Αναλυτικός οδηγός αγοράς από Ελλάδα και Κύπρο: βασικό Kindle | Kindle Paperwhite | Kindle Fire HD

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν αγγλοελληνικό λεξικό για το Kindle


Δύο αναγνώστες πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν αγγλοελληνικό λεξικό για το Kindle, πρώτα για δική τους χρήση αλλά πλέον το διαθέτουν δωρεάν και σε όσους θα ενδιαφέρονταν να το εγκαταστήσουν στη συσκευή του. Πρόκειται για λεξικό που ενσωματώνεται στη συσκευή και τα ebooks και επιλέγοντας μια λέξη εμφανίζεται το σχετικό λήμμα - όπως συμβαίνει δηλαδή και στα προεγκατεστημένα λεξικά του Kindle.
Το δωρεάν Άγγλο-Ελληνικό λεξικό περιέχει περίπου 3900 λέξεις επιπέδου Lower και πάνω. Βρισκόμαστε ακόμα σε δοκιμαστική φάση αλλά σταδιακά το λεξικό θα βελτιωθεί σημαντικά. 
Η έκδοση 2.2 περιέχει 3850 δύσκολες λέξεις. Δεν περιέχει ονόματα χωρών, πόλεων, ζώων και φυτών αλλά λέξεις που συναντάμε σε λογοτεχνικά, ιστορικά και επιστημονικά βιβλία. Οι ορισμοί των ουσιαστικών αντιστοιχούν στον ενικό κάθε λέξης. Στην επόμενη έκδοση θα εμφανίζονται και οι διαφορετικοί τύποι των ρημάτων ( π.χ. play-s, play-ed, play-ing).
Οι 3.900 λέξεις είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσει κανείς και ήδη αυτή η πρωτοβουλία έχει τόσα λήμματα όσο και το αντίστοιχο λεξικό της Slovoed, που πωλείται όμως προς $6,89.

Οι δημιουργοί του συνδυάζουν λήμματα από διάφορες πηγές και σκοπεύουν να το αναπτύσσουν συνεχώς.

Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί στο βασικό Kindle, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει και σε άλλα μοντέλα.

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει τόσο τη μεγάλη βάση κατόχων και χρηστών Kindle που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα αλλά και το πόσο λείπει ένα αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό λεξικό για τα Kindle. Εξάλλου, με τα ενσωματωμένα λεξικά σε συσκευές και εφαρμογές διαβάζουμε πολύ περισσότερο βιβλία στα αγγλικά.

Κατεβάστε το αγγλοελληνικό λεξικό από τη σελίδα Αγγλο-Ελληνικό Λεξικό για Kindle 5, όπου θα βρείτε επίσης οδηγίες εγκατάστασης και ενεργοποίησής του.

Update, 08.02.2013:
Σε νέα, βελτιωμένη έκδοση είναι πλέον το Αγγλο-Ελληνικό Λεξικό για Kindle με σελίδες λημμάτων, 1560 επιπλέον λήμματα και εξώφυλλο
Στην τρίτη έκδοση του λεξικού διαμορφώσαμε κατάλληλα τον κώδικα μετατροπής ώστε να έχουμε πλέον λήμματα. Το λήμμα περιέχει την λέξη μαζί με τον πληθυντικό της ή τους διαφορετικούς χρόνους της. Για παράδειγμα το λήμμα play περιέχει τις λέξεις play,plays,played,playing ή το λήμμα house περιέχει τα house,houses. Στην προηγούμενη έκδοση είχαμε 3900 λέξεις. Με την σύμπτυξη σε λήμματα, έγιναν 3300. Αφού περάστηκαν όλοι οι χρόνοι και οι πληθυντικοί σε αυτά τα λήμματα, προστέθηκαν άλλα 1560 νέα λήμματα. Συνολικά τώρα το λεξικό έχει 4860 λήμματα και απεικονίζει ορισμούς σε 10100 λέξεις! 
Επίσης έγιναν κάποιες μικρές διορθώσεις και προστέθηκε και ένα εξώφυλλο.
 Επίσης, το λεξικό έχει δοκιμαστεί και δουλεύει και σε Kindle Paperwhite.

20 σχόλια:

 1. Καλησπέρα!
  Άσχετο με το θέμα, αλλά ποιος είναι ο πιο φτηνός reader που μπορώ να βρω?
  είτε από Ελλάδα είτε από εξωτερικό..
  φαινομενικά είναι το kindle, τουλάχιστον όσο έψαξα, αλλά από το στέλνουν μόνο από Αμερική, που με έξοδα αποστολής και τελωνείο πάει πολύ.. από Ευρώπη, που θα ερχόταν πολύ πιο φτηνά δεν το στέλνουν.. υπάρχει κάποια φτηνή εναλλακτική(ακόμα και αν δεν είναι το ίδιο καλή)

  [απο τα ευρωπαϊκά μαγαζιά δεν εχουν "περιορισμούς" έτσι? δηλαδή αν βρω γνωστό στο εξωτερικό και το πάρει από εκεί, θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω κανονικά εδώ.. σωστά?]

  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δηλαδή λες για e-reader κάτω από 100 ευρώ;

  Το Kindle μπορούμε να το παραγγείλουμε και εμείς από το αμερικάνικο Amazon http://www.eanagnostis.gr/2012/09/kindle-ellada-greece-cyprus-kypros.html (αν έχω καταλάβει σωστά το σχόλιό σου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι, σίγουρα κάτω από 100€ μαζί με μεταφορικά κλπ. υπάρχει κάτι;
  αλήθεια, γιατί είναι τόσο ακριβά; σε σύγκριση με ένα tablet μπορεί να κάνουν τα ίδια λεφτά και το tablet έχει "καλύτερα" χαρακτηροστικα. Και λέω "καλύτερα" γιατί είναι διαφορετική κατηγορία είναι τόσο ακριβή η οθόνη στους readers?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για κάτω από €100 δεν υπάρχει κάτι σε e-reader. Πρέπει να δεις σε μεταχειρισμένο (που είναι αξιοπρεπής λύση κι αυτό).

  Οι e-readers δεν είναι τόσο εντυπωσιακές συσκευές αλλά έχουν κι αυτές το κόστος τους. Στις ΗΠΑ έχουν φτάσει μέχρι τα $69, αλλά εδώ είμαστε στην Ευρώπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. για μεταχειρισμένο κοίταξω σε 2-3 σελίδες στο ίντερνετ, αλλά δεν βρήκα κάτι ικανοποιητικό και δεν εχω χρόνο για πολύ ψάξιμο τώρα..
  όπως και να χει ευχαριστώ για το χρόνο σου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ωραίο το Αγγλοελληνικό λεξικό, ευχαριστούμε και με το καλό και σε μια πιο πλήρη έκδοση.
  Δουλεύει ΟΚ με το Paper white, και το καλό είναι ότι αν μια αγγλική λέξη δεν υπάρχει στο Αγγλοελληνικό λεξικό, τότε ενεργοποιείται το Αγγλικό λεξικό που υπάρχει στο Kindle, οπότε και πάλι έχεις την ερμηνεία αλλά φυσικά στα αγγλικά.

  Να προτείνω κάτι, τόσο κόπο κάνανε, ας φτιάξουν και ένα απλό εξώφυλλο ώστε όταν φορτώνεται στο μηχανάκι το Αγγλοελληνικό λεξικό να φαίνεται πιο όμορφο :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φιλε NiColas, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η 3η έκδοση είναι θέμα ημερών (για την οποία ο άλλος φίλος ξανάγραψε τον κώδικα μετατροπής, θα γράψω σχετικά στο blog) και θα έχει σχεδόν τριπλάσιες λέξεις. Φαντάσου ότι μέσα σε 10 μέρες έχω φτάσει σχεδόν τις 10.000 λέξεις! Πιστεύω μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούμε να μιλάμε για ένα πραγματικά χρήσιμο λεξικό.

