Ο Αργύρης Καστανιώτης μιλάει στον eAnagnostis για το μέλλον του βιβλίου

argyris-kastaniotis

Ο Αργύρης Καστανιώτης είναι γενικός διευθυντής και υπεύθυνος της ψηφιακής στρατηγικής των Εκδόσεων Καστανιώτη. Σπούδασε στο Λονδίνο εκδοτική παραγωγή και διοίκηση επιχειρήσεων (BSc Hons Graphic Media Studies, PGDip New Media Production). Για θέματα ψηφιακών εκδόσεων έχει συμμετάσχει στο Tools of Change conference της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης και στο Futurebook conference του Bookseller στο Λονδίνο.

Στο eVent του eAnagnostis (Τετάρτη, 11 Ιουνίου) θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την “αναγνωστική εμπειρία σήμερα και αύριο”.

eAnagnostis: Τι σημαίνει διαβάζω ένα βιβλίο και πώς αυτό αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον, με τη διάδοση του internet και των ηλεκτρονικών βιβλίων;

Αργύρης Καστανιώτης: Διαβάζω ένα βιβλίο σημαίνει αναγιγνώσκω ένα κείμενο με στόχο την μόρφωση, την ενημέρωση, τη διασκέδαση ή και όλα τα παραπάνω μαζί. Αυτό που αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον είναι η δυνατότητα να ανακαλύψει κάποιος νέους συγγραφείς και κείμενα και να τα αποκτήσει αμέσως.

eAnagnostis: Τι αλλάζει για τον εκδότη βιβλίων στην ψηφιακή εποχή;

Αργύρης Καστανιώτης: Αλλάζει καταρχάς η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή του. Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός, εφόσον είναι πολύ πιο προσιτή οικονομικά για τον καθένα η έκδοση ενός ψηφιακού βιβλίου.

eAnagnostis: Πώς θα μπορούσε ο εκδότης να εμπλουτίσει την αναγνωστική εμπειρία στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο για τα έντυπα όσο και για τα ηλεκτρονικά βιβλία, ανάλογα με το είδος του βιβλίου;

Αργύρης Καστανιώτης: Κάνοντας χρήση των νέων πολυμεσικών εργαλείων που πλέον διαθέτει και διαμορφώνοντας ένα ευρύτερο γνωσιακό πλαίσιο γύρω από το κείμενο που εκδίδει, θα μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη θεματολογία του και το συγγραφέα του.

eAnagnostis: Σε ποιους τρεις τομείς το ηλεκτρονικό βιβλίο και ειδικότερα η ανάγνωσή του βρίσκονται ήδη σε ικανοποιητικό σημείο και σε ποιους τρεις τομείς θα μπορούσε να βελτιωθεί μαθαίνοντας από το έντυπο ή αξιοποιώντας καλύτερα τις – ψηφιακές δυνατότητες;

Αργύρης Καστανιώτης: Για τα λογοτεχνικά κείμενα υπάρχουν ήδη υπηρεσίες όπως το Kindle της Amazon, που παρέχουν στον αναγνώστη μια πληρέστερη προσέγγιση στο κείμενο, καθιστώντας το ψηφιακό βιβλίο πιο ενημερωμένο από την αντίστοιχη έντυπη έκδοσή του.

Το ψηφιακό λογοτεχνικό βιβλίο έχει να «μάθει» πολλά ακόμη από το έντυπο, σε ότι αφορά θέματα τυπογραφίας και σωστής απεικόνισης του κειμένου στην σελίδα-οθόνη.

Τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, κατά την άποψή, μου θα βελτιωθούν αν ξεφύγουν από τη γραμμική λογική που έχει το έντυπο βιβλίο και αν αποκτήσουν πιο δυναμική μορφή, αντίστοιχη με αυτή της Wikipedia, αλλά με την αποκλειστική φροντίδα και επιμέλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας.