Inkmesh και AddALL, μηχανές αναζήτησης για ebooks δωρεάν και προς πώληση

Τα ebooks που υπάρχουν είναι πια πολλά, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπίσει κανείς. Συνήθως, το ψάξιμο γίνεται σε λίγα, δημοφιλή site, που όμως τελικά έχουν ένα μέρος από όλα τα ebooks που είναι διαθέσιμα. Επίσης, δε φτάνει κανείς να βρει ένα ebook, πρέπει κάνει και σύγκριση τιμών για το κάθε ebook, όπως και να βρει την κατάλληλη μορφή αρχείου για τη δική του συσκευή. Τέλος, όσοι έχουν έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη ενδιαφερόμαστε να βρούμε, συχνά μέσα από site όπως το Amazon που τα έχουν αλλά προσπαθούν να μην είναι πολύ ορατά, όσο το δυνατό περισσότερα δωρεάν ebooks, πέρα από τις γνωστές πηγές όπως το Project Gutenberg.

Σε αυτές τις ανάγκες έρχονται να απαντήσουν δύο μηχανές αναζήτησης ειδικά για ebooks, το Inkmess και το AddALL. Και οι δύο ψάχνουν για μας σε μια σειρά από site, ξεκινώντας από τα πιο γνωστά, όπως το Amazon, το Barnes & Noble και το Smashwords, και δίνουν αποτελέσματα με βάση το είδος του αρχείου, την τιμή ή αν είναι δωρεάν. Ο αριθμός των site που ψάχνουν είναι παραπλήσιος και πολλά  είναι τα ίδια και στις δύο μηχανές. Η κύρια έλλειψη που έχουν είναι ότι καμία από τις δύο δεν ψάχνει στο Google Books, που είναι μεγάλη πηγή για ebooks, κάποια από αυτά ολόκληρα και δωρεάν.

Με το Inkmess είναι πιο εύκολο να βρει κανείς δωρεάν ebooks, έχοντας ειδική αναζήτηση links από την πρώτη σελίδα για free ebooks. Επίσης, έχει θεματική κατηγοριοποίηση των ebooks, χρήσιμο για όταν θέλει να πάρει κανείς ιδέες παρά να αναζητήσει κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, ενώ τα αποτελέσματα μπορούν να περιοριστούν με βάση το είδος της συσκευής που έχουμε, την αναζήτηση ebook, etextbook, audiobook κλπ ή και τη γλώσσα, δυστυχώς όχι όμως για τα ελληνικά. Μπορεί κανείς όμως να αναζητήσει ebooks με τον ελληνικό τους τίτλο.

Το AddALL επιστρέφει λιγότερα, αλλά και πιο ακριβή αποτελέσματα, ενώ επιτρέπει από την αρχική σελίδα την προχωρημένη αναζήτηση, με περιορισμό της αναζήτησης σε συγκεκριμένες πηγές και είδη αρχείων. Η αναζήτηση των δωρεάν ebooks δεν είναι το ίδιο εύκολη με το Inkmess, αλλά αφού γίνει η αναζήτηση τα δωρεάν βιβλία εμφανίζονται πάνω πάνω στη λίστα των αποτελεσμάτων. Δεν έχει θεματικές κατηγορίες, είναι πιο αργό από το Inkmess στην αναζήτηση, αλλά το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει λόγω της κωδικοποίησης αναζήτηση ενός ebook με τον ελληνικό του τίτλο.

Σε γενικές γραμμές, οι δύο μηχανές αναζήτησης είναι συμπληρωματικές, ανάλογα με το τι ψάχνουμε, αν και προτιμώ να ξεκινήσω την αναζήτηση από το Inkmess. Πάντως, αν δε βρούμε ένα ebook με καμία από τις δύο μηχανές αναζήτησης, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει κιόλας, καθώς ακόμα υπάρχουν πολλές δυνατότητες τελειοποίησης, αλλά και πηγές που δεν περιλαμβάνονται. Είναι όμως πολύ χρήσιμες για την αναζήτηση βιβλίων και τη σύγκριση τιμών.

Διαβάστε επίσης: ebooks στα ελληνικά (δωρεάν και προς πώληση)