#ebookgr: εντυπώσεις από την ηλεκτρονική ανάγνωση [δ’]

#ebookgr (ηχητικό: τα κείμενα των αναγνωστών α’ | β’ | γ’ | δ’ | ε’

Στο σημερινό τέταρτο μέρος του “Διαβάζεις ηλεκτρονικά; Στείλε τις εντυπώσεις σου στον ‘Ηλεκτρονικό Αναγνώστη’“, διαβάζουμε για μια ιστορία από το στρατό, το πέρασμα από το iPhone στο Kindle, δύο υπέρ και δύο κατά του ηλεκτρονικού διαβάσματος και για ένα BeBook Neo. Γράφουν οι “Κύριος Καρπούζης”, Βασιλική Α., Γιώργος Τσαντίκος και Κώστας Κ.


“Κύριος Καρπούζης” [Facebook, ebook: 1.000.000 στιγμές]

Η πρώτη επαφή που είχα με την ηλεκτρονική ανάγνωση βιβλίου ήταν πριν περίπου εννιά μήνες, ως φαντάρος. Με κάποιες οικονομίες αγόρασα ένα iPad 2, κοντά περίπου τότε που είχε κυκλοφορήσει. Το σκεφτόμουν να το αγοράσω και λόγω της δουλειάς μου και μου φάνηκε ο τέλειος σύντροφος καθώς υπηρετούσα. Ομολογώ πως η επαφή μου με το ηλεκτρονικό διάβασμα ως τότε περιοριζόταν στα φοιτητικά ξενύχτια, όπου ξεστραβωνόμασταν αποστηθίζοντας σημειώσεις στον υπολογιστή με μόνη παρέα φραπέ και τσιγάρο. Όχι και ό,τι καλύτερο.
Είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω βιώσει το βιβλίο δυο δεκαετίες και βάλε, αλλά ευτυχώς όχι αρκετά μεγάλος ώστε να μην μπορώ να το αντικαταστήσω. Σημαντικό να αναφέρω πως ήμουν παιδί της τεχνολογίας και είχα άμεση επαφή με υπολογιστή περίπου από το 1997. Παρ’ όλα αυτά δεν περίμενα να ευχαριστηθώ το διάβασμα στο iPad. Το είχα στο μυαλό μου σαν μια “Δαρβινική αγγαρεία” που θα έπρεπε να υποστώ, αν ήθελα να μην καταντήσω παρωχημένος παπαγάλος αγκιστρωμένος στο παλιό του κλουβί να παπαγαλίζω “πως τίποτα δεν συγκρίνεται με τη μυρωδιά ενός βιβλίου”.
Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχω μυρίσει ένα βιβλίο.
Η ηλεκτρονική ανάγνωση είναι εύχρηστη και όσο την συνηθίζω με κερδίζει και περισσότερο, σαν κάποιον που φοράει για πρώτη φορά γυαλιά μυωπίας. Το μόνο μειονέκτημα θα έλεγα είναι η ακτινοβολία, που όμως το iPad έχει πολύ μειωμένη και ο οποιοσδήποτε ηλεκτρονικός αναγνώστης έχει εκφυλίσει. Δεν θα μπω βέβαια στην διαδικασία να το προτείνω στους γονείς μου ή -μη χειρότερα- στους παππούδες μου, είναι “η γραφομηχανή της γενιάς μας” και πιστεύω πως παρά όποιες αντιρρήσεις σύντομα θα παραγκωνίσει το βιβλίο, το οποίο γραφικά θα περιοριστεί σε μικρή χρήση από αυτούς που θα το επιζητούν, σαν και εμένα, που και που για να τους θυμίσει μια άλλη εποχή, πιο αυτόνομη, σαν εκείνη που ζούσαμε μικροί.
***

Βασιλική Α.

