Μικρότερο, φτηνότερο iPad ως το τέλος του χρόνου (διαρροή)

Υποθετική απεικόνιση ενός μικρότερου iPad

Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” αποφεύγει να δημοσιεύει φήμες και “διαρροές” -και κυκλοφορούν πολλές- για την επόμενη γενιά των προϊόντως της Apple. Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό καθώς η πηγή της διαρροής είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλείται “δύο ανθρώπους με γνώση των σχεδίων” της Apple και αναφέρει ότι η εταιρία θα κυκλοφορήσει “ένα μικρότερο, φτηνότερο iPad”, πιθανόν “ως τον Οκτώβριο”. Η οθόνη θα έχει διαστάσεις από 7 έως 8 ίντσες αντί για τις 9,7 που έχει το iPad σήμερα και δε θα διαθέτει την οθόνη Retina, με υψηλή ευκρίνεια και φυσικά χρώματα, του iPad 3.

Για την τιμή του μικρού iPad (ή iPad mini, όπως έχει κωδικά ονομαστεί από δημοσιογράφους και bloggers) δεν υπάρχουν πληροφορίες, αλλά αναμένεται να κοστίζει λιγότερα από τα $399 του iPad 2 (9,7 ίντσες, χωρίς οθόνη Retina), που συνεχίζει να παράγεται από την Apple, και να έχει ανταγωνιστική τιμή με τα tablet PC με οθόνη 7 ιντσών, όπως τα Kindle Fire, Nook Tablet και Google Nexus 7 που κοστίζουν $199.
Η κυκλοφορία πάντως ενός μικρού iPad θα ήταν μια σημαντική στροφή στην πολιτική της Apple. Ο Steve Jobs είχε αναφέρει εμφατικά ότι τα tablet PC των 7 ιντσών έχουν τη μισή οθόνη του iPad των 9,7 ιντσών, αφού πρόκειται για τη διαγώνιο της οθόνης, και δεν μπορούν να προσφέρουν άνετη περιήγηση στο internet, επαρκή χώρο για άνετη επεξεργασία κειμένου, αναπαραγωγή φωτογραφιών και βίντεο και ανάγνωση περιοδικών.
Η σημαντική επιτυχία όμως των Kindle Fire και Nook Tablet και η επικείμενη κυκλοφορία του Google Nexus 7 (σε συνεργασία με την Asus) δεν αποκλείουν μια αλλαγή πλεύσης για την Apple, ώστε να καταλύψει και το κομμάτι εκείνο των καταναλωτών που θέλουν ένα φτηνό και φορητό tablet PC κυρίως για την κατανάλωση περιεχομένου.
Παρά την αξιοπιστία του Bloomberg ως πηγή, ας σημειωθεί ότι η Apple αποφεύγει να κάνει “διαρροές” για μελλοντικά προϊόντα της, και μάλιστα τόσο μακριά από την ημερομηνία ανακοίνωσής τους.