Το iPad mini έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται

Το mini iPad έχει αρχίσει να κατασκευάζεται σε μαζική κλίμακα από τους προμηθευτές της Apple στην Άπω Ανατολή, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal που επικαλείται “πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν”. Το νέο tablet PC της Apple θα έχει διαγώνιο οθόνης 7,85 ίντσες και χαμηλότερη ανάλυση σε σχέση με το iPad 3, το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο και διαθέτει οθόνη 9,7 ιντσών και τόσο υψηλή ανάλυση ώστε το ανθρώπινο μάτι να μην μπορεί να διακρίνει τα pixels μεταξύ τους (δηλαδή οθόνη retina). Η νοτιοκορεατική εταιρία LG Display και η ταϊβανέζικη AU Optics έχουν αναλάβει την κατασκευή των οθονών.
Οι πληροφορίες της The Wall Street Journal έρχονται να προστεθούν σε σειρά δημοσιευμάτων από αξιόπιστες πηγές – και σε ακόμα περισσότερα από όχι και τόσο αξιόπιστες πηγές – που κάνουν λόγο για ένα φτηνότερο και μικρότερο iPad με ορίζοντα κυκλοφορίας μέσα στον Οκτώβριο. Οι αναφορές στα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του ποικίλλουν. Η Apple είναι σχεδόν αναγκασμένη να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, καθώς, παρά την κυρίαρχη θέση της στην αγορά των tablet PC, οι ανταγωνιστές της, κυρίως η Google με το nexus 7 και το Amazon με το Kindle Fire, έχουν κατορθώσει να παρουσιάσουν αξιόπιστες συσκευές στην κατηγορία των φτηνότερων και μικρότερων tablet PC.

Αν δεν έχει οθόνη retina, το iPad mini θα είναι μια κακή συσκευή

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το είδος τη οθόνης του iPad mini και, ειδικότερα, για την ανάλυση της οθόνης του. Όμως αν δεν έχει οθόνη retina, δε θα στέκεται στο ύψος των άλλων συσκευών της Apple.
Η επιτυχία της Apple με τα iPhone και το iPad οφείλεται σε πολλούς, επιμέρους παράγοντες, ανάμεσα σε άλλα ότι ήταν πρώτη στις αντίστοιχες αγορές με μια συσκευή που να δουλεύει. Όμως, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για να αγοράσει κανείς σήμερα ένα iPhone ή ένα iPad: το λειτουργικό σύστημα, η ποιότητα και η ποσότητα των διαθέσιμων εφαρμογών και η οθόνη retina. Το iPad mini, αν οι πληροφορίες επαληθευτούν, κινδυνεύει να μην έχει ένα από αυτά τα τρία διακριτικά γνωρίσματα, την οθόνη.
Το ζήτημα με τη retina δεν είναι πόσα pixels έχει ή αν όντως το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να τα διακρίνει. Το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα: οι εικόνες και το κείμενο συναγωνίζονται (αν και ακόμα δε φτάνουν) την ποιότητα του παραδοσιακού τυπογραφείου, όχι μόνο ως προς την ανάλυση, αλλά και ως προς τη φυσικότητα των χρωμάτων. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία και για την ηλεκτρονική ανάγνωση (e-books, περιοδικά, σερφάρισμα στο internet), αλλά και για την απεικόνιση φωτογραφιών και βίντεο.
Μάλιστα, ο Χίτλερ έχει εκφράσει ήδη την οργή του για αυτό το ενδεχόμενο.
Το μισό iPad
Σε ένα άλλο μέτωπο, η κυκλοφορία ενός μικρότερου iPad, κάπου ανάμεσα στις 7 και τις 8 ίντσες φέρνει την Apple αντιμέτωπη με παλιότερες δηλώσεις κάποιου όχι λιγότερου σημαντικού από τον συνιδρυτή και πρώην ηγέτη της Steve Jobs. Όταν λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του iPad το 2010 οι ανταγωνιστές της Apple, όπως η Samsung, είχαν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τα δικά τους tablet PC αλλά στις 7 ίντσες, μας είχε διαβεβαιώσει ότι “τα tablet PC των 7 ιντσών είναι μισά iPad” και, επομένως, δεν κάνουν για τη δουλειά.
Αυτές οι δηλώσεις βέβαια γίνονται για αναιρεθούν όποτε χρειαστεί, αν και στην εποχή τους αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους ως θέσφατα. Η στροφή της Apple όμως αξίζει να επισημανθεί.
Όπως και να ‘χει, αν το mini iPad όντως ικανοποιήσει δημοσιογράφους και bloggers τεχνολογίας και, κυρίως, πουλήσει, αυτή η φράση θα είναι απλώς μια υποσημείωση στην όλη ιστορία. Αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, ετοιμαστείτε για χιονοστιβάδα άρθρων για το πώς η Apple “έχασε το όραμά της” από τότε που πέθανε ο Steve Jobs και ανέλαβε ο Tim Cook.