PressBooks: online δημιουργία ebooks και τυπωμένων βιβλίων με βάση το WordPress

Η δωρεάν online υπηρεσία PressBooks είναι αυτό που πολλοί συγγραφείς, bloggers αλλά και μικροί εκδοτικοί οίκοι περίμεναν. Ένα απλός τρόπος δημιουργίας βιβλίων, τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και έτοιμων για εκτύπωση, που όμως δε θυσιάζει τον έλεγχο τον έλεγχο στη διαμόρφωση του βιβλίου. 
Το PressBooks βασίζεται στην πλατφόρμα WordPress και, πράγματι, είναι σα να χρησιμοποιεί κανείς το WordPress για να γράφει στο blog του. Αφού γραφτούμε στην υπηρεσία (δωρεάν) και ορίσουμε τον τίτλο του πρώτου μας βιβλίου, μπορούμε να ανεβάσουμε τα αρχεία μας ή να αντιγράψουμε το κείμενο που θέλουμε να συμπεριληφτεί στο βιβλίο μας. Κάθε βιβλίο είναι σα να δημιουργεί κανείς ένα νέο blog σε WordPress και κάθε κεφάλαιο είναι σα να δημιουργούμε ένα νέο post, ενώ είναι εύκολη και η συνεργασία με άλλους συγγραφείς για το κάθε βιβλίο. Mπορούμε να τροποποιήσουμε το περιεχόμενό μας μέχρι το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό: να αναδιατάξουμε τα κεφάλαια, το κείμενο, τις εικόνες, να συμπληρώσουμε τα στοιχεία του συγγραφέα και της έκδοσης (metadata), να παραμετροποιήσουμε τη διάταξη του περιομένου (CSS) και να προσθέσουμε το δικό μας εξώφυλλο. Όλα αυτά στο, για πολλούς γνώριμο, περιβάλλον του WordPress.
Το dashboard για την επεξεργασία του βιβλίου μας
Από το PressBooks το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα έτοιμο βιβλίο, τόσο για ηλεκτρονική όσο και για έντυπη έκδοση. Ήδη κατά τη διάρκεια της συγγραφής το βιβλίο μπορείτε να διαβάζεται σε μορφή blog (HTML), που μπορείτε να κρατήσετε ιδιωτικό ή να επιτρέψετε να το διαβάζουν όλοι από τον browser τους. Εξάγεται επίσης σε μορφή ePUB, την standard και πιο διαδεδομένη μορφή αρχείων για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αλλά και σε PDF έτοιμο για εκτύπωση. Τέλος, αν ο σκοπός είναι το PressBooks να είναι μια πρώτη επεξεργασία του βιβλίου, εξάγεται επίσης σε ICML (XML), αρχείο που στη συνέχεια μπορείτε να περάσετε στο Adobe InDesign για “βαρύτερη” και πιο επαγγελματική επεξεργασία.
Δοκίμασα την υπηρεσία και δεν εντόπισα προβλήματα με τη σωστή απεικόνιση κειμένου στα ελληνικά. Όμως, στα αρχεία ePUB στα ελληνικά θα πρέπει να ενσωματώσετε και πάλι μόνοι σας τις γραμματοσειρές με επεξεργασία του κώδικα, για να απεικονίζεται σωστά το κείμενο σε όλες τις συσκευές και όλες τις εφαρμογές.
Για ένα παράδειγμα ολοκληρωμένου βιβλίου σε μορφή blog, δημιουργημένου με το PressBooks, δείτε το Book: A Futurist’s Manifesto των Hugh McGuire και Brian O’ Leary.
Το PressBooks είναι η πιο πρωθημένη λύση αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία ενός βιβλίου από συγγραφείς και bloggers που δεν έχουν γνώσεις γλωσσών προγραμματισμού, ενώ λειτουργεί ικανοποιητικά και για μικρούς εκδότες, με περιορισμένο τίτλο βιβλίων. Για μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη επεξεργασία των υπό έκδοση βιβλίων.
Πρόκεται για ένα ολοκληρωμένο workflow (ροή εργασίας) για τις εκδόσεις. Αφενός, γιατί δε χρησιμεύει μόνο για τη δημιουργία ebooks, αφετέρου γιατί δίνει μεγάλες δυνατότητες σχεδιασμού και παραμετροποίησης των βιβλίων, χωρίς πάντως να φτάνει τα πιο επαγγελματικά προγράμματα που λειτουργούν με εγκατάσταση στον υπολογιστή. Στα πλεονεκτήματά του, πέρα από το ότι είναι δωρεάν και online, ότι τα αρχεία που δίνει είναι βασισμένα σε ανοιχτά, διεθνή πρότυπα, έτσι ώστε να μπορείτε να ανεβάσετε το ebook σας τόσο το iBookstore της Apple όσο και σε όποιο άλλο βιβλίοπωλείο δέχεται ePUB (πρακτικά, σε όλα, εκτός του Amazon).
Το PressBooks βρίσκεται σε public beta, είναι δηλαδή υπηρεσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένη, βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη.
Για όσους διαθέτουν blog ή site που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα WordPress και αναζητούν έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να εκδώσουν τα posts τους σε ebook, μια καλή εναλλακτική είναι το plugin Anthologize.