οθόνης για το μενού, τα bookmarks και τη μετάβαση σε άλλη σελίδα. Οι κινήσεις multi-touch που υποστηρίζονται είναι αρκετές και συμβάλλουν στον πιο άμεσο χειρισμό της συσκευής.
Ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, υπάρχουν κάποια επιπλέον πλεονεκτήματα. Το Cybook Odyssey μπορούμε να το αγοράσουμε από την Ελλάδα και να έχουμε και την αναγκαία βοήθεια και υποστήριξη στα ελληνικά. Επιπλέον, είναι η μόνη συσκευή με πλήρως ελληνοποιημένο μενού και, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, είναι η μόνη συσκευή με ελληνικό πληκτρολόγιο για τις σημειώσεις μας και το internet. Τα ebooks στα ελληνικά απεικονίζονται χωρίς προβλήματα, στους τίτλους, στο κείμενο, στον browser. Υποστηρίζονται ηλεκτρονικά βιβλία ePUB και PDF, τόσο τα κλειδωμένα όσο και αυτά χωρίς κλείδωμα – το συνόλο δηλαδή των ebooks στα ελληνικά χωρίς να χρειάζονται μετατροπή.
Σε πιλοτικό στάδιο βρίσκεται η ενσωμάτωση λεξικών για χρήση τους με τα αρχεία ePUB. Το αγγλοαγγλικό λεξικό, το οποίο δοκίμασα, εγκαθίσταται εύκολα, και λειτουργεί πολύ καλά
Το internet είναι από τα πιο δυνατά σημεία της συσκευής. Το Cybook Odyssey μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάγνωση σελίδων στον internet, είτε στην πλήρη τους εκδοχή για υπολογιστές είτε στην εκδοχή τους για κινητά. Η φόρτωση ακόμα και μεγάλων σελίδων γίνεται με πολύ ικανοποιητική ταχύτητα για ηλεκτρονικό αναγνώστη και η ταχύτητα στο scrolling κάνει απόλυτα ρεαλιστική την ανάγνωση άρθρων από το internet. Αναμενόμενα για ηλεκτρονικό αναγνώστη, δεν υποστηρίζεται το flash στον browser και η ταχύτητα είναι χαμηλότερη από τα smartphones και τα tablet PC, αλλά το Cybook Odyssey μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα για να διαβάσετε τα site που σας ενδιαφέρουν και είναι πολύ χρήσιμο για την ανάγνωση εκτεταμένων άρθρων. Μέσα από τον browser, μπορούμε να κατεβάσουμε ηλεκτρονικά βιβλία σε ePUB κατευθείαν στη συσκευή.
Το Cybook Odyssey έχει κόστος αντίστοιχο με τους Sony Reader και το Kindle Touch, ενώ οι τέσσερις ανταγωνιστές του είναι πιο ολοκληρωμένες συσκευές. Το Kindle Touch (όπως και το βασικό Kindle χωρίς οθόνη αφής) μπορούμε επίσημα να το παραγγείλουμε από την Ελλάδα, αλλά θα χρειαστούμε μετατροπές για τα ελληνικά ebooks, ενώ υπάρχει ο περιορισμός του κλειδώματος. Οι υπόλοιπες συσκευές όμως επίσημα δεν έρχονται στην Ελλάδα, οπότε μπορούν να παραγγελθούν από υπηρεσίες όπως το eBay. Το βασικό πλεονέκτημα του Odyssey είναι επομένως η διαθεσιμότητά του από την Ελλάδα και ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αναγνώστη που διαβάζει ελληνικά.
Τέλος, το Cybook Odyssey δεν έχει λειτουργικό Android και άρα δεν μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε για να τρέξουμε εφαρμογές Android. Πιστεύω όμως ότι αυτό πολύ λίγους αναγνώστες αφορά, όχι τόσο για την τεχνική του δυσκολία (που είναι μικρή), όσο γιατί οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες δεν μπορούν να τρέξουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα άλλες εφαρμογές πέρα από αυτές για την ανάγνωση βιβλίων και έναν browser. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε δηλαδή ότι θα αγοράσουμε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη και θα τον μετατρέψουμε σε ένα tablet PC.
