EPUB3, το άμεσο μέλλον του ηλεκτρονικού βιβλίου (video)
Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με βίντεο, ήχο, κίνηση (animation) και διαδραστικότητα (interaction) σήμερα δεν είναι ακριβώς ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν είναι δηλαδή ένα αρχείο ePUB που μπορούμε να διαβάσουμε (και ακούσουμε, δούμε, αλληλεπιδράσουμε) στη συσκευή της επιλογής μας όποιο λειτουργικό και αν τρέχει αυτή. Ένα τέτοιο βιβλίο συνήθως γίνεται μια εφαρμογή, και τρέχει κάθε φορά σε ένα και μόνο λειτουργικό σύστημα, ενώ πρέπει να επανασχεδιαστεί π.χ. για iOS (το λειτουργικό του iPad και του iPhone), Android, τους υπολογιστές κλπ. Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του προτύπου ePUB που θα έχει οριστικοποιηθεί ως το Μάιο του 2011.
Το ePUB είναι ένα είδος αρχείου και ένα πρότυπο για τη δημιουργία αρχείων που επιτρέπει στο κείμενο να σελιδοποιείται ακριβώς σύμφωνα με τη διαθέσιμη οθόνη, η κάθε σελίδα δηλαδή να “χωράει” ακριβώς, ώστε να χρειάζεται να γυρίζουμε απλά σελίδα για να συνεχίζουμε να διαβάζουμε και να μπορούμε επίσης να αλλάζουμε το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειράς, την απόσταση των γραμμών κλπ Είναι επίσης το πιο διαδεδομένο είδος αρχείου που χρησιμοποιείται σήμερα διεθνώς για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων(το χρησιμοποιούν πρακτικά όλοι εκτός από το Amazon). Είναι ανοιχτό και δεν είναι ιδιοκτησία κάποιας εταιρείας, αλλά η εξέλιξή του καθορίζεται από το International Digital Publishing Forum (IDPF). Μπορεί να διαβαστεί τόσο από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες όσο και από οποιοδήποτε tablet PC, smartphone και υπολογιστή με όποια από τις εφαρμογές που το υποστηρίζουν (στην πράξη αυτή η δυνατότητα περιορίζεται με το κλείδωμα των βιβλίων). Το πρόβλημα του ePUB είναι ότι υποστηρίζει βασικά κείμενο καθώς και εικόνες σε μια σχετικά απλή διάταξη στη σελίδα, αλλά όχι multimedia και αλληλεπίδραση. Η επόμενη γενιά του όμως, το EPUB3 (τώρα βρισκόμαστε στο ePUB 2.0.1), σχεδιάζεται για να υποστηρίζει ακριβώς αυτές τις δυνατότητες. Έτσι, έχοντας στην κατοχή μας ένα και μόνο αρχείο θα μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ανεξαρτήτως συσκευής και λειτουργικού και, αντίστροφα, ο εκδοτης θα πρέπει να δημιουργεί ένα και μόνο αρχείο αντί για πλειάδα εφαρμογών για την κάθε διαφορετική πλατφόρμα.
Ένα δείγμα από το πώς θα είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε EPUB3 δημιούργησε η Liza Daly, που ασχολείται με την ανάπτυξη του προτύπου, μετατρέποντας το εικονογραημένο βιβλίο Abroad του Thomas Crane σε ebook. Η Liza Daly είναι από τους δημιουργούς του Ibis Reader. Το βίντεο που ακολουθεί είναι από αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο σε EPUB3 (δεν είναι εφαρμογή, αν και μοιάζει) και διαβάζεται με την εφαρμογή iBooks σε ένα iPad:
Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα JavaScript, HTML5 και CSS3, αλλά για πιο τεχνικά θέματα διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση της Liza Daly.
Η αρχή του τέλους των εφαρμογών, τουλάχιστον για τα βιβλία;
Απλά απίστευτο! Θα αλλάξει πραγματικά ο τρόπος που διαβάζουμε σε λίγα χρόνια!
Φοβερα ευχαριστο νεο .
Ελπιζω να γινει καθολοικο το προτυπο .
Παντως μας βλεπω στο τελος να αλλαζουμε καθε 6 μηνες συσκευες ηλεκτρονικης αναγνωσης
Δε χρειάζεται να αλλάζουμε απαραίτητα. Ίσα-ίσα που με το EPUB3 κάποιες δυνατότητες που υπήρχαν μόνο σε εφαρμογές για iPad και Android μπορούν να έρθουν και στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες (με τους περιορισμούς της οθόνης βέβαια).
Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω αλλα δεν πρόκειται να είναι τόσο ριζοσπαστικό όσο νομίζετε. Πολύ πιο καινοτόμα θα είναι η έγχρωμη οθόνη με βίντεο και φυσικά η εισαγωγή programming στο βιβλίο οπου η ιστορία θα εξελίσσεται ανάλογα με επιλογές που θα κάνει ο ίδιος ο αναγνώστης πχ και πολλά άλλα. Αλλά το να παιζει βίντεο μέσα στο βιβλίο, καλλιστα θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεσμος προς εξωτερική υπηρεσία και να δείς το βίντεο εκεί, αλλιώς μιλάμε νομίζω για παιδικά βιβλία, που το animation μεσα στο ιδιο το βιβλίο παίζει καθοριστικό ρόλο.
@Slink21 Μας απογοήτευσε βασικά το ότι ανέβασες το σχόλιο χωρίς πρώτα να έχεις διαβάσει το άρθρο ή να δεις το βίντεο.
Η “εισαγωγή programming” πάντως θεωρώ ότι θα είναι πλήρης αποτυχία. Το ίδιο είχε εφαρμοστεί και στις επονομαζόμενες interactive ταινίες με τα γνωστά αποτελέσματα…
Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση ο αναγνώστης να μπει στη διαδικασία “επιλέγω κάποιο από τα προγραμματισμένα σενάρια”, είναι εντελώς ξένη προς τη λογική όσων διαβάζουν βιβλία.
Οι δε έγχρωμες οθόνες με βίντεο είναι θέμα χρόνου. Πιστεύω σε 1-2 χρόνια το πολύ όλοι οι e-readers θα έχουν τέτοιο display.
Το να εξελίσσεται η ιστορία ανάλογα με τις επιλογές του αναγνώστη γίνεται και με το σημερινό ePUB. Απλά συνήθως τα βιβλία δε στήνονται έτσι (και σωστά κατά την άποψή μου, εκτός αν κάποιος το κάνει καλά). Και στην τηλεόραση που το έχω δει πάντως δε μου άρεσε.
Υπάρχουν link προς τα έξω και σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι καλό user experience και θέλει συνήθως και internet. Και δεν αφορά μόνο τα παιδικά βιβλία. Δες την περίπτωση vook.
Δεν είμαστε πολύ μακριά πάντως από αυτό που λέει ο Νάσος: αναγνωσιμότητα επιπέδου ηλεκτρονικού χαρτιού, χρώματα και βίντεο επιπέδου LCD οθονών. Αν και στην αρχή, δε θα υπάρχει οθόνη που θα κάνει το ίδιο καλά και τα δύο.