Τα Public έφεραν το Nook στην Ελλάδα, αλλά κάνει 400 ευρώ!

Η χθεσινή επίσκεψη μου στο Public του Συντάγματος ανταμείφθηκε με αρκετές ανακαλύψεις για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες που διατίθενται, αλλά μία είναι που ξεχωρίζει. Έχοντας πάρει αρνητική απάντηση από την ίδια τη Barnes & Noble πριν σχεδόν ένα μήνα και με την εταιρεία να μην έχει κάνει κάποια ανακοίνωση, είχα μείνει στο ότι το Nook πουλιέται μόνο στις ΗΠΑ. Έτσι, ήταν πράγματι έκπληξη που στο Public το Συντάγματος, όταν επισκέφτηκα το χώρο με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, είδα μπροστά μου κουτιά με Nook! (βλ. φωτογραφία πάνω). Ρωτώντας τους υπαλλήλους, ενημερώθηκα ότι ήταν πολύ πρόσφατη παραλαβή και γι’ αυτό το site της εταιρείας δεν είχε ενημερωθεί ακόμα. Επίσης, δεν υπήρχε ακόμα ανοιχτό κουτί και συσκευή σε display. Δεν ήταν καν σαφές ποιο ακριβώς Nook είναι, αλλά μάλλον πρόκειται για το Nook μόνο με WiFi και χωρίς 3G. Πάντως, επίσημα τουλάχιστον, το Nook εξακολουθεί να πουλιέται μόνο από το site και τα καταστήματα της Barnes & Noble και μόνο στις ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το καλό μέρος της έκπληξης. Υπήρχε όμως και κάτι που ήταν μάλλον σοκ: η τιμή! Αν και η ετικέτα του Public δε φαίνεται τόσο καθαρά στη φωτογραφία, η τιμή είναι στα 399 ευρώ! Τιμη πραγματικά ακατανόητη, όπως κι αν το δει κανείς. Το Nook WiFi σε μια αγορά απευθείας από τη Barnes & Noble κοστίζει 149 δολλάρια ή περίπου 117 ευρώ. Πρόκειται βέβαια για την τιμή λιανικής, όχι την τιμή που θα πλήρωνε ένας εισαγωγέας. Ας προσθέσουμε σε αυτά και +50% περίπου που είναι οι δασμοί για εισαγωγή του στην Ελλάδα. Καταλήγουμε στα 175 ευρώ. Πώς απο τα 175 ευρώ τιμή λιανικής απευθείας από το Barnes & Noble, φτάνουμε στα 400 ευρώ στο Public στην Ελλάδα; Ακόμα και αν τα έχουν αγοράσει σε λιανική τιμή από το Barnes & Νοble, μένουν πάνω από 200 ευρώ καθαρού κέρδους! Είναι αυτό λογικό κέρδος; Και ποιος αλήθεια θα αγοράσει σε αυτήν τη τιμή;

Θυμίζω ότι το Nook είναι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης της μεγαλύτερης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, του Barnes & Noble, που είναι συγχρόνως και το δεύτερο σε πωλήσεις online βιβλιοπωλείο μετά το Amazon. Το Nook είναι δεύτερο σε πωλήσεις μετά το Kindle του Amazon. Διαθέτει οθόνη 6 ιντσών, που βασίζεται στην τεχνολογία ηλεκτρονικού μελανιού και είναι ξεκούραστη στο διάβασμα όσο και το χαρτί. Σε μια δεύτερη LCD οθόνη αφής 3,5 ιντσών βρίσκεται το menu και το πληκτρολόγιο για να κρατάει κανείς σημειώσεις πάνω στα ηλεκτρονικά βιβλία. Υποστηρίζει μια σειρά από δημοφιλή είδη αρχείων για ηλεκτρονική ανάγνωση, όπως το ePUB και το PDF. Γενικότερα, είναι πιο ανοιχτής λογικής από το Kindle του Amazon και το λειτουργικό του βασίζεται στο Android της Google. Μπορεί κανείς να ακούει επίσης μουσική από αρχεία mp3. Το Nook έχει εσωτερική μνήμη 2GB (περίπου 1500 e-books), που μπορεί να επεκταθεί με microSD κάρτα, ενώ υπάρχει και θύρα microUSB. Η μπαταρία του διαρκεί περίπου 2 βδομάδες.