- Οθόνη 6 ιντσών, capacitive multi-touch αφής, ηλεκτρονικό χαρτί Pearl της E Ink, 600 x 800 pixels, ανάλυση 167 dpi
- Επεξεργαστής Cortex A8 OMAP3611 στα 800MHz της Texas Instruments, RAM 128MB LP DDR
- Λειτουργικό με πυρήνα Linux 2.6.31
- Μενού σε 23 γλώσσες
- Διαστάσεις: 166 x 120 x 9 χιλιοστά
- Βάρος: 195 γραμμάρια
- Σύνδεση στο internet μέσω WiFi (802.11 b/g/n), ενσωματωμένος browser
- Μπαταρία για περίπου 25.000 σελίδες με το WiFi κλειστό (1650 mAh)
- Εσωτερική μνήμη 2 GB (iNAND), επεκτάση με κάρτα microSD έως 32 GB
- Θύρα micro-USB για μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή και φόρτιση
- Θύρα 3.5mm stereo για ακουστικά
- Αλουμίνιο στο πίσω μέρος της συσκευής
- Επιταχυνσιόμετρο (g-sensor) για αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης
- Δυνατότητα επιλογής screensaver
- 20 κλίμακες για το μέγεθος των γραμμάτων
- Υποστήριξη σελιδοδεικτών, σημειώσεων, υπογραμμίσεων και γαλλικού λεξικού
- Ανάγνωση αρχείων ePUB, PDF, HTML, TXT, FB2, υποστήριξη του κλειδώματος της Adobe για ePUB και PDF.
- Υποστήριξη αρχείων εικόνων JPEG, PNG, GIF, BMP, ICO, TIF, PSD
- Αναπαραγωγή αρχείων MP3 (μουσική και podcast)
- Τεχνολογία High Speed Ink System (HSIS) για γρήγορη ανανέωση της οθόνης και εξοικονόμηση μπαταρίας
- Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Bookeen.
e-books
- Η συσκευή (σε μαύρο χρωμα μπροστά και αλουμίνιο στην πλάτη)
- Καλώδιο USB για σύνδεση με τον υπολογιστή και φόρτιση της συσκευής μέσω του υπολογιστή ή με μετατροπέα USB για μπρίζα.
- Τυπωμένος οδηγός γρήγορης εκκίνησης στα ελληνικά.
Τιμή και διαθεσιμότητα στην Ελλάδα
Εξαιρετική παρουσίαση. Πείστηκα. Μένει μόνο να μαζέψω τα λεφτά. :)
Απορία: Μπορώ να βρω μαζεμένες τις σημειώσεις που έχω σ’ ένα βιβλίο χωρίς να χρειαστεί να το ξεφυλλίσω όλο?
