Σε ebooks κυκλοφόρησαν όλα τα βιβλία του Πίντσον, μετά την αλλαγή στάσης του συγγραφέα

Φωτογραφία του Πίντσον από το Γυμνάσιο.
Ο συγγραφέας συστηματικά αποφεύγει να εμφανίζεται δημόσια.

Και τα 8 βιβλία του Τόμας Πίντσον, 7 μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων, κυκλοφόρησαν σήμερα Τετάρτη στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin, ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος. Είναι ήδη διαθέσιμα από το Amazon για τις συσκευές και εφαρμογές Kindle και σε μορφή ePUB στο Kobo. Ο Πίντσον, 75 ετών και συγγραφέας ανέμεσα σε άλλα των “V.”, “Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας”, “Η συλλογή των 49 στο σφυρί” και “Έμφυτο ελάττωμα”, μέχρι τώρα ήταν αντίθετος στη μεταφορά του έργου του σε ψηφιακή μορφή.

“Θέλαμε ιδιαίτερα να έχουμε όλα τα βιβλία του Τομ σε ψηφιακή μορφή, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ήθελε όμως να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο”, ανέφερε η Ann Godoff, πρόεδρος του Penguin. Ένα από τα κίνητρα του Πίντσον που τον οδήγησε να αλλάξει στάση είναι πολύ απλό, λέει η ίδια: “Νομίζω ότι θέλει να έχει περισσότερους αναγνώστες. Κάθε συγγραφέας θέλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες. Αυτό όμως δε νομίζω να αλλάξει το δημόσιο προφίλ, σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εμφανίσεις του. Στην πραγματικότητα, γνωρίζω ότι δε θα το αλλάξει”.

Βίντεο του Penguin για τα ebooks του Πίντσον

Τα ebooks κοστίζουν στο Amazon από $11,49 έως $13,79. Στο Kobo ξεκινούν από €6,88.

Οι εκδόσεις Penguin επεσήμαναν τις δυσκολίες της μεταφοράς των έργων του Πίντσον σε ebook και από τεχνική άποψη, καθώς τα βιβλία του είναι εκτενή και συχνά έχουν πολύπλοκη μορφοποίηση.

Ο Πίντσον είναι ο τελευταίος σε μια σειρά πολύ διαφορετικών συγγραφέων, όπως ο Ρέι Μπράντμερι του δυστοπικού μυθιστορήματος “Φαρενάιτ 451” και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ του Χάρι Πότερ, που, αν και για χρόνια αρνούνταν, τελικά συναίνεσαν στην ψηφιακή έκδοση των έργων τους. Η Godoff από τον Penguin πάντως επεσήμανε πως δεν πιστεύει ότι ο Πίντσον θα αλλάξει τις προσωπικές του προτιμήσεις στην ανάγνωση – και θα εξακολουθήσει να διαβάζει σε τυπωμένο χαρτί.

Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το σύνολο του έργου του Πίντσον και τώρα ανοίγει ο δρόμος να κυκλοφορήσει και σε ebooks. Επίσης στα ελληνικά εκδίδεται το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό “The Zone“, που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στον Αμερικανό μεταμοντέρνο συγγραφέα.

Πηγή: The New York Times