Espresso Book Machine, print-on-demand και τυπώνουμε το βιβλίο μας σε 5 λεπτά

Το Espresso Book Machine είναι ένα σύμπλεγμα από συσκευές και η χρησιμότητά του είναι η εκτύπωση print-on-demand βιβλίων. Χωράει σε ένα βιβλιοπωλείο και ξεκινώντας από ένα αρχείο PDF μπορούμε να τυπώσουμε ένα βιβλίο 200 σελίδων μέσα σε 5 λεπτά. Χρειάζεται να έχουμε ή να κατεβάσουμε από το internet το αρχείο που θέλουμε να τυπώσουμε και, στη συνέχεια, απλά πατάμε print, για να πάρουμε το βιβλίο δεμένο και με το έγχρωμο εξώφυλλό του.

Το Espresso Book Machine (Wikipedia) ξεκίνησε πειραματικά το 2007 και έχει εγκατασταθεί σε μια σειρά από βιβλιοπωλεία, αλλά και βιβλιοθήκες κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει όμως και αυτή το δικό της Espresso Book Machine. Ως τώρα η εγκατάστασή του ήταν πειραματική, αλλά από τις 15 Φεβρουαρίου η Xerox, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία, γνωστή στην Ελλάδα κυρίως για τα φωτοτυπικά και τους επαγγελματικούς εκτυπωτές της, έχει αρχίσει την εμπορική του διάθεση στις ΗΠΑ και τον επόμενο μήνα στον Καναδά, αλλά “και σε επιλεγμένες αγορές στο μέλλον”.

Το National Public Radio, το δημόσιο ραδιόφωνο των ΗΠΑ, δοκιμάζει το Espresso Book Machine στο βιβλιοπωλείο McNally Jackson στη Νέα Υόρκη.

Αποτελείται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα υψηλής ταχύτητας εκτυπωτή Xerox και συνοδευτικά μηχανήματα για τη βιβλιοδεσία και τη μεταφορά των σελίδων από την αρχική εκτύπωση μέχρι την παράδοση του ολοκληρωμένου βιβλίου. Η τιμή του δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς ξεπερνάει τα $100.000, ανάλογα με τον εκτυπωτή που θα χρησιμοποιηθεί. Το κόστος του κάθε βιβλίου πάντως αντιστοιχεί στα χρήματα που θα έδινε κανείς για να αγοράσει ένα τυπωμένο βιβλίο αντίστοιχου μεγέθους. Μπορούν να τυπωθούν απο 1 έως 100 αντίτυπα τη φορά και το βιβλίο μπορεί να ξεκινάει από 40 και να φτάνει τις 830 σελίδες σε διαστάσεις από 11.4 x 14 έως 21.0 x 26.7 εκατοστά. Το περιεχόμενο, οι εσωτερικές σελίδες, είναι ασπρόμαυρο και το εξώφυλο είναι ασπρόμαυρο ή έγχρωμο. Μπορούμε να βάλουμε και το εξώφυλλο της επιλογής μας στο βιβλίο που θέλουμε να εκτυπώσουμε, δημιουργώντας έτσι μια πιο προσωπική εκδοχή του. Αναλυτικά οι τεχνικές του προδιαγραφές στη σχετική σελίδα του OnDemandBooks.com.