οκ το αγαπάω ακόμα το orizon μου :)
αν και ζηλεύω λίγο που το odyssey υποστηρίζει και mp3
Είμαι από τους αναγνώστες που έψαχναν απεγνωσμένα υποστήριξη ελληνικού πληκτρολογίου προκειμένου να αγοράσουν ebook reader. Τελικά εμφανίστηκε το Cybook Odyssey κι είπα να κάνω τη βουτιά! :) Στην αρχή δεν ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις επιδόσεις του γενικότερα, παρόλο που εμπιστεύομαι τα linux, γιατί από διαφημίσεις, αξιολογήσεις στο ίντερνετ κλπ είχα την εντύπωση ότι η Bookeen σαν κατασκευάστρια εταιρεία υπολειπόταν της Sony, του Amazon κλπ… Αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας τη συσκευή εδώ και 4 περίπου μήνες όμως είμαι πολύ ευχαριστημένη κι ομολογώ ότι, ακόμα κι αν κυκλοφορήσει αντίστοιχη υποστήριξη ελληνικού πληκτρολογίου από άλλες εταιρείες, δε βλέπω ν’ αντικαθιστώ το Odyssey εύκολα/ γρήγορα… Ήδη μέσα στους 4 μήνες που το έχω στην κατοχή μου έχουν υπάρξει πολλά και σημαντικά firmware upgrades από την Bookeen κι έχω την αίσθηση ότι η ήδη πολύ καλή συσκευή μου συνεχώς βελτιώνεται — σε ταχύτητα/ απόκριση, σε ευχρηστία, σε νέα features…
Γι’ αυτούς τους λόγους και χωρίς αρχικά να έχω μεγάλες προσδοκίες τελικά η Bookeen με κέρδισε! :)
@renata: Σε ευχαριστώ. Τις σημειώσεις τις βρίσκεις και μαζεμένες από το μενού πάνω δεξιά (από κει που ανοίγεις για να κάνεις νέα σημείωση)
@terrangirl: Όπως σου έγραψα και στο Goodreads, η συσκευή είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το Orizon, αλλά δε χρειάζεται να παίρνουμε ό,τι καινούργιο στις ηλεκτρονικές συσκευές.
@Evi K.: Αυτά που γράφεις έχουν μεγάλη σημασία. Γιατί όσο και να το ψάξει κανείς στα reviews, είναι διαφορετικό να έχει κανείς τη συσκευή και να τη χρησιμοποιεί συστηματικά για να διαβάζει, βλέπει πληρέστερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε ένα βάθος χρόνου.
Μια δυο γρήγορες ερωτήσεις:
1) Είχε κανείς προβλήματα σύνδεσης με το Wi-fi του router του;
2) Αν το έχεις ρυθμισμένο στα ελληνικά, στο πληκτρολόγιο πώς κάνεις switch σε λατινικούς χαρακτήρες;
@Samarita: 1) Πρόβλημα σύνδεσης δεν αντιμετώπισα.
2) Δε θυμάμαι, αλλά δε μου χρειάστηκε. Π.χ. στον browser όταν πας να γράψεις διεύθυνση, είναι ήδη στα αγγλικά.
Με αφορμή το πολύ ωραίο σχόλιο της Evi K., σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον να δημοσιεύσω τις εντυπώσεις των αναγνωστών, όχι μόνο στα σχόλια, αλλά σε κανονικό ποστ. Μπορείτε να στείλετε τις ως τώρα εντυπώσεις σας για τα ebooks, τις συσκευές κλπ και θα δημοσιευτούν με link προς το blogs σας ή όπου αλλού θέλετε. Χρήσιμο, πιστεύω, και για ανταλλαγή εμπειριών και για να μη λέω μόνο εγώ για τα καλά της ηλεκτρονικής ανάγνωσης.
Περισσότερα: Διαβάζεις ηλεκτρονικά; Στείλε τις εντυπώσεις σου στον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη”
Ναι αλλά π.χ. για να βάλεις το password στο wifi χρειάζεσαι λατινικούς χαρακτήρες…
Μμμ, ναι. Εγώ το pass το έχω μόνο με νούμερα. Λογικά, και εδώ θα αλλάζει by default. Αλλά έχω επιστρέψει τη συσκευή και δεν μπορών τσεκάρω. Αν μπορεί, ας μας πει η Evi K., που την έχει.
