Epson και E Ink διπλασιάζουν την ανάλυση στις οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού
Η Epson και η E Ink ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατάφεραν να διπλασιάσουν την ανάλυση στις οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού που κατασκευάζει η E Ink. Σε οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 9,7 ιντσών πέτυχαν ανάλυση 2400 x 1650 pixel ή 300 dpi. Συγκριτικά, το Kindle DX που χρησιμοποεί τις 9,7 οθόνες Pearl της E Ink έχει ανάλυση 1.200 x 824 pixel ή 150 dpi, ενώ ο ηλεκτρονικός αναγνώστης WISEreader E920 που είχε παρασιάσει η Hanvon τον Ιανούριο ως “υψηλής ευκρίνειας” περιοριζόταν στα 200 dpi. Η οθόνη του iPad 2 έχει ανάλυση μόλις 1024 x 768 pixels ή 132 dpi, αν και η ανάλυση της οθόνης δε θεωρείται έτσι κι αλλιώς από τα δυνατά σημεία του tablet PC της Apple.
H E Ink, η εταιρεία που κατασκευάζει το 90% των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού παγκοσμίως, παρέχει τις οθόνες, ενώ η Epson τους controllers, τα τσιπάκια που ελέγχουν την οθόνη. Το προϊόν θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Society for Information Display Week που διεξάγεται αυτή τη βδομάδα στο Λος Άντζελες.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να συμπληρώσει σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού που έχουν σημειώθεί πρόσφατα. Τόσο η Bookeen όσο και η Pocketbook έχουν παρουσιάσει βίντεο με οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού με εντυπωσιακές ταχύτητες αναπαραγωγή γραφικών, είτε πρόκειται για αρχεία βίντεο είτε για παιχνίδια. Από την άλλη, η εισαγωγή των οθονών έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton της E Ink δείχνουν ότι η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να αποδώσει ακόμα τα χρώματα, τουλάχιστον σε μεγάλο αριθμό και με ικανοποιητική ζωηρότητα.
Πηγή: Epson
Θέλω να επισημάνω τη σημασία της ανάλυσης των 300dpi: είναι η δυνατότητα διάκρισης του ανθρώπινου ματιού.
300 dpi ΔΕΝ είναι το όριο του ανθρώπινου ματιού. Τα περισσότερα περιοδικά – έντυπα που κυκλοφορούν έχουν διαχωριστεί στα 2400 dpi. Στο εξωτερικό τα υψηλής ποιότητας δεν είναι παράξενο να εχουν διαχωριστεί στα ~9400 dpi
Κι όμως soralteno, σύμφωνα με τη Wikipedia: Pixel Density (και γω δεν το πίστευα): “It has been observed that the unaided human eye can generally not differentiate detail beyond 300 PPI”. Διαφοροποείται βέβαια αν πλησιάσουμε την οθόνη πιο κοντά.
φίλε Μιχάλη,
για να μην παραθέτουμε σελίδες επι σελίδων, σου προτείνω να κάνεις ένα πείραμα:
τύπωσε στον εκτυπωτή σου στα 300dpi και σύγκρινε το με ενα φιλμ διαχωρισμών ή ενα καλοεκτυπωμένο offset έντυπο. Πιστεύω οτι η διαφορα δεν θα είναι καθόλου δυσδιάκριτη (ακόμα και ενας οικιακός εκτυπωτής μπορεί να τυπώσει πανω απο 1200 dpi)
Έχεις ένα point, δε λέω. Η διαφορά όντως φαίνεται “δια γυμνού οφθαλμού”.