Το iBooks ήρθε στους Mac – αν εγκαταστήσετε το OS X Mavericks

Όπως είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο η Apple, η εφαρμογή iBooks για την ανάγνωση ebooks είναι πλέον διαθέσιμη και στους υπολογιστές Mac, πέρα από τα iPhone, iPad και iPod touch.
Το iBooks για Mac όμως δεν είναι μια εφαρμογή διαθέσιμη στο App Store, αλλά είναι προεγκατεστημένη στο νέο λειτουργικό σύστημα της Apple Mac OS X Mavericks (δωρεάν). Αν δεν αναβαθμίσετε το Mac σας (ή αν δεν μπορείτε να το αναβαθμίσετε λόγω παλαιότητας), δεν μπορείτε να έχετε το iBooks στον υπολογιστή σας.
Η εφαρμογή είναι συγχρόνως βιβλιοπωλείο και αναγνώστης ebooks σε μορφή ePUB.. Διαθέτει τα αναμενόμενα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε από το iBooks για τις φορητές συσκευές: παραμετροποίηση γραμματοσειράς και γενικότερα εμφάνισης του ebook, σελιδοδείκτες, σημειώσεις και υπογραμμίσεις με πολλά χρώματα, αναζήτηση, λεξικό, κοινοποίηση στα social media, συγχρονισμό για τα αγορασμένα ebooks κλπ. Αντίθετα με το iBooks για φορητές συσκευές, στα Mac τα PDF δεν υποστηρίζονται και συνεχίζουν να διαβάζονται από το Preview.

iBooks για Mac (video)

Το επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να έχουμε ανοιχτά συγχρόνως όσα βιβλία επιθυμούμε, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μελέτη φοιτητών και μαθητών και για όποιον κάνει ερευνητική δουλειά. Δεν είναι ακριβώς μόνο το iBooks που προσφέρει κάτι τέτοιο, αλλά το Nook Study της Barnes & Noble έχει αρκετά προβλήματα και web εφαρμογές όπως το Readium αλλά και το πρόγραμμα Calibre δεν υποστηρίζουν κλειδωμένα ebooks. Το Adobe Digital Editions απλά δεν έχει αλλάξει και πολύ από το 2007 που πρωτοκυκλοφόρησε. Καμία από αυτές τις λύσεις για υπολογιστές δε συγκρίνεται σε λειτουργικότητα και αισθητική με το iBooks για Mac.
Το πακετάρισμα του όμως με το OS X σημαίνει ότι θα αργήσουμε να του δούμε στα Windows.