Καλησπέρα σε όλους. Η γλώσσα αλλάζει πολύ γρήγορα από το εικονίδιο της υφηλίου (κάτω σειρά, δεύτερο από αριστερά) το οποίο δίνει άμεση πρόσβαση σε όλες τις γλώσσες που υποστηρίζει το Odyssey. Μπορείς να συνδυάσεις όλες αυτές τις γλώσσες χωρίς κανένα πρόβλημα, με πολύ γρήγορη εναλλαγή μεταξύ τους…
http://i49.photobucket.com/albums/f256/Sotos65/keyboard.jpg
http://i49.photobucket.com/albums/f256/Sotos65/langs.jpg
Όντως, από εκεί είναι! Ευχαριστούμε Soto Ch. για την απάντηση :)
Χμμμ στο browser ναι, αλλά στο πληκτρολόγιο που σου βγάζει για το pass, αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει υφήλιο…
Έχεις δίκιο, στις ρυθμίσεις δικτύου δεν υπάρχει επιλογή αλλαγής γλώσσας πληκτρολογίου (ή δεν έχω βρει τον τρόπο αλλαγής αν υπάρχει). Οπότε αν έχεις το pass σε λατινικό αλφάβητο θα πρέπει πριν κάνεις τις ρυθμίσεις να αλλάξεις πρώτα τη γλώσσα της συσκευής. Και αυτό γίνεται πολύ εύκολο βέβαια, αλλά εντάξει δεν παύει να είναι μία μικρή παράλειψη.
ΟΚ τελικά κατάφερα να συνδεθώ και με το router μου (μάλλον δεν ήταν καλό το σήμα).
Αυτό με το κλειδί είναι ένα θέμα και βασικά είναι θέμα γιατί δε σε αφήνει να αποθηκεύσεις τις ρυθμίσεις του δικτύου (ή τουλάχιστον εγώ δε βρήκα τρόπο). Οπότε κάθε φορά που θες να συνδεθείς, πρέπει να αλλάζω πριν τη γλώσσα και να πληκτρολογώ με τις δακτυλάρες μου τον κώδικο…
Χθες πάντως κατέβασα και από Gutenberg το πρώτο μου ελληνικό βιβλίο.
Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά…
Δοκίμασες να προσθέσεις «χειρωνακτικά» το δίκτυό σου; Ανοίγεις το wifi και μετά κλικ στην οθόνη να σου βγάλει το μενού, μετά προσθήκη δικτύου κ.λπ… Εμένα μου αποθήκευσε τις ρυθμίσεις απευθείας όταν πρωτοαναγνώρισε το δίκτυό μου, οπότε δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, αλλά νομίζω αν προσθέσεις τη σύνδεση ο ίδιος με το σωστό κωδικό κ.λπ δε θα έχεις πρόβλημα…
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα εδώ, έβαλα αρχικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας και το pass, και από τότε δεν χρειάστηκε να τα ξαναβάλω. Ίσως το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις να έχει σχέση με τις ρυθμίσεις ασφαλείας του ρούτερ (μπορεί να έχει διαφορετική συμπεριφορά το Odyssey αν χρησιμοποιείς WEP, WPA ή WPA2).
Στον Καστανιώτη που πήρα σήμερα μήπως και το είχε διαθέσιμο να το δω από κοντά μου είπαν ότι έχει έλλειψη από Γαλλία, περιμένει νέα για το πότε θα φέρει. Έχει ήδη 4 παραγγελίες σε αναμονη.
Και μία ερώτηση σε σχέση με το kindle 4 και ενόψει του ότι ενδιαφέρομαι για την ανάγνωση βιβλίων κυρίως ξένων και όχι pdf, ποιο απο τα δυο θα μου προτείνατε? (Αναφέρομαι στο Kindle με τα 125 €)
Για το WiFi καταρχάς, και εγώ έβαλα pass μια φορά και δεν υπήρξε πρόβλημα μετά, δε μου το ξαναζήτησε.
Το Kindle 4, το φτηνό, δεν έχει οθόνη αφής. Αυτό είναι μεγάλη διαφορά. Τα Kindle έχουν πιο πολλά πράγματα κυρίως στις cloud υπηρεσίες (συγχρονισμός μεταξύ συσκευών, αποστολή βιβλίων και αρχείων μέσω internet), περισσότερο και έτοιμα λεξικά καθώς και το μεγάλο αγγλόφωνο βιβλιοπωλείο. Το Odyssey έχει από την άλλη ePUB (δε χρειάζεσαι ξεκλείδωμα και μετατροπές για τα ελληνικά ebooks) και ελληνικό πληκτρολόγιο. Δες τι από αυτά σε ενδιαφέρει περισσότερο.