Εδώ και 3-4 χρόνια, χρησιμοποιούσα την ηλεκτρονική ανάγνωση σαν λύση ανάγκης, καθώς έβρισκα πιο εύκολα πρόσβαση στο ίντερνετ σε επιστημονικά άρθρα και σε εγχειρίδια λογισμικών (μορφή pdf και chm κυρίως). Γρήγορα διαπίστωσα ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου ανάγνωσης καθώς ήταν πολύ εύκολη η αναζήτηση λέξεων, κεφαλαίων κλπ. Παράλληλα δεν είχα σταματήσει να διαβάζω έντυπα λογοτεχνία μέχρι πριν ενάμιση χρόνο που κατέβασα στο κινητό μου το iBooks. θυμόμουν που μας έλεγαν ότι “κάποτε θα διαβάζουμε βιβλία σε οθόνες με μπαταρία”. Η εποχή αυτή είχε έρθει και έπρεπε να το ζήσω.

Κάνοντας τη σχετική έρευνα κατέληξα στο Kindle. Πλέον το χρησιμοποιώ σαν τη φορητή μου βιβλιοθήκη τόσο στην καθημερινή ανάγνωση λογοτεχνίας όσο και στα ταξίδια, με το iBooks στο κινητό να παίζει βοηθητικό ρόλο, αντικαθιστώντας τα ίδια βιβλία του Kindle στο μετρό ή το λεωφορείο. Για την ανάγνωση pdf χρησιμοποιώ κυρίως τον υπολογιστή, ενώ τα αρχεία chm (“help” προγραμμάτων) εκτός του υπολογιστή διαβάζονται και μέσω σχετικής εφαρμογής στο κινητό.

Προσωπικά τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής ανάγνωσης αποτελούν: η γρήγορη αναζήτηση (ιδιαίτερα σημαντικό στην εκπαίδευση), η “φορητότητα” της συσκευής, ο όγκος των βιβλίων που μπορούν να αποθηκευτούν (= οικολογία) και η ευχρηστία. Επιπλέον η ηλεκτρονική μορφή κάνει την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα ενώ η ηλεκτρονική ανάγνωση έχει την ελαστικότητα να αποτελέσει κάτι προσωπικό για τον κάθε άνθρωπο-αναγνώστη προσαρμοζόμενη στις διαφορετικές συνήθειες και ανάγκες.

Μειονέκτημα ωστόσο αποτελεί το γεγονός του “κλειδώματος” των βιβλίων συγκεκριμένων εκδόσεων και η ασυμβατότητα epub με το Kindle τα οποία υποχρεώνουν τη συνεργασία υπολογιστή-ηλεκτρονικού αναγνώστη για τη μετατροπή αρχείων.

Απόψεις όπως “η μυρωδιά του χαρτιού δε συγκρίνεται” ή “έντυπη μορφή για τα σημαντικά”, υφίστανται ακόμα επειδή η σημερινή γενιά δεν έχει συνηθίσει την ηλεκτρονική ανάγνωση όπως θα γίνει με τις επόμενες γενιές που θα την μάθουν βιωματικά -καλώς εχόντων των πραγμάτων- με τη χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων στα σχολεία.

***

Γιώργος Τσαντίκος [Twitter: @tsant7, ebook: Οι Ναΐτες πετάχτηκαν δίπλα]

Δύο υπέρ, δύο κατά: ηλεκτρονικό διάβασμα.

Η ιδέα της φορητής βιβλιοθήκης με κατατρέχει, όπως και κάθε ιδέα φορητότητας από παλιά. Εξ ου και τα περίπου 10 διαφορετικά λάπτοπ τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και τα αντίστοιχα palm, pocket, tablet που κατέληξαν πριν από ένα περίπου χρόνο, σε ένα μεταχειρισμένο iPad.

Ένα υπέρ λοιπόν, είναι η φορητότητα: αμέτρητα βιβλία, συγγράμματα, κόμικς, περιοδικά, εφημερίδες, όλα σε μια συσκευή. Σε 10 ίντσες, αντί για τα 4-5 τετραγωνικά μιας βιβλιοθήκης. Καθόλου άσχημα.

Ένα δεύτερο, είναι προσβασιμότητα: είναι αξιομνημόνευτη, θεωρώ, η δυνατότητα να αποκτήσει κανείς ένα ξενόγλωσσο βιβλίο και να το διαβάσει, με τη διευκόλυνση ενός real time λεξικού. Ούτε παραγγελίες και αναμονή, ούτε το λεξικό ανοιχτό στα γόνατα, ούτε τίποτα.

