Τα Νέα: το ηλεκτρονικό βιβλίο και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα (δηλώσεις)

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Τα Νέα”. Ο τίτλος του post, τα bold και τα link είναι δικές μου προσθήκες.

Την ώρα που ανοίγουν τα πρώτα ελληνικά ψηφιακά βιβλιοπωλεία µε περίπου 500 τίτλους, κορυφώνεται διεθνώς ο ανταγωνισµός ανάµεσα στις συσκευές ανάγνωσης Κindle (της Αmazon) και iΡad (της Αpple). Οι µαγικές λέξεις στον δρόµο για τη διάδοση του ψηφιακού βιβλίου είναι δύο: «ηλεκτρονικές συσκευές». Αν δεν πωλούνται ακόµη πολλά ηλεκτρονικά βιβλία εδώ, είναι γιατί δεν έχουν ακόµη πωληθεί πολλοί e-readers. Η Αmazon αντίθετα, αν και πάλι χωρίς να ανακοινώνει απόλυτους αριθµούς, µιλάει για τριπλασιασµό των πωλήσεων των συσκευών Κindle που οδήγησαν σε ένα βαθµό και στην αύξηση των πωλήσεων. Την αλλαγή στη διάθεση του κοινού φαίνεται πως την έφερε ο ανταγωνισµός. Η Αmazon µείωσε την τιµή της συσκευής Κindle από τα 259 στα 189 δολάρια και τριπλασίασε κατά δήλωσή της τις πωλήσεις την ώρα που έκανε τη δυναµική του εµφάνιση το iΡad, που ενώ είναι και πολλά άλλα πράγµατα ταυτόχρονα, αλλάζει αρκετά δεδοµένα και στις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων. Οι περισσότεροι, άλλωστε, στη χώρα µας, συνδέουν την αναµενόµενη έκρηξη της ηλεκτρονικής ανάγνωσης µε την εισαγωγή της συσκευής αυτής της Αpple στην Ελλάδα, που έχει καθυστερήσει.

«Οι περισσότερες συσκευές δέχονται µόνο σκέτο κείµενο, ασπρόµαυρο, αντίθετα το iΡad θα µπορεί να υποδεχθεί γραφήµατα και χρώµατα», εξηγεί ο Νώντας Παπαγεωργίου. Τόσο οι εκδόσεις Μεταίχµιο όσο και οι εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησαν φέτος πολλά σχολικά βοηθήµατα σε ηλεκτρονική µορφή, είναι όµως µόνο για υπολογιστές και όχι για e-readers, ακριβώς λόγω του προβλήµατος µε τα γραφήµατα. Θετικά βλέπει τη συσκευή της Αpple και ο Χάρης Ψυχογιός ο οποίος, όµως, διακρίνει µια άλλη δυσκολία: «Το αναγνωστικό κοινό του έντυπου βιβλίου είναι κυρίως γένους θηλυκού, ενώ τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης τις αγοράζουν κυρίως άντρες. Προς το παρόν είµαστε λοιπόν υποχρεωµένοι να ψηφιοποιούµε και µε αυτό το κριτήριο». Επίσης θεωρεί ότι οι εκδότες έως τώρα δεν έσπευσαν να ψηφιοποιήσουν βιβλία φοβούµενοι την πειρατεία, κάτι που «φοβίζει και τους ξένους εκδότες, εξού και οι περισσότεροι δεν κυκλοφορούν αµέσως ηλεκτρονικά τα πιο δυνατά τους βιβλία». Η Αmazon πουλάει πάντως σε ηλεκτρονική µορφή κάπου 510.000 τίτλους, στους οποίους πλέον περιλαµβάνονται και όλα τα µεγάλα ονόµατα.

