Ενημερωτικό υλικό για τα ηλεκτρονικά συγγράμματα και το πρόγραμμα “Κάλλιπος”

Φωτογραφία από την ημερδία του Οκτωβρίου
 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα

Το πρόγραμμα “Κάλλιπος”, για τη δημιουργία 2.000 ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και βοηθημάτων, ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία του site του ανεβάζοντας σχετικές πληροφορίες και υλικό από την πρώτη ενημερωτική ημερίδα που έγινε στην Αθήνα τον Οκτώβριο (το ρεπορτάζ του “Ηλεκτρονικού Αναγνώστη”). Το πρόγραμμα επιδοτεί τη δημιουργιά ηλεκτρονικών συγγραμμάτων με ποσό έως €10.000 ανά τίτλο.
Για να ξεκινήσετε, διαβάστε την περιεκτική σελίδα με τις “συχνές ερωτήσεις“. Το σύνολο των ομιλιών της ημερίδας, βιντεοσκοπημένο και με τις διαφάνειες που έδειξαν οι ομιλητές, είναι διαθέσιμο εδώ. Οι ομιλίες από τον εκδοτικό οίκο Springer είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δε σχετίζονται άμεσα με το πρόγραμμα. Αντίθετα, η εισήγηση του διαχειριστή του προγράμματος Δημήτρη Κουή (video, διαφάνειες σε PDF) είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική για τους σκοπούς και τους όρους συμμετοχής σε αυτό και ο καθηγητής Νικόλαος Μήτρου, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, παρουσιάζει τι είδους e-books να δημιουργηθούν ο “Κάλλιπος” (video, η παρουσίαση ως ebook).
Από το site μαθαίνουμε ακόμα ότι η πρώτη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2013 και θα αφορά τις επιστημές των μηχανικών και της πληροφορικής, καθώς  “λόγω των δεξιοτήτων και της σχετικής εξοικείωσης των επιστημόνων αυτού του χώρου με την τεχνολογία, εικάζεται ότι μπορεί να ‘τρέξει’ σχετικά γρήγορα και να αποτελέσει τον πιλότο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβληματικά σημεία”. Συνολικά θα υπάρξουν τουλάχιστον 6 θεματικές προσκλήσεις μέσα στο 2013.