ΗΠΑ: Για πρώτη φορα, πωλούνται περισσότερα ebooks από τυπωμένα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο

Από την έρευνα της Association of American Publishers

Σύμφωνα για τα στοιχεία της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers), για πρώτη φορά τα έσοδα από τα ebooks ξεπέρασαν τα έσοδα από τα τυπωμένα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο (hardback). Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της Ένωσης σε 1189 εκδότες. Συγκεκριμένα, από $220,4 εκατομύρια το πρώτο τρίμηνο το 2011 τα ebooks για ενήλικες έφτασαν τα $282,3 εκατομμύρια (αύξηση 28,1%) το πρώτο τρίμηνο του 2012. Έτσι, ξεπέρασαν καθαρά τα hardback βιβλία για ενήλικες παρόλο που δε σημειώσαν μείωση πωλήσεων.

Οι συνολικές πωλήσεις βιβλίων για ενήλικες σημείωσαν μια μικρή αύξηση, κατά 1,8%. Η άνοδος των ebooks είναι κυρίως εις βάρος των φτηνών εκδόσεων με μαλακό εξώφυλλο (mass market paperback), που σημείωσαν μείωση κατά 20,8%, και των εκδόσεων με μαλακό εξώφυλλο και ποιοτικότερο χαρτί (trade paperback).

Στα βιβλία για παιδιά και νέους οι πωλήσεις βιβλίων hardback αυξήθηκαν κατά 67% ($187,7 εκατ.) και έμειναν σταθερά πάνω από τα παιδικά ebooks, παρόλο που και αυτά σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 233% ($64,3 εκατ.).

Τα στοιχεία της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών δεν προέρχονται από το σύνολο των εκδοτών στις ΗΠΑ, αλλά είναι ενδεικτικά των τάσεων. Ιδιαίτερα, δε συμπεριλαμβάνουν στοιχεία πωλήσεις για πλήθος αυτοεκδόσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

Ήδη από το Μάιο του 2011 το Amazon πουλάει περισσότερα ebooks απ’ ό,τι τυπωμένα βιβλία, ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκουν αυτά (hardback, trade paperback, mass market paperback).