“Φεβρουάριος”: ένα βιβλίο σε ένα μήνα, ένα κεφάλαιο την ημέρα online από τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο

Update, 23/2/2012: το μυθιστόρημα “Φεβρουάριος” θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο σε έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση (ebook) από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.
Update, 12/3/2012: ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες, συνδυασμένα το ebook και το τυπωμένο βιβλίο σε μία ενιαία τιμή (bundle)

Από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος ξεκινάει τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, που θα είναι συγχρόνως ένα “δημόσιο πείραμα”, όπως το ονομάζει ο ίδιος. Από αύριο και κάθε μέρα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα ανεβαίνει ένα κεφάλαιο του βιβλίου στο site που φτιάχτηκε ειδικά για αυτόν το σκοπό, το februarios.com. Και την 1η Μαρτίου το site και το μυθιστόρημα θα διαγραφούν.

Παρόλο που έχει σκεφτεί το θέμα και την πλοκή του βιβλίου του, ο Γεωργακόπουλος μας διαβεβαιώνει πως δεν έχει γράψει ούτε γραμμή. Θα γράφει ένα κεφάλαιο την ημέρα. Το θέμα του βιβλίου είναι η απώλεια και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου γράφει ένα μυθιστόρημα, δημοσιευόντας ένα κεφάλαιο την ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου του 2012.

Καθώς θα γράφονται με αυτόν τον τρόπο, τα κεφάλαια που θα ανεβαίνουν δε θα έχουν εκ των πραγμάτων την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου βιβλίου. Η άμεση αυτή δημοσίευση και η δέσμευση για ένα κεφάλαιο την ημέρα θα βοηθήσουν το Γεωργακόπουλο να γράψει το βιβλίο που ήθελε μετά την παραίτησή του από την IMAKO:  “Το ότι θα πρέπει να το γράψω μέσα σε ένα μήνα πιστεύω ότι θα μου επιβάλλει την αυτοπειθαρχία που κατά τα άλλα δεν έχω.” Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι αναγνώστες θα μπορούν να στέλνουν τα δικά τους σχόλια και ιδέες.
Παρόλο που το site θα διαγραφεί με τέλος του μήνα, το περιεχόμενό του δε θα χαθεί για πάντα. Θα επεξεργαστεί περαιτέρω και θα εκδοθεί σε ebook τον Ιούλιο του 2012 (και ίσως και σε χάρτινη μορφή).
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος έχει γράψει ως τώρα ένα παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα, ενώ έχει δημοσιεύσει συνεντεύξεις και αρκετά long reads στα περιοδικά της IMAKO, μια επιλογή από τα οποία έχει κυκλοφορήσει επίσης σε βιβλίο. Έχει ξεκινήσει επίσης το ιδιαίτερα γνωστό site (και αρχικά blog) “το σπιτόσκυλο” για “design, real estate, όμορφα σπίτια από όλο τον κόσμο, έπιπλα, κόλπα και ιδέες”. Στο TEDxAthens 2010 είχε μιλήσει για τη “ζωή μετά το χαρτί“.