Jailbreak – ξεκλείδωμα του Nook για να τρέξετε τις εφαρμογές Android

Ίσως ο βασικός λόγος που στην Ελλάδα πολλοί αναφέρονται στο Nook θετικά είναι ότι τρέχει λειτουργικό Android. Παρόλο που αυτό δεν οδηγεί από μόνο του στη σταθερή και αποτελεσματική λειτουργία της συσκευής, στην περίπτωση του ξεκλειδώματος αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα που έχει. Σε σχέση με το ξεκλείδωμα του Kindle, και η διαδικασία είναι πιο εύκολη και οι νέες δυνατότητες που δίνει ασύγκριτα περισσότερες. Αν στο Kindle το μόνο που κερδίζει κανείς είναι περισσότερες γραμματοσειρές, περισσότερα screensaver και ένα αμφίβολο tethering, το ξεκλειδωμένο Nook μπορεί να τρέξει τις εφαρμογές Android. Η οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού περιορίζει τα πράγματα, δεν μπορεί να απεικονίσει ικανοποιητικά π.χ. τα γρήγορα γραφικά ενός παιχνιδιού, και επίσης το υπόλοιπο hardware δε συγκρίνεται με ένα Android smartphone, αλλά σίγουρα ξεκλείδωμα είναι απελευθερωτικό. Και μόνο να εγκαταστήσει κανείς τις εφαρμογές για τα site που θέλει να επισκέπτεται θα άξιζε ίσως τον κόπο. Όμως, μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή Kindle for Android και να διαβάζετε e-books από το Amazon στο Nook, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που έχουν βάλει Amazon και Barnes & Noble τα δικά τους e-books να διαβάζονται μόνο από τους δικούς τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες.

Το ξεκλείδωμα γίνεται από το λογισμικό και απαιτεί τη σύνδεση του Nook με τον υπολογιστή με USB, την εγκατάσταση του παλιότερου firmware 1.0 και στη συνέχεια την εγκατάσταση της ξεκλειδωμένης έκδοσης 1.4, που περιλαμβάνει installer για τις εφαρμογές Android.

Προσέξτε όμως! Αν έχετε Nook με σειριακό αριθμό που ξεκινά από 1003 και τρέχει το firmware 1.4.1 μην το επιχειρήσετε προς το παρόν, γιατί η Barnes & Noble με αυτό το firmware έχει ρυθμίσει τη συσκευή να κλειδώνει όταν πάτε να εγκαταστήσετε το firmware 1.0 που απαιτείται για το ξεκλείδωμα. Πέρα από αυτό, εννοείται πώς το ξεκλείδωμα καταργεί τους όρους χρήσης και την εγγύηση από την κατασκευάστρια εταιρεία και γίνεται με δική σας ευθύνη. Δεν είναι όμως παράνομο, όπως απέδειξε και η σχετική δίκη που έχασε η Apple για το iPhone στις ΗΠΑ.

Τον καλύτερο οδηγό για το πώς να ξεκλειδώσετε το Nook βρίσκεται στο Popular Science. Για περισσότερες πληροφορίες από τους κατεξοχήν ειδικούς, επισκεφτείτε τους nookDevs.

Πηγή: Wired.com Gadget Lab