Το εύκολο και γρήγορο print-on-demand είναι χρήσιμο για δύο λόγους κυρίως: για την εκτύπωση βιβλίων που δεν είναι διαθέσιμα πια και βιβλίων που θέλουμε να εκδόσουμε σε λίγα αντίτυπα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τόσο βιβλία που είναι πολύ παλιά για να κυκλοφορούν όσο και βιβλία σχετικά καινούργια που έχουν όμως εξαντληθεί. Χρησιμοποιείται επίσης για την εκτύπωση βιβλίων που υπάρχουν ψηφιοποιημένα σε βιβλιοθήκες. Το Espresso Book Machine έχει μια βάση 4 εκατομμυρίων βιβλίων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά μπορούμε να τυπώσουμε βιβλία και από το Google Books ή άλλες online πηγές. Το ποσό της τιμής που αναλογεί σε πνευματικά δικαιώματα, αν αυτά υπάρχουν, αποδίδονται στον εκδότη και τον συγγραφέα. Η βάση δεδομένων που έχει το Espresso Book Machine δε διαθέτει ελληνικά βιβλία, αλλά αυτό είνα θέμα συμφωνιών για τα δικαιώματα. Η δεύτερη χρήση του Espresso Book Machine, η έκδοση λίγων αντιτύπων, αφορά την αυτοέκδοση συγγραφέων με την ευρεία έννοια. Ένας συγγραφέας μπορεί να βγάλει, ας πούμε, 100 ή 200 αντίτυπα από το βιβλίο του και να τυπώσει περισσότερα μόλις αυτά πουληθουν, χρηματοδοτώντας την εκτύπωση των νέων αντιτύπων με τα χρήματα που έβγαλε από την πώληση της πρώτης παρτίδας. Άρα, το κόστος και το ρίσκο για την έκδοση ενός βιβλίου μειώνεται σημαντικά. Αλλά δεν είναι μόνο ο συγγραφέας. Οι μαθητές ενός σχολείου μπορούν να βγάλουν τα σχετικά λίγα αντίτυπα που χρειάζονται για τη δική τους συλλογή διηγημάτων ή την εκτύπωση εργασιών σε μορφή βιβλίου κ.ο.κ. Είναι μια καλή λύση για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η φωτοτυπία δε θα μας έδινε καλή ποιότητα και χαμηλό κόστος, ενώ το τυπογραφείο θα ήταν μια ακριβή επιλογή για τα λίγα αντίτυπα που θέλουμε.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά το Espresso Book Machine το έχουν προμηθευτεί “ανεξάρτητα” βιβλιοπωλεία (που δεν ανήκουν δηλαδή σε κάποια αλυσίδα) που τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στις αλυσίδες με την υπηρεσία που προσφέρουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν, χωρίς να αυξήσουν τους τίτλους που έχουν μέσα στο κατάστημα, να διαθέτουν με αυτόν τον τρόπο έναν πολύ μεγαλύτερο κατάλογο.

Υπάρχουν βέβαια περιορισμοί. Το κόστος αγοράς του Espresso Book Machine δεν είναι καθόλου μικρό, τα περισσότερα μικρά ή μεσαία βιβλιπωλεία στην Ελλάδα δύσκολα θα μπορούσαν να το αποκτήσουν και, όσα το έκαναν, δύσκολα θα έκαναν απόσβεση της επένδυσής τους. Δυνητικά, βέβαια, θα μπορούσε να φτιάξει κανείς μια αντίστοιχη αλυσίδα παραγωγής πολύ φτηνότερα μόνος του, αγοράζοντας τα βασικά, επιμέρους μηχανήματα και αντικαθιστώντας κάποιους από τους αυτοματισμούς με ανθρώπινη εργασία (που θα σημαίνει και κάπως περισσότερο χρόνο για την παραγωγή ενός βιβλίου). Η ποιότητα της εκτύπωσης, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στη συνέχεια, είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στις διαστάσεις και το είδους του χαρτιού που χρησιμοποιείται και το δέσιμο είναι με κόλλα, ενώ οι εσωτερικές σελίδες μπορούν να είναι μόνο ασπρόμαυρες. Μια νέα δυνατότητα για εύκολο, γρήγορο και φτηνό print-on-demand για βιβλία που αλλιώς δε θα είχαμε καθόλου στη διάθεσή μας τυπωμένα μόλις ξεκίνησε να υπάρχει, αλλά προοπτικά, η τιμή και ο όγκος του μηχανήματος μπορούν να είναι μικρότερα, ο κατάλογος μεγαλύτερος και η ποιότητα βελτιωμένη.

Ο Chris Walters από το BookSprung.com χρησιμοποίησε το Espresso Book Machine στο βιβλιοπωλείο McNally Jackson στη Νέα Υόρκη και βρήκε το αποτέλεσμα πολύ ικανοποιητικό. Μόνο τα γράμματα στη ράχη του είχαν βγει κάπως στραβά, γιατί οι ρυθμίσεις είχαν αλλαχτεί για προηγούμενη εκτύπωση και δεν είχαν αποκατασταθεί στις συνέχεια. Το βιβλιοπωλείο προσφέρθηκε να του επανεκτυπώσει το βιβλίο δωρεάν, αλλά ο ίδιος θεώρησε ότι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα και κράτησε το αντίτυπο. Ακολουθούν οι φωτογραφίες από το βιβλίο 200 σελίδων που εκτυπώθηκε στο Espresso Book Machine.

Διαβάστε επίσης: