Επίσημο: νέος Sony Reader PRS-T1 με WiFi, pinch-to-zoom και δώρο Harry Potter

Επιβεβαιώνοντας τη διαρροή του Σαββάτου, η Sony ανακοίνωσε σήμερα στις ΗΠΑ το νέο της ηλεκτρονικό αναγνώστη, τον Sony Reader PRS-T1. Θα κοστίζει στις ΗΠΑ $149 (περίπου 103 ευρώ, το ανίστοιχο Kindle κοστίζει $139) και θα ξεκινήσει να διατίθεται τον Οκτώβριο. Η τιμή του στην Ευρώπη είναι €149.
Ο Sony Reader PRS-T1 έχει οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών. Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται με την capacitive οθόνη αφής. Η οθόνη υποστηρίζει την αλλαγή σελίδα με συνεχόμενη κίνηση του δαχτύλου από αριστερά προς τα δεξιά για την επόμενη σελίδα και αντίστροφα για την προηγούμενη (swipre), ενώ μπορούμε να ζουμάρουμε με την απόκλιση δίχτυ και αντίχειρα και να ξεζουμάρουμε με την απόκλισή τους (pinch-to-zoom).  Είναι εξαιρετικά ελαφρύς, πράγματι ο ελαφρύτερος ηλεκτρονικός αναγνώστης που κυκλοφορεί) με βάρος μόλις 168 γραμμάρια (Kindle 3: 247 γραμ., Nook 2: 220 γρ., Kobo Touch: 200 γρ.), καθώς η Sony αυτή τη φορά επέλεξε το σώμα της συσκευής να είναι από πλαστικό και όχι αλουμίνιο. Έχει πολύ γρήγορο επεξεργαστή της Intel στο 1GHz και η μπαταρία διαρκεί 5 εβδομάδες χωρίς τη χρήση internet και 3 εβδομάδες χρησιμοποιώντας το WiFi.

Διαθέσιμος σε 3 χρώματα

Διαβάζει ηλεκτρονικά βιβλία σε μορφή ePUB, PDF, καθώς και αρχεία Word και TXT, με και χωρίς το κλείδωμα της Adobe. Έχει επίσης 2GB εσωτερικής μνήμης Flash, επεκτάσιμη με κάρτα microSD, και σύνδεεται στο internet  μέσω WiFi, ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης της Sony σε αυτές τις διαστάσεις που συνδέεται στο internet. Η οθόνη αφής χρησιμοποιεί την τεχνολογία zForce της Neonode, όπως και τα παλαιότερα μοντέλα, όπου η Sony έλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την αφή, και υποστηρίζει μάλιστα multi-touch. Υπάρχουν ενσωματωμένα 12 λεξικά και δυνατόητα αναζήτησης στο Google και τη Wikipedia, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει και browser. Μπορούμε να αγοράσουμε ebooks μέσα από το (σχετικά φτωχό) ενσωματωμένο βιβλιοπωλείο της Sony, αλλά μέσα από τον browser μπορούμε να αγοράσουμε και να κατεβάσουμε απευθείας στη συσκευή ebooks σε ePUB από μια πλειάδα καταστημάτων ή να κατεβάσουμε τα πολλά δωρεάν ebooks που διατίθενται δωρεάν. Σε κατάσταση αναμονής, το screensaver δείχνει το εξώφυλλο του βιβλίου που διαβάζαμε τελευταίο. Όπως και με τα προηγούμενα μοντέλα, υποστηρίζονται σημειώσεις και υπογραμμίσεις τόσο με το πληκτρολόγιο όσο και με ελεύθερο χέρι με γραφίδα.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορεί να γίνει δανεισμός ηλεκτρονικών βιβλίων από τις δημόσιες βιβλιοθήκες μέσα από τη συσκευή. Επιπλέον, στις ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει μια ειδική έκδοση (Sony Reader PRS-T1HBC) στα ίδια χρήματα που θα περιλαμβάνει κουπόνι για το δωρεάν κατέβασμα του πρώτου βιβλίου της σειράς Harry Potter μόλις αυτό κυκλοφορήσει. Πρόκειται για αποκλειστική συνεργασία της Sony με τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και το site PotterMore που εγκαινίσε ειδικά για την ηλεκτρονική έκδοση των βιβλίων.