  Όσον αφορά το εξώφυλλο, το έχουμε υπ'όψην μας. ;)

  Λίγο υπομονή γιατί όλα γίνονται από ομάδα... 2 ατόμων! Ήδη έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ και θα το διαπιστώσεις σε λίγες μέρες.

  Να ευχαριστήσω και τον μιχάλη που έκανε το post για το λεξικό. Ήδη 58 άτομα κατέβασαν το λεξικό λόγω του post! Άλλοι τόσοι το έχουν κατεβάσει και από trackers. Καλά πάμε λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα.
   Με το Kindle 3 είναι συμβατό;

   Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
  2. Δεν το έχει δοκιμάσει κανείς απ' όσο ξέρω. Αλλά προσπάθησέ το (το πολύ πολύ να μη δουλεύει, δε θα έχεις κάποιο πρόβλημα).

   Διαγραφή
  3. Δυστυχώς, δεν δουλεύει.
   Πάντως συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους!

   Διαγραφή
 8. Ανέβηκε η 3η έκδοση του λεξικού:

  http://freeeneldict.wordpress.com/

  Έχει γίνει πολλή δουλειά και ελπίζω να μείνετε ευχαριστημένοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Thanx για την ενημέρωση. Έκανα update το ποστ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συγχαρητήτια για το λεξικό, παιδιά έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά!

  Ειχα προσπαθήσει κι εγω να φτιάξω κάτι αντίστοιχο μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ μικρή επιτυχία (python, ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες, χωρίς χρόνους κ καταλήξεις κλπ κλπ).

  Πάντως μου έχει μείνει μία βάση δεδομένων (αγγλικά-->ελληνικά) σε μορφή txt, αν θέλετε να την δείτε...

  Κ πάλι πολλά μπράβο!

  Αγγελος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. φίλε άγγελε στείλε μου την βάση δεδομένων σου να δω αν υπάρχει κάτι που λείπει από την δική μου, αμα είναι να το προσθέσω!

   apotolas@hotmail.com

   Διαγραφή
 11. Δουλεύει μια χαρά στο paperwhite!Πολύ καλή δουλειά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Παιδιά το λεξικό δοκιμάστηκε σε Kindle 3 και δουλεύει κανονικά. Συγχαρητηρια στα παιδιά για τον κόπο τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Όντως, δουλεύει και στο Kindle 3, δεν ισχύει όμως αυτό που είπε ο φίλος NIcolas ότι αν μια αγγλική λέξη δεν υπάρχει στο Αγγλοελληνικό λεξικό, τότε ενεργοποιείται το Αγγλικό λεξικό που υπάρχει στο Kindle. Αν κάνω κάτι λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αφού δουλεύει τελικά, αν μπορεί ας κάνει κάποιος τον κόπο να γράψει οδηγίες για το πως γίνεται η αλλαγή λεξικού στο Kindle 3, για να το προσθέσω στις οδηγίες εγκατάστασης. Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Συνδέστε το Kindle με τον υπολογιστή σας και αντιγράψτε το αρχείο freeENELdict.mobi στον φάκελο documents. Κάντε ασφαλή κατάργηση και αποσυνδέστε το Kindle από τον υπολογιστή σας. Πηγαίνετε στο Home και πατήστε Settings - πατήστε Menu - Change Primary Dictionary - και επιλέξτε το Free English to Greek Dictionary. Κλείστε τελείως το Kindle (πατάτε για 5-6 δευτερόλεπτα το on/off) και ξανανοίξτε το.
  Ελέγξτε ότι default λεξικό είναι το Free English to Greek Dictionary και είστε έτοιμοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανέβηκε η νέα έκδοση (3.1). Σταματάω να ενημερώνω για τις νέες εκδόσεις από εδώ. Για οτιδήποτε θέλετε, μπορείτε να ρωτήσετε από το blog!

  Ευχαριστώ πολύ φίλε μιχάλη για την υποστήριξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή