Το Game of Thrones σε ebook ή μετά από την ανάγνωση 3.000 σελίδων στο Kindle

Update: Κυκλοφόρησε το 5ο βιβλίο, A Dance with Dragons

Game of Thrones είναι η αμερικανική σειρά επικής φαντασίας που οι φαν του είδους παρακολουθούν αυτόν τον καιρό και στην Ελλάδα. Η σειρά δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, δεν προβάλλεται από κάποιο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι, ενώ η παρακολούθησή της με web streaming από το site της εταιρείας παραγωγής επίσης δεν είναι δυνατή από τη χώρα μας. Αυτό όμως δεν έχει εμποδίσει πολλούς και πολλές να την παρακολουθούν τακτικά και μάλιστα να περιμένουν με αγωνία το κάθε επεισόδιο. Η πρώτη σεζόν της σειράς ολοκληρώνεται σήμερα με το 10ο επεισόδιο. Καθώς αυτή η πρώτη σεζόν όμως, με κόστος παραγωγής που φτάνει τα 60 εκατομμύρια δολλάρια, καλύπτει μόνο το πρώτο από τα 4 βιβλία που έχουν εκδοθεί ως σήμερα, αποφάσισα να διαβάσω τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή. Έχοντας ολοκληρώσει σήμερα τα 3 πρώτα ebooks στο Kindle ή το αντίστοιχο των 3.000 τυπωμένων σελίδων καταγράφω εντυπώσεις τόσο από τα βιβλία όσο και από την εμπειρία της ανάγνωσης ηλεκτρονικά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα βιβλία και η τηλεοπτική σειρά
Το “A Game of Thrones” είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς επικής φαντασίας “A Song of Ice and Fire” (Amazon) του Αμερικανού συγγραφέα βιβλίων φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας και τρόμου George R. R. Martin. Το “A Game of Thrones” κυκλοφόρησε το 1996, για να ακολουθήσουν τα “A Clash of Kings” (1998), “A Storm of Swords” (2000) και “A Feast for Crows” (2005), ενώ στις 12 Ιουλίου αναμένεται το 5ο βιβλίο “A Dance with Dragons” (Amazon). Συνολικά έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσουν 7 βιβλία αντί για τα 3 που είχαν σχεδιαστεί αρχικά. 
Ο χωρισμός του “τραγουδιού του πάγου και της φωτιάς” σε βιβλία οφείλεται τόσο σε εμπορικούς λόγους, καθώς ακόμα και έτσι το κάθε βιβλίο εκτείνεται από 700 έως 1200 σελίδες, όσο και στο ότι ο συγγραφέας δεν έχει ολοκληρώσει όλη την ιστορία.

Η εντυπωσιακή εισαγωγή της της τηλεοπτικής σειράς

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό κόσμο που δανείζεται αρκετά στοιχεία κυρίως από τη μεσαιωνική Αγγλία και την κοινωνική της δομή, τις διαθέσιμες τότε τεχνολογίες και της δυναστικές διαμάχες της εποχής, ενώ ακόμα και το νησί στο οποίο διαδραματίζονται τα περισσότερα γεγονότα μοιάζει γεωγραφικά με την Αγγλία. Ο Martin μάλιστα αναφέρει ότι έχει διαβάσει μια σειρά από βιβλία μεσαιωνικής ιστορίας για να αντλήσει στοιχεία. Παρά τα δάνεια αυτά όμως, δημιουργεί έναν ολοκληρωμένο φανταστικό κόσμο, με την ιστορία και την προϊστορία του, τις συνήθειες του, τους λαούς και τις θρησκείες τους, τις συγκρούσεις του. Σταδιακά στην αφήγηση εισάγονται και στοιχεία μαγείας και υπερφυσικών πλασμάτων, όπως οι δράκοι, χωρίς όμως η ιστορία να χάνει το ρεαλιστικό της πυρήνα.
Το θέμα του “τραγουδιού του πάγου και της φωτιάς”, όπως υπαινίσσεται και ο τίτλος του πρώτου βιβλίου, είναι το “παιχνίδι των θρόνων”, οι πόλεμοι και οι δολοπλοκίες για το ποια οικογένεια θα κυριαρχήσει και ποιος θα καθίσει στο “σιδερένιο θρόνο” του βασιλιά και των 7 βασιλείων του Westeros. Όμως όσο άρχοντες και ιππότες είναι απασχολημένοι με τις μάχες τους και το μοίρασμα αξιωμάτων και γης, πολλοί μεγαλύτεροι, σκοτεινοί και υπερφυσικοί κίνδυνοι κάνουν την (επαν)εμφάνισή τους και απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. 
Το θέμα δεν ακούγεται βέβαια ιδιαίτερα πρωτότυπο, υπο την αίρεση πάντως ότι η ιστορία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το εντυπωσιακό όμως με τα βιβλία του Martin είναι ο λεπτομερής, πειστικός κόσμος που έχει δημιουργήσει με πολλές εκατοντάδες χαρακτήρες και η πλοκή που μέσα στις πολλές και απρόσμενες ανατροπές της διατηρεί απόλυτη συνοχή παρά τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες σελίδες που μεσολαβούν ανάμεσα σε γεγονότα που συνδέονται αιτιακά.

Από την τηλεοπτική σειρά

Κανένας χαρακτήρας του Martin δεν είναι απλός, κανένας δεν είναι απόλυτα καλός ή κακός. Πρόκεται για πραγματικούς ανθρώπους, με τη δική τους ιστορία, κίνητρα και αντιφάσεις, που δρουν μέσα σε έναν πραγματικό κόσμο και τις επιλογές που αυτός τους δίνει. Όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά τίποτα δεν προσπερνάται χωρίς μια αναλυτική, συγκεκριμένη περιγραφή. Από τα φαγητά και τα όπλα μέχρι τη θεολογία της κάθε θρησκείας και τις συνήθειες κάθε λαού, κάστρου ή πόλης.
Κάθε κεφάλαιο διηγείται την ιστορία και προχωράει την αφήγηση μέσα από τα μάτια ενός από τους (πολλούς) πρωταγωνιστές. Αυτό επιτρέπει όχι μόνο να ξεκινούν διαφορετικά νήματα στην αφήγηση που στη συνέχεια πλέκονται μεταξύ τους, αλλά μας δίνει και το ίδιο γεγονός από άλλη οπτική γωνία. Τι σημαίνει π.χ. ο πόλεμος για τους άρχοντες που διεκδικούν το “σιδερένιο θρόνο” και τι για τον άμαχο πληθυσμό; Πώς είναι η ζωή στο μπουντρούμι ενός κάστρου και πώς στην αίθουσα του θρόνου; Πώς ζει μια πόρνη, πώς ένας απλός στρατιώτης ή ένας χωρικός και πώς ο βασιλιάς και η αυλή του;
Όσοι πιθανόν δε γνωρίζουν το είδος των μυθιστoρημάτων επικής φαντασίας παραξενεύονται λογικά με την έκταση των βιβλίων. Δε θα μπορούσε να μας πει ο συγγραφέας αυτό που θέλει με πιο ευσύνοπτο τρόπο; Πόσο μάλλον όταν προστίθενται διαρκώς περισσότεροι τόμοι που εκδίδονται με αρκετά χρόνια απόσταση μεταξύ τους και η ιστορία δε φαίνεται να έχει ένα ορατό τέλος. Η επική φαντασία όμως, πέρα από ήρωες και μάχες και τη σωτηρία του κόσμου, έχει ως χαρακτηριστικό της αυτήν την εκτενή, αναλυτική αφήγηση. Και σε αυτό μοιάζει, τηρουμένων των αναλογιών, με τα κλασικά έπη: το ζήτημα δεν είναι να πει κανείς απλά μια ιστορία, αλλά η αφήγηση και η ανάγνωση υπάρχει για την απόλαυση της αφήγησης και της ανάγνωσης, κάτι που ισχύει και για τον “Άρχοντα των Δαχτυλιδιών” του Τόλκιν.
Η τηλεοπτική σειρά, παραγωγής του καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου  HBO, χάνει, όπως είναι αναμενόμενο, στην πολυπλοκότητα της ιστορίας και της εξήγηση του φανταστικού κόσμου σε όλο του το βάθος, αλλά κερδίζει στη ζωντανή αναπαράστασή του κόσμου και πολλών χαρακτήρων, κάτι που οφείλεται τόσο στο υψηλό της κόστος και σε πολλές σωστές επιλογές ηθοποιών. Είναι αρκετά πιστή στα βιβλία και χάρη στην επιτυχία της την άνοιξη του 2012 θα προβληθεί η σειρά των επεισοδίων που αντιστοιχεί στο δεύτερο βιβλίο.

3.000 σελίδες στο Kindle
Τα 3 πρώτα βιβλία του “τραγουδιού του πάγου και της φωτιάς” που διάβασα σε ηλεκτρονική μορφή αντιστοιχούν σε 3.000 σελίδες των τυπωμένων βιβλίων σε μορφή paperback. Ανάλογα βέβαια με την έκδοση (paperback ή hardback, ΗΠΑ ή Βρετανία) ο αριθμός των σελίδων διαφέρει, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αλλά σημασία έχει, πιστεύω, η τάξη μεγέθους, όχι ο ακριβής αριθμός. Πρόκεται, σε κάθε περίπτωση, για ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό σελίδων, μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχω διαβάσει ποτέ σε ηλεκτρονική μορφή, και μάλιστα στα αγγλικά. 
Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis. Στα ελληνικά όμως δεν είναι διαθέσιμα σε e-book. Για βιβλία τέτοιου όγκου, η αξία του e-book είναι περά από προφανής. Αντί για ένα χάρτινο τόμο 1.000 π.χ. σελίδων, μπορεί να μεταφέρει κανείς μια συσκευή 300 κάτι γραμμαρίων. Πόσο μάλλον όταν στην ελληνική έκδοση κάθε βιβλίο έχει εκδοθεί σε δύο τόμους! (ενδιάμεσα πάντως το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε σε επίτομη έκδοση και στα ελληνικά) Καθώς τα βιβλία για εμπορικούς κυρίως λόγους έχουν εκδοθεί χωριστά, μπορούμε να έχουμε, ανάμεσα σε πολλά πολλά άλλα, και τα 4 βιβλία σε e-book μαζί μας για να συνεχίσουμε από το ένα βιβλίο στο άλλο όποτε το θελήσουμε. Το κόστος επίσης της αγοράς και των 4 βιβλίων σε e-book στα αγγλικά ($22.76 ή 16 ευρώ) είναι τουλάχιστον 10 ευρώ χαμηλότερο από την αγορά ενός και μόνο τυπωμένου τόμου στα ελληνικά! Στην πραγματικότητα τα χάρτινα paperback στα αγγλικά είναι ακόμα φτηνότερα από τα e-book, αλλά βέβαια πρόκειται για εκδόσεις σε φτηνό χαρτί και με σχετικά γράμματα, ενώ στα e-book το μέγεθος της γραμματοσειράς μπορούμε να το ορίσουμε μόνοι μας. Το ότι τα αγόρασα με ένα κλικ από το Amazon από το laptop μου για νατα βρω στη συνέχεια σε λίγα δευτερόλεπτα στο Kindle μου μόλις άνοιξα το WiFi ήταν απλά η ολοκλήρωση μιας θετικής αγοραστικής εμπειρίας.
Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στο τυπωμένο ελληνικό και το τυπωμένο αγγλικό κείμενο, μπορεί να δίσταζα να διαβάσω τέτοια βιβλία στα αγγλικά, παρά τη διαφορά της τιμής. Η κοπριά και η φοράδα, αλλά και τα διάφορα μεσαιωνικά όπλα στα αγγλικά δεν είναι λεξιλόγιο που μου έρχεται με ιδιαίτερη ευκολία, αν και βέβαια διαβάζοντας μπορεί κανείς να αντιληφτεί περί τίνος πρόκειται ακόμα και αν δεν ξέρει ακριβώς τη λέξη. Το ενσωματωμένο αγγλοαγγλικό λεξικό του Kindle πάντως με έβγαλε από τα όποια διλήμματα και έτσι επέλεξα χωρίς δεύτερη σκέψη τα e-book στα αγγλικά για να παρακάμψω τη διαμεσολάβηση της μετάφρασης.

Με τα κοσμήματα και τα αρχιγράμμα στο κάθε κεφάλαιο 
το e-book αναπαράγει πλήρως την τυπογραφία του τυπωμένου βιβλίου

Μέσα από τον πίνακα των περιεχομένων του e-book μπόρεσα να χρησιμοποιήσω και τις χάρτες που συνοδεύουν τα βιβλία, αν και πρέπει να επισημανθεί ότι κάποιες δυνατότητες ζουμ στις εικόνες που είναι ενσωματωμένες σε ένα e-book θα ήταν χρήσιμες. Περισσότερο από ικανοποιητική ήταν η δυνατότητα αναζήτησης. Είναι λογικό για τόσο μεγάλα βιβλία, που διαβάζονται στη διάρκεια πολλών ημερών, να ξεχνάει κανείς τι έχει διαβάσει προηγουμένως για κάποιον (από τους πολλούς) χαρακτήρες του βιβλίου. Με μια απλή αναζήτηση τον βρίσκεις στα προηγούμενα κεφάλαια και θυμάσαι όλα τα σχετικά γεγονότα.
Με τα κοσμήματα και τα αρχιγράμμα στο κάθε κεφάλαιο το e-book αναπαράγει πλήρως την τυπογραφία του τυπωμένου βιβλίου. Πάντως, θα ήταν ενδιαφέρον – και εύκολο- το e-book να συμπεριλαβάνει και επιπλέον υλικό: π.χ. τα εναλλακτικά εξώφυλλα που έχουν δημιουργηθεί για τα βιβλία στις διαδοχικές τους εκδόσεις ή ζωγραφικές απεικονίσεις των σκηνών και των προσώπων όπως τα έχουν φανταστεί διάφοροι καλλιτέχνες διαβάζοντας τα βιβλία.
Τέλος, μετά από 3.000 σελίδες στο Kindle δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ηλεκτρονικό χαρτί είναι τόσο ξεκούραστο στο μάτι όσο και το παραδοσιακό χαρτί. Και, κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον, διάβασα 3.000 σελίδες με μόνο 2 φορτίσεις! Η μπαταρία και η φόρτιση δεν είναι κάτι που σε απασχολεί όταν διαβάζεις ηλεκτρονικά σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη.