Έγχρωμο ηλεκτρονικό αναγνώστη με εσωτερικό φωτισμό ετοιμάζει η PocketBook

Τον πρώτο ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού και εμπρόσθιο, ενσωματωμένο φωτισμό ανακοίνωσε ότι θα έχει έτοιμο τον Ιούνιο του 2013 η PocketBook, εταιρία κατασκευής e-reader με έδρα το Κίεβο.
Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης θα έχει οθόνη διαστάσεων 8 ιντσών και θα χρησιμοποιεί τη δεύτερη γενιά οθονών έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού Triton της εταιριας E Ink. Ο εσωτερικός φωτισμός θα είναι τοποθετημένος στο εμπρός μέρος της οθόνης, όπως συμβαίνει και στο Kindle Paperwhite, μόνο που η συσκευή της PocketBook θα είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία σε έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί. Ο εμπρόσθιος φωτισμός δεν κουράζει τα μάτια και δεν προκαλεί ανανακλάσεις στην οθόνη, προβλήματα που έχουν οι κλασικές οθόνες των tablet PC και των υπολογιστών, που χρησιμοποιούν οθόνες LCD/LED με οπίσθιο φωτισμό.
Η μπαταρία της νέας συσκευής θα διαρκεί έως έναν μήνα με μία φόρτιση. Η οθόνη θα διαθέτει ανάλυση 600×800 pixels και θα υποστηρίζει 4096 χρώματα. Ο λόγος των πλευρών (aspect ratio) θα είναι 3:4. O χειρισμός της συσκευής θα γίνεται με την οθόνη αφής. Δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος πώλησης της συσκευής και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Οι συσκευές με οθόνες έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού δεν έχουν μέχρι σήμερα σημειώσει επιτυχία, καθώς υποστηρίζουν περιορισμένο αριθμό χρωμάτων και μικρότερη ανάλυση από τα tablet PC. Στόχος της PocketBook είναι τα πιο ζωντανά χρώματα μέσω του φωτισμού, που θα μπορούσαν να κάνουν τη συσκευή μια επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για την ανάγνωση περιοδικών και άλλου ηλεκτρονικού περιεχομένου όπου τα χρώματα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της αναγνωστικής εμπειρίας.

Ένα πρότυπο συσκευής με οθόνη έγχρωμου ηλεκτρονικού χαρτιού και εμπρόσθιο φωτισμό είχε παρουσιάσει η E Ink το Σεπτέμβριο στην έκθεση IFA 2012 στο Βερολίνο (από το σημείο 10:36):