Τον Ιούνιο τα πρώτα ηλεκτρονικά πανεπιστημιακά συγγράμματα από τον Κάλλιπο

Τον Ιούνιο αναμένεται να είναι έτοιμα τα πρώτα ηλεκτρονικά πανεπιστημιακά συγγράμματα από το πρόγραμμα “Κάλλιπος”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαράς Καλημέρη στην εφημερίδα “Ημερησία”.
Από τα 2.000 ακαδημαϊκά ηλεκτρονικά βιβλία που θα δημιουργήσει έως το 2015 το πρόγραμμα “Κάλλιπος”, που υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), “Τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο του 2013 ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την αρχή του επόμενου ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα καλύπτουν διάφορες θεματικές περιοχές (π.χ. ανθρωπιστικές επιστήμες, ιατρικές ή οικονομικές επιστήμες, πληροφορική ή επιστήμη του μηχανικού). Οι φοιτητές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό από το λάπτοπ τους, τις συσκευές ανάγνωσης (e-readers) ή και από το «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο. Εκτός από την παράθεση της επιστημονικής πληροφορίας, στα ηλεκτρονικά συγγράμματα θα ενταχθούν βίντεο, τρισδιάστατες εικόνες, διαδραστικές ασκήσεις, online σημειώσεις.”
Σε δηλώσεις του στην “Ημερησία” ο καθηγητής του ΕΜΠ και επιστημονικός υπεύθυνος της δράσης Νικόλαος Μήτρου υπογραμμίζει ότι τα έντυπα συγγράμαματα δε θα αντικασταθούν πλήρως από τα ηλεκτρονικά, ενώ τα ακαδημαϊκά ebooks δε θα είναι απλώς ένα PDF: “Τα ηλεκτρονικά συγγράμματα και βοηθήματα δεν αντικαθιστούν τα έντυπα συγγράμματα, αλλά λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς αυτά. Τα e-books δεν θα είναι απλά κείμενα σε μορφή PDF. Θα ενσωματώνουν εικόνες, ήχους, βίντεο ή σχήματα και χάρτες που θα «ζωντανεύουν» υπό τον έλεγχο του αναγνώστη. Ακόμη, θα παρέχουν τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το συγγραφέα ή συνεργασίας με άλλους αναγνώστες. Μάλιστα, οι φοιτητές θα μπορούν να φτιάξουν ένα δικό τους βιβλίο συνδυάζοντας τα καλύτερα κεφάλαια από όλες τις θεματικές ενότητες».
Στις 15 Μαρτίου το πρόγραμμα “Κάλλιπος” εξέδωσε πρόσκληση για τη στελέχωση των θεματικών επιτροπών, ενώ έχουν ήδη οριστεί οι πρόεδροι των θεματικών επιτροπών και έχει καταρτιστεί το τεχνικό δελτίο έργου.