Ως προς την τιµή των ηλεκτρονικών βιβλίων, ο µεν Χάρης Ψυχογιός θεωρεί ότι η έκπτωση, σε σχέση µε το έντυπο βιβλίο, δεν θα ξεπερνάει το 10-20%, ενώ ο Νώντας Παπαγεωργίου πιστεύει ότι θα φτάσει το 40%, ειδικά τα σχολικά βοηθήµατα είναι στην ηλεκτρονική τους εκδοχή µέχρι και 50% φτηνότερα από την έντυπη! Ενδεικτικά: τα βιβλία του Στιγκ Λάρσον πωλούνται στο amazon com σε ψηφιακή έκδοση από 10 έως 12 δολάρια. Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, «Το κορίτσι µε το τατουάζ», πωλείται από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Αmazon σε τρεις εκδοχές: µε σκληρό εξώφυλλο προς 15,75 δολάρια, µε µαλακό εξώφυλλο (τσέπης) προς 7 και ψηφιακό προς 9,94. Στην Ελλάδα το µυθιστόρηµα της Λένας Μαντά «Η άλλη πλευρά του νοµίσµατος» (εκδ. Ψυχογιός) πωλείται στην έντυπη έκδοση προς 17 ευρώ και στην ηλεκτρονική προς 15.

Ελληνικά βιβλιοπωλεία για e-books

Η αγορά του ψηφιακού βιβλίου έχει, σε κάθε περίπτωση, ανοίξει και στην Ελλάδα. Ηλεκτρονικές πωλήσεις κάνουν τα ηλεκτρονικά καταστήµατα ena.gr και myeΒooks.gr, µε το πρώτο όµως να διαθέτει ψηφιακό περιεχόµενο αποκλειστικά για υπολογιστές. Το myeΒooks.gr, που διαθέτει περιεχόµενο και για ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης, έχει µέχρι τώρα στα «ράφια» του 450 τίτλους. Ενώ ακόµη ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο που θα διαθέτει βιβλία αποκλειστικά σε ψηφιακή µορφή βρίσκεται στα σκαριά.

«Η ανταπόκριση του κοινού είναι µέχρι σήµερα αρκετά ενθαρρυντική, αν λάβουµε υπόψη µας ότι οι “µοναδικοί” επισκέπτες του myeΒooks.gr  [review] μέχρι και τον µήνα Ιούλιο ανέρχονταν σε 20.000 και ο συνολικός αριθµό των hits υπερβαίνει τα 4.000.000» λέει στα «ΝΕΑ» η Μαρία Στίνη, marketing manager του myeΒooks.gr. «Οι συνολικές πωλήσεις του βιβλιοπωλείου αυξάνονται καθηµερινά λαµβάνοντας υπόψη ότι η γκάµα των διαθέσιµων βιβλίων συνεχώς διευρύνεται. Τα τρία πρώτα σε πωλήσεις βιβλία του myebooks.gr έχουν αθροιστικά µέχρι σήµερα πουλήσει περισσότερα από 70 ψηφιακά αντίγραφα» τονίζει. Το συγκεκριµένο ψηφιακό βιβλιοπωλείο άρχισε τη λειτουργία του τη φετινή άνοιξη από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον χώρο του βιβλίου και «µε αποκλειστικό στόχο», όπως λένε οι ίδιοι, «τη διανοµή ψηφιακών βιβλίων (e-books) γνωστών εκδοτικών οίκων στην ελληνική αγορά». Τα περισσότερα βιβλία που διαθέτει το ψηφιακό βιβλιοπωλείο είναι γραµµένα ή µεταφρασµένα στα ελληνικά.

Η διάδοση, πάντως, των ψηφιακών βιβλίων στην Ελλάδα αντιµετωπίζει σύµφωνα µε τους ανθρώπους του ψηφιακού βιβλιοπωλείου ένα σηµαντικό πρόβληµα: τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. «Ο ΦΠΑ των ψηφιακών βιβλίων ανέρχεται σε 23%, ενώ των έντυπων παραδοσιακών βιβλίων σε 4%, γεγονός το οποίο περιορίζει σε µεγάλο βαθµό το οικονοµικό όφελος για τον τελικό καταναλωτή που αγοράζει ένα ψηφιακό βιβλίο και το οποίο λόγω της φύσης του (ψηφιακό) δεν επιβαρύνεται µε το κόστος εκτύπωσης και διανοµής. Απαραίτητη λοιπόν προϋπόθεση για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εµπορίου των ψηφιακών βιβλίων είναι η µετάταξη από την Πολιτεία και αυτών στην ίδια κατηγορία ΦΠΑ µε αυτή των χάρτινων» επισηµαίνει η Μαρία Στίνη.

Αναδημοσίευση από το άρθρο: Μαρία Πίνη, Παγκόσμιος πόλεμος για τις ψηφιακές βιβλιοσυσκευές, Τα Νέα, 4 Οκτωβρίου 2010