Στη Γαλλία το 5o βιβλιοπωλείο της Google στην Ευρώπη

Στη Γαλλία ξεκίνησε χτες τη λειτουργία του το Google Play Books, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με ebooks της Google, διαθέτοντας περισσότερους από 100.000 τίτλους, προς πώληση και δωρεάν. Το άνοιγμα του βιβλιοπωλείου έρχεται μετά από διαμάχη ετών ανάμεσα στη Google και τους Γάλλους εκδότες και συγγραφείς. Είναι το πέμπτο βιβλιοπωλείο της Google στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία (Σεμπτέμβριος 2011), την Ιταλία (Μάιος 2012) και τη Γερμανία και την Ισπανία (Ιούνιος 2012).
Παρόλο που οι τιμές θα είναι ίδιες με τα άλλα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία, το Google Play Books θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%, την υψηλότερη κλίμακα στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή έδρα της Google, αντί του 7% που είναι ο ΦΠΑ για τα ebooks από βιβλιοπωλεία με έδρα τη Γαλλία.

Η ταυτότητα του Google Play Books

Η Google ξεκίνησε την πώληση ηλεκτρονικών βιβλίων το Δεκέμβριο του 2010, αρχικά μόνο στις ΗΠΑ. Επεκτάθηκε με το άνοιγμα ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων κατά σειρά στη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία στα τέλη του 2011, στην Ιταλία το Μάιο του 2012 και στη Γερμανία και την Ισπανία στις αρχές Ιουνίου. Ενώ αρχικά ονομαζόταν Google ebookstore και ήταν ανεξάρτητο site, το Φεβρουάριο του 2011 ενσωματώθηκε στο Android Market και το Μάρτιο του 2012 μετονομάστηκε σε Google Play Books, σε συνέχεια της μετονομασίας του Android Market σε Google Play.
Τα ebooks από το βιβλιοπωλείο της Google διατίθενται σε μορφή ePUB και μπορεί να είναι κλειδωμένα με Adobe DRM ή όχι, ανάλογα με την πολιτική του εκδότη και του συγγραφέα. Διαβάζονται από εφαρμογή μέσα στο browser (web app) για Chrome και από τις εφαρμογές για Android συσκευές και iPhone, iPod touch, iPad. Η Google έχει ενσωματώσει επίσης το βιβλιοπωλείο της σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη, το iRiver Story HD.
Η σχέση της Google με τα ebooks ξεκινάει το 2004 όταν ξεκίνησε το μαζικό σκανάρισμα βιβλίων από δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Μέχρι το Μάρτιο του 2012 είχε σκανάρει 20 εκατομμύρια βιβλία από έναν εκτιμώμενο αριθμό 130 εκατομμυρίων βιβλίων που υπάρχουν στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: