Instapaper: “διαβάστε αργότερα” άρθρα από το ίντερνετ ή μετατρέψτε τα σε e-book

Το Instapaper είναι μια online υπηρεσία που επιτρέπει με ένα bookmarklet “Read Later”, δηλαδή ένα σελιδοδείκτη που πατώντας τον ενεργοποιείτε μια εφαρμογή, να αποθηκεύσετε το link οποιασδήποτε σελίδας στο ίντερνετ για να τη διαβάσετε αργότερα. Σερφάροντας στο ίντερνετ, τσεκάροντας το email μας, το facebook ή το twitter, συχνά βρίσκουμε κάποια ενδιαφέροντα, αλλά αρκετά εκτενή άρθρα για να διαβαστούν εκείνη την ώρα. Έτσι, είτε λέμε “θα τα δω κάποια άλλη στιγμή”, για να μην τα διαβάσουμε ποτέ, είτε κρατάμε μια σειρά από tabs ανοιχτά για αργότερα, κάτι που είναι συχνά αγχωτικό και καταναλώνει πόρους από το σύστημα του υπολογιστή και τη σύνδεση στο ίντερνετ, είτε, τέλος, απλά ρίχνουμε μια σύντομη ματιά και το προσπερνάμε.

Θεωρητικά, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει με έναν ειδικό φάκελο στα bookmarks που έχουμε στον browser με τίτλο π.χ. “Για ανάγνωση”. Καθώς είναι όμως εξειδικευμένο, το Instapaper κάνει κάποια πράγματα καλύτερα και κάποια πράγματα παραπάνω από έναν απλό σελιδοδείκτη. Με το Instapaper ξεχωρίζετε τα άρθρα που είναι για ανάγνωση με την πρώτη ευκαιρία από τη θάλασσα των bookmarks από σελίδες ή άρθρα που γενικώς βρίσκουμε “ενδιαφέροντα”, ενώ και η ίδια η αποθήκευση στο Instapaper είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Μάλιστα υπάρχουν πρόσθετα για Chrome, το Instachrome, και Firefox, Instaright!, που κάνουν περισσότερα από το bookmarklet του Instapaper. Με το Instachrome μπορείτε να απαλλάξετε τη σελίδα που βλέπετε από γραφικά, διαφημίσεις κλπ αυξάνοντας έτσι την αναγνωσιμότητα ή να έχετε εύκολα link προς τα περιεχόμενα του λογαριασμού σας στο Instapaper. Με το Instaright! μπορείνα αποθηκέυσετε το link μιας σελίδας στο Instapaper χωρίς να επισκεφτείτε τη σελίδα αυτή. Πάντως, από τη σελίδα του Instapaper μπορείτε επίσης να δείτε ένα άρθρο χωρίς γραφικά και διαφημίσεις ή να το πάρετε σε μορφή κατάλληλο για εκτύπωση. Αν και μπορεί σύντομα να ξεπεραστεί, έστω μερικά, όσο ενσωματόνονται οι υπηρεσίες sync στος brοwser, χρήσιμο είναι κι ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Instapaper απ’ όπου υπάρχει ιντερνετ, δηλαδή είτε από άλλους υπολογιστές είτε από τo κινητό σας τηλέφωνο. Τέλος, μπορείτε στο Instapaper να προσθέσετε άρθρα κατευθείαν από τον Google Reader ή από εφαρμογές για iPhone και iPad, αλλά και να προωθήσετε εκτενή email. Έτσι, έχετε μια ενιαία λίστα με ό,τι έχετε “για ανάγνωση”.

Αυτός όμως που πιο πολύ με κέρδισε στο Instapaper είναι η δυνατότητα να πάρεις το περιεχόμενο των σελίδων που έχεις σώσει και να το μετατρέψεις με ένα κλίκ σε e-book, μάλιστα και σε μορφή ePUB (που διαβάζεται από τους περισσότερους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, τις εφαρμογές για υπολογιστές, τηλέφωνα, iPad κλπ) και σε μορφή AZW, που διαβάζεται αποκλειστικά στα Kindle του Amazon. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα φάκελο στο Instapaper με τα links των άρθρων που θέλετε να μετρατρέψετε και με ένα κλικ να έχετε το e-book σας. Αυτή η λειτουργία είναι πολύ βολική, ακριβώς στο Instapaper σώζουμε άρθρα εκτενή ή που θέλουμε να ρίξουμε περισσότερο από μία ματιά. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που εκτεινόταν σε 5 ή 10 “next page” στον browser και θα σας κούραζε ή να ομαδοποιήσετε συναφή άρθρα για να τα διαβάσετε όλα μαζί. Τα κακά νέα είναι ότι, όπως και το dotEPUB, με τα ελληνικά δε δουλεύει τέλεια σε όλες τις πλατφόρμες η μετατροπή – σε κάποιες εμφανίζεται ένα ? όπου υπάρχει τονισμένο γράμμα. Δηλαδή το e-book που θα προκύψει διαβάζεται μόνο με Stanza (iPhone, iPad, iPod Touch, Windows) και Calibre (Windows, Mac, Linux) και όχι με το Adobe Digital Editions, που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ή το iBooks, που είναι η στάνταρτ πλατφόρμα ανάγνωσης σε iPhone, iPad, iPod Touch. Με τα αγγλικά όμως ή άλλες γλώσσες σε λατινικό αλφάβητο δεν υπάρχουν περιορισμοί και προβλήματα.

Με αυτόν τον περιορισμό για τα ελληνικά, πιστεύω ότι το Instapaper είναι ένα πολύ χρήσιμο και παραγωγικό εργαλείο και για την ανάγνωση μέσα από έναν browser, αλλά και για τη μετατροπή άρθρων σε e-book για ανάγνωση σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες, κινητά τηλέφωνα ή iPad.