Στον Καστανιώτη τα ίδια μου είχαν πει και πριν ένα μήνα που είχα ρωτήσει, ότι δεν έχει στοκ η εταιρεία στη Γαλλία κλπ. Τελικά παρήγγειλα απ’ ευθείας από την εταιρεία (ναι από αυτή που υποτίθεται δεν είχε) και σε 5 ημέρες το είχα στα χέρια μου.
Για το Wi Fi και εγώ μια φορά το έβαλα και μετά δεν ξαναζήτησε.
Μήπως όμως το είχες μόνιμα ανοικτό το Wifi; Γιατί εγώ το ενεργοποιούσα μόνο όταν ήθελα να δοκιμάσω να συνδεθώ για να μην καταναλώνω μπαταρία…
Εγώ πάντως μια φορά έγραψα pass, όταν πρωτο συνδέθηκα στο internet. Μετά δε μου ξαναζήτησε κι ας είχα κλείσει τη συσκευή, ακόμα μετά και από αποφόρτιση. Εξάλλου, όταν βγεις από τον browser, σε αποσυνδέει αυτόματα και σε ξανασυνδέει όταν τον ξανανοίξεις (για οικονομία στην μπαταρία)
καλησπέρα σε όλους!
Μιχάλη ευχαριστώ για το review καθώς και όλους τους αναγνώστες του blog για τα σχόλια σας.
Για κάποιον σαν εμένα που θέλω μόνο να διαβάζω βιβλία, δεν με ενδιαφέρουν οι εφαρμογές και τα μόνα που ζητώ είναι:
α)Καλή-ξεκούραστη οθόνη
β) Απλή διαδικασία που να θυμίζει όσο γίνεται περισσότερο βιβλίο, να ανοίγεις δλδ το book-reader και αμέσως να αρχίζεις διάβασμα χωρίς πολλά πολλά,
θα μου προτείνατε ανεπιφύλακτα το Cybook Odyssey ή να στραφώ κάπου αλλού? (ίσως kindle?)
Καλησπέρα :)
Τα κριτήρια που θέτεις το Cybook Odyssey τα καλύπτει.
Για το Kindle π.χ. που αναφέρεις, το μόνο θέμα που υπάρχει είναι ότι τα περισσότερα αγορασμένα ebooks στα ελληνικά θα θέλουν ξεκλείδωμα και μετατροπή. Από την άλλη η τιμή του είναι χαμηλότερη.
Με βάση αυτά δες τι θα προτιμούσες.
Ευχαριστώ πολύ!
Μόλις έκανα την παραγγελία μου από τον καστανιώτη. Σύντομα θα σας πω εντυπώσεις (ελπίζω θετικές!)
Ωραία. Περιμένουμε νέα σου :)
Γειά σας και από εμένα,
σας ευχαριστώ και εγώ θερμά για την εξαιρετική παρουσίαση. Πήρα μόλις το Odyssey HD frontlight και θέλω να σας ρωτήσω πως εγκαταστήσατε το αγγλοαγγλικό λεξικό (στο προηγούμενο μοντέλο αλλά φαντάζομαι ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά);
Βρήκα αυτές τις οδηγίες http://www.albertopettarin.it/old/penelope.html
Υπάρχει κάτι πιο απλό ή αναγκαστικά πρέπει να περάσω αυτήν την βάσανο;
Ευχαριστώ πολύ
Αθανασία
[…] για να δούμε από κοντά αυτήν τη νέα τεχνολογία, το Cybook Odyssey και το PocketBook 360 Plus. Στη συνέχεια θα έχουμε αρκετό […]
[…] Φέτος, στις φωτογραφίες πρωταγωνιστεί το Cybook Odyssey. Tο δώρο του διαγωνισμού είναι μάλλον συμβολικό, μια […]