Γραφίδα και θήκη και με ενσωματωμέτο φως

Η δυνατότητα σύνδεσης των ηλεκτρονικών αναγνωστών της Sony για πρώτη φορά στο internet και η καλή τιμή τους, τόσο για τα αμερικάνικα όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάνουν την πρότασή της ιδιαίτερα ανταγωνιστή απέναντι στο Amazon, το Barnes & Noble και τους άλλους κατασκευαστές e-book reader. Το ενσωματωμένο βιβλιοπωλείο της Sony δεν είναι αξιόλογο, αλλά μέσα από τον browser (κλειδωμένος στο Nook) μπορούμε να αγοράσουμε και να κατεβάσουμε κατευθείαν e-books από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο πουλάει ePUB (ξεκλείδωτα ή κλειδωμένα με Adobe DRM). Επίσης, η Sony παραδοσιακά υποστηρίζει πολύ καλά τα αρχεία PDF τόσο με πολλά και διαφορετικά είδη ζουμ όσο και δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των γραμμάτων (reflow).
Σημεία όπου η Sony υστερεί με τον ανταγωνισμό είναι σε κάποιο βαθμό η τιμή, καθώς το αντίστοιχο Kindle κοστίζει $139 (η παραγγελία από την Ελλάδα κοστίζει €145), αλλά υπάρχει και Kindle με διαφημίσεις που ξεκινά από τα $114. Σημαντικότερα μειοκτήματα πάντως είναι το μικρό (για τα δεδομένα των ΗΠΑ) βιβλιοπωλείο και οι εφαρμογές της Sony. Εφαρμογή διατίθεται μόνο για τις συσκευές Android, καθώς η εφαρμογή για iPhone είχε μπλοκαριστεί αρχικά από την Apple και δεν έχει ανέβει ποτέ στο App Store. Επίσης, οι εφαρμογές της Sony στερούνται πολλών social χαρακτηριστικών σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Η Sony είναι η εταιρεία που κυκλοφόρησε πρώτη ηλεκτρονικούς αναγνωστές με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού το 2004 με τη συσκευή Sony LIBRIé EBR-1000EP.
Στην Ελλάδα, τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και το Public είχαν φέρει στο παρελθόν Sony Reader, αλλά επίσημα οι συσκευές δεν εισάγονται από την αντιπροσωπεία

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιου Pearl της E Ink, 6 ιντσών, ανάλυση 800×600 pixels, 16 κλίμακες του γκρι
  • capacitive τεχνολογία αφής (zForce της Neonode), υποστήριξη multi-touch
  • βάρος: 168 γραμμάρια
  • διαστάσεις: 173 x 109 x 89 χιλιοστά
  • 2GB εσωτερική μνήμη Flash (1.2 GB διαθέσιμα για την αποθήκευση e-books), επεκτάσιμη με κάρτα microSD έως 32GB
  • σύνδεση στο internet μέσω WiFi, ενσωματωμένος browser
  • 12 ενσωματωμένα λεξικά (2 αγγλοαγγλικά, βρετανικό και αμερικάνικο, και λεξικά από και προς τα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά και τα αγγλικά)
  • 6 μεγέθη γραμματοσειρών
  • υποστήριξη ηλεκτρονικών βιβλίων σε μορφή ePUB και PDF, με και χωρίς το κλείδωμα της Adobe, αρχείων Word και TXT, αρχείων ήχου σε μορφή MP3, AAC, και αρχείων εικόνας σε μορφή JPEG, PNG, POISON, BMP
  • θύρα USB 2.0 για φόρτιση και σύνδεση και μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή
  • χρώματα: μαύρο, λευκό, κόκκινο
  • τιμή (Ευρώπη): 149 ευρώ
Πηγές: Sony 1, 2,  Cnet