Πάουλο Κοέλιο: “Κατεβάστε τα βιβλία μου δωρεάν”

“Κατεβάστε τα βιβλία μου δωρεάν”. Με αυτήν την ασυνήθιστη προτροπή για συγγραφέα, ο Πάολο Κοέλιο κάλεσε από το site του τους αναγνώστες να κατεβάσουν τα έργα του από site όπως το Pirate Bay και, αν τους αρέσουν, να αγοράσουν ένα τυπωμένο αντίτυπο. Αφορμή ήταν η πρωτοβουλία του Pirate Bay για το Promo Bay, ένα πρόγραμμα που θα αντικαθιστά το σήμα του site με banner κινηματογραφιστών, μουσικών και σκιτσογράφων που διαθέτουν τα έργα τους σε ψηφιακή μορφή δωρεάν.
Ο Κοέλιο λίγες μέρες πριν είχε  εκφραστεί κατά του νομοσχεδίου SOPA στις ΗΠΑ, όπου και πάλι πρόσφερε τα έργα του για δωρεάν κατέβασμα: “Πειρατές όλου του κόσμου ενωθείτε και κάντε πειρατεία σε ό,τι έχω γράψει”.
Πώς εξηγούνται αυτές οι προτροπές του Κοέλιο; Ο ένας λόγος είναι ότι δε γράφει για τα χρήματα και δεν είναι κάτι που πιστεύει αφού έγινε πλούσιος, όπως λέει ο ίδιος: “Άρχισα να γράφω και να συνεχίζω να γράφω γιατί μου δίνει ευχαρίστηση και δίνει νόημα στην ύπαρξή μου.”

Ίσως πιο κοντά στην πραγματικότητα και πιο ρεαλιστικός είναι ο δεύτερος λόγος. Η “πειρατεία” των έργων του τον έχει βοηθήσει να γίνει γνωστός και να αυξήσει τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων του. Και αναφέρει πώς απέκτησε πολλούς και φανατικούς αναγνώστες στη Ρωσία: 

Το 1999, όταν εξέδωσα βιβλίο για πρώτη φορά στη Ρωσία (με συνολικό αριθμό αντιτύπων 3.000), η χώρα γνώρισε σοβαρή έλλειψη χαρτιού. Κατά τύχη, ανακάλυψα μια “πειρατική” έκδοση του Αλχημιστή και την ανέβασα στην ιστοσελίδα μου. 

Ένα χρόνο αργότερα, όταν η κρίση επιλύθηκε, πούλησα 10.000 αντίτυπα της εκτυπωμένης έκδοσης. Μέχρι το 2002, είχα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα στη Ρωσία, και τώρα έχω πουλήσει πάνω από 12 εκατομμύρια. 

Όταν ταξίδεψα σε ολόκληρη τη Ρωσία με το τρένο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είχαν ανακαλύψει την πρώτη μου δουλειά μέσω της “πειρατικής” έκδοσης που είχα αναρτήσει στην ιστοσελίδα μου. Σήμερα, διαχειρίζομαι μια ιστοσελίδα με το όνομα “Pirate Coelho”, που περιέχει συνδέσμους με οποιαδήποτε βιβλία μου είναι διαθέσιμα σε σε σελίδες P2P. 

Και οι πωλήσεις μου συνεχίζουν να αυξάνονται – σχεδόν 140 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο [μετάφραση].

Ασαφές πάντως είναι σε ποιο βαθμό ο Κοέλιο έχει έρθει σε συνεννόηση με τους εκδότες του για αυτήν την κίνηση και κατά πόσο καλύπτονται νομικά όσοι κατεβάζουν τα έργα του.