Ένα κατά, είναι οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων: δεν είναι απλώς old schooling να θεωρείς ότι 20 ευρώ αντιστοιχούν σε 500 σελίδες και όχι 37 kb για παράδειγμα. Οι τιμές (ψιλο)πέφτουν στο ηλεκτρονικό βιβλίο, πιεσμένες και από την κρίση, αλλά είναι αδιανόητο, το βιβλίο (έντυπο και ψηφιακό) να γίνονται ακόμα πιο είδη πολυτελείας, από ό,τι πριν. Δύο κατά, είναι ότι δεν… μυρίζει: μπορεί το tablet-αναγνωστήρι να κάνει αέρα, χωρίς όμως να προσομοιώνει τέλεια την ανάλογη ικανότητα της απότομης απελευθέρωσης σελίδων μπροστά στο πρόσωπο, όμως δεν μυρίζει, εκτός αν το πιάσετε με λιγδωμένα χέρια, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι το σωστό. Δεν μυρίζει όταν είναι καινούργιο και το χειρότερο, δεν μυρίζει όταν είναι παλιό…

Εν τέλει, θεωρώ ότι το ebook και η «συμβατοποίηση» με την καθημερινή ανάγνωση είναι μια καινοτομία περίπου αντίστοιχη με αυτή του τρανζίστορ (γιατί και πριν υπήρχαν pdf, αλλά η τυφλοποντικίαση και η σκολίωση θέριζαν τους φανατικούς αναγνώστες σε 17ιντσες οθόνες οπίσθιας προβολής).

***

Κώστας Κ. [blog: kostaskg]
Στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα κυκλοφορεί με το όνομα BeBook Neo, εγώ το πήρα στην Ρωσία όπου κυκλοφορεί με το brandname Onyx Boox 60. Ο λόγος που κατέληξα στο Onyx Boox, προιόν της κινέζικης Onyx, είναι απλός: διαβάζει ότι αρχείο κειμένου υπάρχει εκτός από τα .lit (γαμώ τον θέο του), πράγμα που σημαίνει πως δεν σε αναγκάζει να μπλέκεις με file converters κλπ.

Το καλύτερο είναι πως το firmware και το λογισμικό(βασισμένο στο linux) ενημερώνεται τακτικά και όλες οι αλλαγές συζητιούνται σε ένα ανοιχτό για το κοινό φόρουμ. Οι χρήστες κάνουν παράπονα για τυχόν bugs (αυτό θα πει feedback, να ξεχέζεις τον προγραμματιστή σε πραγματικό χρόνο) και να ζητάνε κάποιες βελτιώσεις στο ήδη υπάρχον σύστημα.

Εάν διαβάζεις αρκετά βιβλία, π.χ 2-3 βιβλία τον μήνα, θα δείς πως συμφέρει από οικονομικής άποψης να επενδύσεις στην αγορά ένος τέτοιου -ακριβού είναι η αλήθεια- gadget. Στα δυο χρόνια που ζούμε μαζί, το onyx boox δεν με έχει προδώσει ποτέ. Η μπαταρία του κρατάει σχεδόν τόσο όσο υπόσχονται(δυο βδομάδες χαλαρά, από τον έναν μήνα που λένε οι κατασκευαστές..) και το “χειρότερο” πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει είναι να κολήσει και να θέλει restart(κουμπί reset στο πίσω μέρος).

Στην αρχή πίστευα πως θα πάρω e-book reader και θα σταματήσω να αγοράζω βιβλία και έτσι θα κάνω γρήγορα απόσβεση. Κατέληξα να διαβάζω τα βιβλία κάποιου συγγραφέα, να ψάχνω και κάποια άλλα βιβλία του που δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και να καταλήγω να ξοδεύω περισσότερα χρήματα σε χάρτινα βιβλία από πριν! Γιατί όταν αγοράσεις ηλεκτρονικό βιβλίο θα αρχίσεις να διαβάζεις περισσότερο, τραστ μι ;-)