Νέο iBooks και νέο iBooks Author από την Apple

Νέες εκδόσεις για την εφαρμογή iBooks, για την ανάγνωση e-books σε iPhone και iPad, και το πρόγραμμα iBooks Author για τη δημιουργία e-books ανακοίνωσε σήμερα η Apple, μαζί με το iPad mini και το ανανεωμένο iPad των 9,7 ιντσών.
Στο iBooks υποστηρίζεται πλέον, πέρα από το κλασικό γύρισμα σελίδα, και η συνέχιση της ανάγνωσης με κάθετο σκρολάρισμα, σύροντας δηλαδή το δάκτυλο προς τα πάνω ή προς τα κάτω χωρίς το βιβλίο να χωρίζεται σε σελίδες. Πρόκειται για την εμπειρία ανάγνωσης που έχουμε στους browser. Επιπλέον, το νέο iBooks έχει βελτιωμένη ενσωμάτωση με το iCloud, την online υπηρεσία αποθήκευσης και συγχρονισμού αρχείων της Apple, ενώ μέσα από την εφαρμογή μπορούμε να μοιραστούμε ένα παράθεμα από το βιβλίο στο Facebook και του Twitter. To iBooks υποστηρίζει πάνω από 40 γλώσσες. Η εφαρμογή εξακολουθεί να μην είναι διαθέσιμη σε υπολογιστές, ούτε καν σε Mac. Δεν είναι σαφές αν υποστηρίζει πλήρως το EPUB3, την τελευταία γενιά του διεθνούς προτύπου για τα e-books.
Το νέο iBooks Author έχει σημαντικές βελτιώσεις. Περιλαμβάνει μια σειρά από νέα πρότυπα (templates) για τη δημιουργία e-books, ανάμεσά τους και templates που διαβάζονται κυρίως με την οθόνη κάθετα. Υποστηρίζονται επίσης νέες γραμματοσειρές και η ενσωμάτωση γραμματοσειράς από τον συγγραφέα, η εύκολη προσθήκη μαθηματικών τύπων και τα στοιχεία με multitouch κινήσεις μέσα στα e-books. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε Mac, τα e-books μπορούν να πωληθούν από το iBookstore της Apple και διαβάζονται αποκλειστικά στο iPad.
Το iBooks και το iBooks Author είναι διαθέσιμα από σήμερα και είναι δωρεάν.
Σε 2.500 σχολεία
Κατά την παρουσίαση, η Apple ανέφερε ότι στο iBookstore υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο τίτλοι e-books και έχουν γίνει 400 εκατομμύρια κατεβάσματα e-books από το βιβλιοπωλείο. Για το 80% των βασικών σχολικών μαθημάτων στην ΗΠΑ υπάρχουν εγχειρίδια δημιουργημένα με το iBooks Author και τέτοια βιβλία χρησιμοποιούνται σε 2.500 σχολεία στις ΗΠΑ.