Οθόνες Pixel Qi, και ηλεκτρονικό χαρτί και LCD

Η Pixel Qi (προφέρεται “πίξελ τσι”) είναι μια αμερικανική εταιρεία, που προέρχεται από το One Laptop Per Child, και δουλεύει πάνω σε οθόνες που θα συνδυάζουν τις δυνατότητες των κλασικών οθονών που ξέρουμε ως σήμερα από τους υπολογιστές και των οθονών ηλεκτρονικού χαρτιού που χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Οι PixelQi είναι οθόνες LCD στις οποίες έχει προστεθεί ένα στρώμα καθρέπτη και που έχουν τη δυνατότητα να απενεργοποιούν το backlight, το φως της οθόνης. Έτσι, είναι δυνατή η κανονική λειτουργία LCD και λειτουργία σαν του ηλεκτρονικού χαρτιού. Στη δεύτερη περίπτωση αντανακλάται στον καθρέπτη το εξωτερικό φως, το οποίο στη συνέχεια περνάει από τους υγρούς κρυστάλλους της οθόνης LCD, όχι όμως και από το στρώμα των χρωμάτων, για να μη μειωθεί η φωτεινότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια ασπρόμαυρη οθόνη υψηλής ανάλυσης με 64 κλίμακες τους γκρι (οι καλύτερες οθόνες ηλεκτρονικού μελανιού έχουν 16), με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και γρήγορο refresh της οθόνης, που επιτρέπει ακόμα και την αναπαραγωγή video. Υπάρχει και ένας τρίτος τρόπος λειτουργίας, ο διαθλαστικός (transflective) που δίνει το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού χαρτιού με χρώμα (όχι όμως του επιπέδου LCD οθόνης). Η ενέργεια που καταναλώνεται είναι 2W για το LCD mode και περίπου 0.5W για το e-paper mode και το transflective mode. Πάντως, οι οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού καταναλώνουν ακόμα λιγότερη ενέργεια, ενώ έχουν μεγαλύτερη ευκρίνεια, κυρίως καλύτερη απεικόνιση του λευκού. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα ήταν η ανάγνωση σε μια τέτοια οθόνη, αν και ως τώρα ο κύριος προσανατολισμός είναι τα laptop και τα tablet PCs.

Καθώς πολλές τεχνολογικές καινοτομίες ανακοινώνονται είτε για να μην κυκλοφορήσουν ποτέ ή πολύ αργότερα είτε για να διαψεύσουν οι πραγματικές τους δυνατότητες τις προσδοκίες, η Pixel Qi έχει προχωρήσει, πριν από την κυκλοφορία σε laptop και tablet PCs, στη διάθεση των οθονών της με δύο άλλους τρόπους.

Πουλάει μέσω τρίτων (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία) μια οθόνη 10.1 ιντσών με $275 για να μετατρέψει κανείς το laptop του. Η εγκατάσταση γίνεται από τον χρήστη, όχι από την εταιρεία. Συμβατά είναι τα laptop Lenovo S10-2, Acer Aspire One και Samsung NB30, N130, N220.

Επίσης, η γερμανική εταιρεία Display Solution, που συνεργάζεται με την Pixel Qi, ανέπτυξε την εξωτερική οθόνη hybrid d-screen-Qi10 στις 10.1 ίντσες, που συνδέεται με τα laptop μέσω USB, Wireless-USB (βασισμένο στην τεχνολογία DisplayLink) και Ethernet (10/100Mbit, Gigabit). Η εξωτερική αυτή οθόνη θα είναι διαθέσιμη μέσα στον Οκτώβρη.

Τέλος, οι οθόνες Pixel Qi στις 10.1 ίντσες θα χρησιμοποιηθούν στα tablet PC Adam της Notion Ink (που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2010, αλλά έχει καθυστερήσεις) και Lattice της Ιnnoversal, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται και οθόνες 7 ιντσών για μαζική παραγωγή στις αρχές του 2011.

Πηγές: PixelQi, Mary Lou Jepsen’s Blog